Berlín 5. decembra (TASR) - Chemická látka acrylamid, podozrivá z karcinogénnych účinkov, sa zrejme nachádza v oveľa širšom sortimente potravín, ako sa spočiatku predpokladalo, informuje dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.
Zo spolkového ministerstva ochrany spotrebiteľa prišla v stredu správa, že okrem už známych potravín, ako sú zemiakové lupienky alebo hranolky sa táto stále nedostatočne prebádaná látka vyskytuje v ďalších 73 druhoch potravín, pokračuje Die Welt.
Denník pripomína, že pri pokusoch na zvieratách vyvolal acrylamid zmeny v dedičnom základe buniek a rakovinu, jeho karcinogéne pôsobenie na organizmus človeka vedci síce priamo nedokázali, nemožno ho ale vylúčiť.
Acrylamid vzniká vždy vtedy, keď sa aminokyselina asparagin dostane v suchom prostredí a v prítomnosti dvoch cukrov - glukózy a fruktózy - do dlhodobejšieho kontaktu s vysokou teplotou a v dôsledku toho sa vysuší.
Nemecké kontrolné orgány zistili už dávnejšie osobitne vysoké hodnoty acrylamidu v knäckebrote, zemiakových lupienkoch a hranolkách a crackeroch. Substancia sa však vyskytuje aj v určitých druhoch piva, v nesprávne opečených mäsových výrobkoch, kukuričných lupienkoch a v náhradách za zrnkovú kávu.
Odborníci zo spolkového ministerstva na ochranu spotrebiteľa potvrdili, že potravinárske firmy dokážu zlepšením technologických postupov obsah acrylamidu vo svojich výrobkoch podstatne znížiť. Ministerstvo však informovalo aj o druhej, menej radostnej skutočnosti - časť potravinárskych podnikov so zmenou osvedčených výrobných postupov zásadne nesúhlasí.
Spolková ministerka ochrany spotrebiteľa Renate Künastová zhrnula rady potravinárom a gazdinkám do jednej vety: pri pečení mäsa a koláčov a pri fritovaní by malo všeobecne platiť, že výsledné produkty majú mať farbu zlata, nie farbu uhlia, uzatvára Die Welt.