Svoj cholesterol by sme mali poznať rovnako ako krvnú skupinu

Cholesterol je tuková látka, ktorú neprijímame len v potrave, ale produkuje ho naša pečeň. Je napríklad dôležitou súčasťou bunkových membrán, žlčových kyselín či niektorých hormónov. Vieme však o ňom dosť?

(Zdroj: Fotolia)

Z nedávno uskutočneného celoslovenského prieskumu znalostí Slovákov o cholesterole (prieskumu sa zúčastnilo 525 občanov vo veku 40 – 70 rokov) vyplynulo nasledovné: tri štvrtiny opýtaných, ktorí mali viac ako 40 rokov vedeli, že zvýšená hladina cholesterolu je rizikovým faktorom, avšak svoju hladinu cholesterolu v krvi poznala zhruba polovica. Pritom podľa MUDr. Jany Jurkovičovej zo Združenia pre zdravú výživu „patrí hladina cholesterolu v krvi k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako ako svoju krvnú skupinu.“

Z prieskumu vyplynulo, že zodpovednosť v prístupe k vlastnému zdraviu sa s vekom stupňuje, vo vekovej skupine nad 65 rokov až 92,9 % seniorov pravidelne vyhľadáva svojho lekára. Iba u 65,7 % repspondentov im lekár pravidelne kontroluje hladinu cholesterolu, čo je podľa lekárky veľmi málo, keďže práve zvýšená hladina cholesterolu je jedným z hlavných rizikových faktorov a aj varovných signálov.

Lekárka hovorí, že „obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 – 35 % celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov – mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené – majú svoje miesto v našom jedálnom lístku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený.“ Pokiaľ ide o užívanie liekov na zníženie hladiny cholesterolu, užíva alebo užívalo ich 15,8 % opýtaných.

Cholesterol však nemožno automaticky vnímať ako nepriateľa. V primeranom množstve ho naše telo potrebuje, do určitej miery si ho tvorí samo a okrem toho ho prijímame v potrave. Cholesterol sa diferencuje na „dobrý“ a „zlý“ až v našom tele, v krvi.

Je to tuková látka, ktorá sa naviaže na bielkovinový nosič a vzniknú lipoproteíny, ktoré sú v závislosti od hustoty a elektrického náboja buď LDL alebo HDL cholesterolom. LDL cholesterol sa označuje aj ako „zlý“, pretože zvyšuje riziko aterosklerózy. Môžete byť spokojní, ak máte hladinu celkového cholesterolu pod hranicou 5 mmol/l krvi, hladinu LDL menej ako 3 mmol/l a hladinu HDL cholesterolu viac ako 1 mmol/l.

Ak je u vás prítomných viacero rizikových faktorov aterosklerózy, vaša hladina LDL cholesterolu by nemala presiahnuť 1,8 mmol/l. Cholesterol však nie je jediný tuk, ktorý máme v krvi, ďalšie tuky sa označujú ako triglyceridy a ich hladina by v optimálnom prípade nemala presiahnuť hodnotu 1,7 mmol/l krvi.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami.
  2. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  3. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  4. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  5. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  6. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  7. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  8. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  10. Cíťte sa v priestore príjemne
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 074
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 541
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 267
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 078
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 957
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 810
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 747
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 473
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 059
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 742

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kauzy aj pomalosť. Prečo by mal Plavčan odstúpiť

Peter Plavčan, ktorého si vybrala SNS, mal za sebou kauzy, už keď sa stal členom vlády. Aj keď ďalšie pribúdajú, odstúpiť zatiaľ neplánuje.

KOMENTÁRE

Keď už je trápne posmievať sa ministrovi školstva

Dôležité je ukázať, kto to celé vymyslel. A či to je riadená schéma.

EKONOMIKA

Flash končí, Tatra banka zmení internet banking

Flashové internetové bankovníctvo je bezpečné, uisťuje Tatra banka.

ŠPORT

Ružomberok potrápil favorita, s Evertonom prehral iba o gól

Jediný gól stretnutia strelil kapitán domácich Leighton Baines.

Neprehliadnite tiež

Antibiotiká netreba vždy dobrať, naznačuje nová analýza

Odborníci spochybnili odveké pravidlo pri užívaní antibiotík. Pacienti by však nemali prerušovať liečbu.

Vakcíny znížili výskyt rakoviny krčka maternicne na polovicu

Ľudstvo by sa HPV vírusu mohlo natrvalo zbaviť. Slovensko v očkovaní výrazne zaostáva.

Pozrite si rebríček najlepších pôrodníc za rok 2016

Matky a odborníci určili za najlepšie slovenské pôrodnice v Trenčíne, Martine a Bratislave.

Gény ako výhovorka. Ktoré zdravotné problémy možno zdediť

Akú úlohu zohráva dedičnosť pri obezite, pokazených zuboch, či celulitíde.