SME

Die Welt: Karcinogénny acrylamid je súčasťou veľkého množstva potravín

Berlín 5. decembra (TASR) - Chemická látka acrylamid, podozrivá z karcinogénnych účinkov, sa zrejme nachádza v oveľa širšom sortimente potravín, ako ...

Berlín 5. decembra (TASR) - Chemická látka acrylamid, podozrivá z karcinogénnych účinkov, sa zrejme nachádza v oveľa širšom sortimente potravín, ako sa spočiatku predpokladalo, informuje dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zo spolkového ministerstva ochrany spotrebiteľa prišla v stredu správa, že okrem už známych potravín, ako sú zemiakové lupienky alebo hranolky sa táto stále nedostatočne prebádaná látka vyskytuje v ďalších 73 druhoch potravín, pokračuje Die Welt.

Denník pripomína, že pri pokusoch na zvieratách vyvolal acrylamid zmeny v dedičnom základe buniek a rakovinu, jeho karcinogéne pôsobenie na organizmus človeka vedci síce priamo nedokázali, nemožno ho ale vylúčiť.

SkryťVypnúť reklamu

Acrylamid vzniká vždy vtedy, keď sa aminokyselina asparagin dostane v suchom prostredí a v prítomnosti dvoch cukrov - glukózy a fruktózy - do dlhodobejšieho kontaktu s vysokou teplotou a v dôsledku toho sa vysuší.

Nemecké kontrolné orgány zistili už dávnejšie osobitne vysoké hodnoty acrylamidu v knäckebrote, zemiakových lupienkoch a hranolkách a crackeroch. Substancia sa však vyskytuje aj v určitých druhoch piva, v nesprávne opečených mäsových výrobkoch, kukuričných lupienkoch a v náhradách za zrnkovú kávu.

Odborníci zo spolkového ministerstva na ochranu spotrebiteľa potvrdili, že potravinárske firmy dokážu zlepšením technologických postupov obsah acrylamidu vo svojich výrobkoch podstatne znížiť. Ministerstvo však informovalo aj o druhej, menej radostnej skutočnosti - časť potravinárskych podnikov so zmenou osvedčených výrobných postupov zásadne nesúhlasí.

SkryťVypnúť reklamu

Spolková ministerka ochrany spotrebiteľa Renate Künastová zhrnula rady potravinárom a gazdinkám do jednej vety: pri pečení mäsa a koláčov a pri fritovaní by malo všeobecne platiť, že výsledné produkty majú mať farbu zlata, nie farbu uhlia, uzatvára Die Welt.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 678
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 926
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 217
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 479
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 362
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 146
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 944
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 539
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu