Medové týždne mali prví v Nórsku

Už naši predkovia v staroveku hojne využívali med, a to nielen v kuchyni. Napríklad Hippokrates úspešne používal tento prírodný produkt aj na liečbu rôznych kožných ochorení.

(Zdroj: Fotolia)

Med patrí neodmysliteľne k Vianociam, ľudstvo ho využíva už od staroveku, keď mal med mnohoraké využitie. Považovali nielen za chutné sladidlo, ale bol aj platidlom, darom, ktorým sa preukazovala vďačnosť, krmivom pre posvätné zvieratá, v starovekom Egypte ho považovali za pokrm bohov a do hrobiek faraónov ho dávali ako dar pre bohov. Med patrí do každej kultúry, bol neodmysliteľnou súčasťou tradičnej indickej a čínskej medicíny, zmienky o ňom nájdeme aj v Biblii.

Z medu sa vyrábal aj prvý alkoholický nápoj známy z rôznych mytológií – medovina. A s medovinou, o ktorej možno nájsť zmienky aj v starých škandinávskych textoch, sa spája aj pojem „medové týždne“, ktorý má svoj pôvod v Nórsku. Mladomanželia tu počas prvých týždňov manželstva pili medovinu veriac v jej priaznivé účinky na plodnosť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Med, ale aj iné včelie produkty, majú svoje významné miesto v liečiteľstve, známe sú jeho antibakteriálne a protizápalové účinky. Priaznivo pôsobí na žalúdok, srdcovo-cievny systém, na psychiku, posilňuje imunitu, priaznivo pôsobí pri problémoch so spánkom, prospieva pri bolestiach hlavy, migrénach, pomáha predchádzať vzniku zápalov v ústnej dutine, prospieva regenerácii pokožky a pod.

V chrípkovej sezóne môžete med využiť aj pri liečbe chrípky – v Babičkinej knihe o mede autorky Stanislavy Preclíkovej Würfl nájdete okrem iného mnoho receptov ako využiť med v kuchyni, ale aj na skrášľovacie a zdraviu prospešné procedúry. Pri chrípke autorka odporúča napríklad cibuľu s medom.

Zdraviu prospešný prípravok získate, ak nastrúhate na strúhadle cibuľu a dobre ju premiešate s medom, potom dajte do sitka a dobre vytlačte šťavu. Užívajte po lyžičkách niekoľkokrát denne. Podľa iného receptu môžete cibuľu nakrájanú nadrobno povariť asi 5 minút vo vode, nechajte ešte desať minút vylúhovať, sceďte, vychladnutý odvar oslaďte medom a užívajte niekoľkokrát za deň.

Nezabúdajte však, že ak med používate ako sladidlo namiesto rafinovaného cukru, med je pre obsah monosacharidov "cukrovou bombou". MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy upozorňuje, že "med je z 90 % biely cukor. Ak teda sladíte medom, energeticky je to rovnaké, ako keby ste sladili bielym cukrom." Ak teda chcete redukovať svoju hmotnosť, narábajte striedmo aj s medom, na druhej strane med v porovnaní s bielym cukrom obsahuje aj mnoho výživovo cenných látok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 13 259
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 447
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 10 151
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 506
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 116
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 094