SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Svoj cholesterol by sme mali poznať rovnako ako krvnú skupinu

Cholesterol je tuková látka, ktorú neprijímame len v potrave, ale produkuje ho naša pečeň. Je napríklad dôležitou súčasťou bunkových membrán, žlčových kyselín či niektorých hormónov. Vieme však o ňom dosť?

(Zdroj: Fotolia)

Z nedávno uskutočneného celoslovenského prieskumu znalostí Slovákov o cholesterole (prieskumu sa zúčastnilo 525 občanov vo veku 40 – 70 rokov) vyplynulo nasledovné: tri štvrtiny opýtaných, ktorí mali viac ako 40 rokov vedeli, že zvýšená hladina cholesterolu je rizikovým faktorom, avšak svoju hladinu cholesterolu v krvi poznala zhruba polovica. Pritom podľa MUDr. Jany Jurkovičovej zo Združenia pre zdravú výživu „patrí hladina cholesterolu v krvi k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako ako svoju krvnú skupinu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Z prieskumu vyplynulo, že zodpovednosť v prístupe k vlastnému zdraviu sa s vekom stupňuje, vo vekovej skupine nad 65 rokov až 92,9 % seniorov pravidelne vyhľadáva svojho lekára. Iba u 65,7 % repspondentov im lekár pravidelne kontroluje hladinu cholesterolu, čo je podľa lekárky veľmi málo, keďže práve zvýšená hladina cholesterolu je jedným z hlavných rizikových faktorov a aj varovných signálov.

Lekárka hovorí, že „obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 – 35 % celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov – mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené – majú svoje miesto v našom jedálnom lístku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený.“ Pokiaľ ide o užívanie liekov na zníženie hladiny cholesterolu, užíva alebo užívalo ich 15,8 % opýtaných.

Skryť Vypnúť reklamu

Cholesterol však nemožno automaticky vnímať ako nepriateľa. V primeranom množstve ho naše telo potrebuje, do určitej miery si ho tvorí samo a okrem toho ho prijímame v potrave. Cholesterol sa diferencuje na „dobrý“ a „zlý“ až v našom tele, v krvi.

Je to tuková látka, ktorá sa naviaže na bielkovinový nosič a vzniknú lipoproteíny, ktoré sú v závislosti od hustoty a elektrického náboja buď LDL alebo HDL cholesterolom. LDL cholesterol sa označuje aj ako „zlý“, pretože zvyšuje riziko aterosklerózy. Môžete byť spokojní, ak máte hladinu celkového cholesterolu pod hranicou 5 mmol/l krvi, hladinu LDL menej ako 3 mmol/l a hladinu HDL cholesterolu viac ako 1 mmol/l.

Ak je u vás prítomných viacero rizikových faktorov aterosklerózy, vaša hladina LDL cholesterolu by nemala presiahnuť 1,8 mmol/l. Cholesterol však nie je jediný tuk, ktorý máme v krvi, ďalšie tuky sa označujú ako triglyceridy a ich hladina by v optimálnom prípade nemala presiahnuť hodnotu 1,7 mmol/l krvi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  5. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  3. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  4. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  7. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  8. Spravte si zásoby zdravia
  9. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  10. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 443
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 891
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 179
  4. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 4 102
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 618
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 3 465
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 404
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 155
  9. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 022
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu