Ste citliví na niektoré potraviny? Môžete ich nahradiť

Potravinové intolerancie sú rozšíreným problémom, ľudí citlivých na niektoré potraviny pribúda. Vyskúšajte niektoré problematické potraviny vymeniť za iné.

(Zdroj: Fotolia)


Niektoré potraviny pre obsah istých látok môžu byť aj pôvodcom závažných zdravotných ťažkostí – príkladom je lepok alebo histamín. Pre ľudí s takýmito ťažkosťami nie je vôbec jednoduchý výber surovín ako aj zostavovenie jedálneho lístka, zvlášť ak ide o stravovanie počas pracovného dňa. Niektoré problematické potraviny je potrebné z jedálneho lístka úplne vylúčiť, niektoré však možno nahradiť.

Napríklad mlieko môžete nahradiť mandľovým alebo kokosovým, kozím mliekom či konopným nápojom. Ak vám spôsobujú ťažkosti orechy, skúste ich vymeniť napríklad za sezamové, konopné slnečnicové alebo tekvicové či chia semienka. Potrebujete nahradiť vajíčka? Vyskúšajte chia semená, tekvicové alebo jablkové pyré či grécky nesladený jogurt. Namiesto masla môžete použiť avokádový olej, maslo ghee (samozrejme, len ak nemáte problém s mliekom), extra panenský olivový alebo kokosový olej.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ste citliví na mandle? Môžete ich nahradiť trebárs pomletým cícerom, pomletými pekanovými orechmi, tekvicovými alebo sezamovými semenami. Ak si chcete pripraviť bezlepkovú univerzálnu zmes na pečenie, americký kardiológ Wiliam Davis – autor vicerých pubikácií a aj knihy „Život bez pšenice – recepty do 30 minút“ ponúka nasledovný návod: vo veľkej mise zmiešajte nasledovné ingrediencie a zmes uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Na prípravu zmesi na pečenie potrebujete: 4 hrnčeky mandľovej múky (mleté mandle), 1 hrnček pomletých zlatých ľanových semiačok, ¼ hrnčeka kokosovej múky, 2 čajové lyžičky jedlej sódy, 1 čajová lyžička pomletých semienok skorocelu indického (psyllium). Zmes môžete použiť na pečenie chleba, rožkov, mafínov, placiek či sušienok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  2. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  3. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  4. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Rozprávkové tankovanie
  8. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 932
  2. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 12 236
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 395
  5. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 10 437
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 559
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 564
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 287
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 360