SME

Svoj cholesterol by sme mali poznať rovnako ako krvnú skupinu

Cholesterol je tuková látka, ktorú neprijímame len v potrave, ale produkuje ho naša pečeň. Je napríklad dôležitou súčasťou bunkových membrán, žlčových kyselín či niektorých hormónov. Vieme však o ňom dosť?

(Zdroj: Fotolia)

Z nedávno uskutočneného celoslovenského prieskumu znalostí Slovákov o cholesterole (prieskumu sa zúčastnilo 525 občanov vo veku 40 – 70 rokov) vyplynulo nasledovné: tri štvrtiny opýtaných, ktorí mali viac ako 40 rokov vedeli, že zvýšená hladina cholesterolu je rizikovým faktorom, avšak svoju hladinu cholesterolu v krvi poznala zhruba polovica. Pritom podľa MUDr. Jany Jurkovičovej zo Združenia pre zdravú výživu „patrí hladina cholesterolu v krvi k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako ako svoju krvnú skupinu.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z prieskumu vyplynulo, že zodpovednosť v prístupe k vlastnému zdraviu sa s vekom stupňuje, vo vekovej skupine nad 65 rokov až 92,9 % seniorov pravidelne vyhľadáva svojho lekára. Iba u 65,7 % repspondentov im lekár pravidelne kontroluje hladinu cholesterolu, čo je podľa lekárky veľmi málo, keďže práve zvýšená hladina cholesterolu je jedným z hlavných rizikových faktorov a aj varovných signálov.

Lekárka hovorí, že „obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 – 35 % celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov – mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené – majú svoje miesto v našom jedálnom lístku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený.“ Pokiaľ ide o užívanie liekov na zníženie hladiny cholesterolu, užíva alebo užívalo ich 15,8 % opýtaných.

SkryťVypnúť reklamu

Cholesterol však nemožno automaticky vnímať ako nepriateľa. V primeranom množstve ho naše telo potrebuje, do určitej miery si ho tvorí samo a okrem toho ho prijímame v potrave. Cholesterol sa diferencuje na „dobrý“ a „zlý“ až v našom tele, v krvi.

Je to tuková látka, ktorá sa naviaže na bielkovinový nosič a vzniknú lipoproteíny, ktoré sú v závislosti od hustoty a elektrického náboja buď LDL alebo HDL cholesterolom. LDL cholesterol sa označuje aj ako „zlý“, pretože zvyšuje riziko aterosklerózy. Môžete byť spokojní, ak máte hladinu celkového cholesterolu pod hranicou 5 mmol/l krvi, hladinu LDL menej ako 3 mmol/l a hladinu HDL cholesterolu viac ako 1 mmol/l.

Ak je u vás prítomných viacero rizikových faktorov aterosklerózy, vaša hladina LDL cholesterolu by nemala presiahnuť 1,8 mmol/l. Cholesterol však nie je jediný tuk, ktorý máme v krvi, ďalšie tuky sa označujú ako triglyceridy a ich hladina by v optimálnom prípade nemala presiahnuť hodnotu 1,7 mmol/l krvi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 467
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 244
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 057
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 854
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 473
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 167
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 940
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 132
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu