SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Západné jedlo ničí Ázijčanov, vraví slovenská lekárka v Singapure

Kým sa Ázijčania nezačali kŕmiť hranolčekmi a nalievať kolou, nepoznali pálenie záhy, obezitu ani stukovatenú pečeň.

Andrea Rajňáková - Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Po získaní prvej atestácie odišla do Singapuru, kde pracovala v Univerzitnej nemocnici a získala titul PhD. Je uznávanou odborníčkou v oblasti gastroenterológie, hepatológAndrea Rajňáková - Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Po získaní prvej atestácie odišla do Singapuru, kde pracovala v Univerzitnej nemocnici a získala titul PhD. Je uznávanou odborníčkou v oblasti gastroenterológie, hepatológ

Kým sa Ázijčania nezačali kŕmiť hranolčekmi, hamburgermi a nalievať kolou, nepoznali pálenie záhy, obezitu ani stukovatenú pečeň. Dnes s tým zápasí každý druhý Singapurčan. Taká je skúsenosť slovenskej lekárky Andrey Rayňákovej, ktorá v Singapure vlastní a vedie prestížnu súkromnú kliniku. Do Singapuru odišla pred 25 rokmi za manželom, no kým začala liečiť, musela dokázať, že vie viac než ostatní.

Liečite ako gastroenterologička v Singapure iné choroby než na Slovensku?

Keď som tam prišla pred 25 rokmi, spektrum chorôb bolo diametrálne odlišné. Môjho prvého pacienta som sa spýtala, či má reflux a on na mňa vyvalil oči. Tak som zopakovala, či ho páli záha. Nechápal, nikdy o takom niečom nepočul. Ani jeden Singapurčan nepoznal reflux, netrpel obezitou, nemal stukovatenú pečeň, Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu alebo celiakiu. To sú najčastejšie diagnózy slovenských pacientov v gastroenterologických ambulanciách.

SkryťVypnúť reklamu

S čím teda za vami prichádzali pacienti?

Jednu z mojich prvých pacientok poštípala čierna zmija. Prepadla som panike, čo ja, mladá lekárka, budem s ňou robiť? V živote som čiernu zmiju nevidela. Potom som dostala pacienta s horúčkou dengue a maláriou.

A okrem exotických chorôb?

Prekvapilo ma, že v univerzitnej nemocnici mali mnohí pacienti hepatitídu B. Dobre si pamätám ešte z Kramárov, že hepatitídu B mali u nás len dialyzovaní pacienti. Vysoký bol aj počet pacientov s tuberkulózou.

Vyvíjajú sa choroby? Sú iné ako v čase vášho príchodu?

Choroby sa vždy vyvíjajú, v Singapure je vývoj v posledných dvadsiatich rokoch mimoriadne zaujímavý. Dnes sa už s tuberkulózou stretávam len u ľudí z Indonézie alebo Vietnamu, výrazne klesol aj počet nakazených hepatitídou B. Vláda zaviedla v roku 1987 povinné očkovanie, pretože prenos sa neuskutočňoval krvnou cestou, ale vertikálne, to znamená z matky na dieťa. Nová generácia detí je už zdravá, narodila sa matkám, ktoré boli očkované.

SkryťVypnúť reklamu

Bojuje vláda aj proti iným chorobám?

Bojuje a mnohé skutočne aj likviduje. Dengue, bohužiaľ, stále pretrváva, prenáša sa komármi, a hoci vláda robí všetko, čo môže, dostať komáre pod kontrolu je ťažké. Malária sa už v Singapure vôbec nevyskytuje, ak ju dostanete, tak len vo Vietname, v Kambodži alebo Indii. Od vývoja spoločnosti napríklad závisia choroby pečene.

Čo prezrádzajú?

Že rakovina pečene je v Ázii stále veľmi častá, v minulosti to bolo v dôsledku hepatitídy B, teraz ju spôsobuje hepatitída C. Liečiť sa k nám do Singapuru prichádzajú pacienti z celej Ázie, doma nemajú lieky. Alebo stukovatená pečeň. Kedysi sa vyskytovala zriedka, dnes je to jeden z najčastejších problémov.

Predpokladám, že súvisí s nezdravým životným štýlom, správne?

SkryťVypnúť reklamu

Výrazne. V Ázii nastal obrovský boom západného spôsobu stravovania, Singapurčania sa začali kŕmiť hranolčekmi, hamburgermi, chodia do fastfoodov, pijú kolu, jedia cookies a zisťujú, čo je to pálenie záhy, mnoho ľudí má stukovatenú pečeň, osemdesiat percent ľudí má reflux. Obezitu medzi deťmi rieši vláda ako jeden z pálčivých problémov. Súčasná detská generácia vyzerá úplne inak, nie je to síce ešte morbídna obezita ako v Amerike alebo Austrálii, ale vzhľadom na ich konštitúciu tela je to problém. Singapurčania sa dopracovali k chorobám európskeho typu. Zrazu je najčastejším typom rakoviny rakovina hrubého čreva tak ako na Slovensku. Súvisí so zmenou stravy a sedavým spôsobom života. Naopak, rakovina žalúdka takmer vymizla.

Tá súvisela s čím?

Najviac asi so sociálno-ekonomickou situáciou krajiny. Čím je lepšia, tým je menej rakoviny žalúdka. A takisto so spôsobom konzervácie potravín. Keď sa chladničky stali bežnou výbavou domácností, niekedy v 60. rokoch, rakoviny žalúdka ubudlo. Dovtedy sa potraviny konzervovali hlavne soľou. V Japonsku, Kórei a Číne je doteraz najvyšší výskyt rakoviny žalúdka na svete, nielen pre genetickú predispozíciu, ale aj pre spôsob úpravy stravy. K rizikovým faktorom prispieva aj baktéria Helicobacter pylori.

Môže zmena stravy tak výrazne ovplyvniť zdravie populácie?

Treba si uvedomiť, že tá zmena je radikálna.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3JXB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3JXB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Víkend
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu