Medové týždne mali prví v Nórsku

Už naši predkovia v staroveku hojne využívali med, a to nielen v kuchyni. Napríklad Hippokrates úspešne používal tento prírodný produkt aj na liečbu rôznych kožných ochorení.

(Zdroj: Fotolia)

Med patrí neodmysliteľne k Vianociam, ľudstvo ho využíva už od staroveku, keď mal med mnohoraké využitie. Považovali nielen za chutné sladidlo, ale bol aj platidlom, darom, ktorým sa preukazovala vďačnosť, krmivom pre posvätné zvieratá, v starovekom Egypte ho považovali za pokrm bohov a do hrobiek faraónov ho dávali ako dar pre bohov. Med patrí do každej kultúry, bol neodmysliteľnou súčasťou tradičnej indickej a čínskej medicíny, zmienky o ňom nájdeme aj v Biblii.

Z medu sa vyrábal aj prvý alkoholický nápoj známy z rôznych mytológií – medovina. A s medovinou, o ktorej možno nájsť zmienky aj v starých škandinávskych textoch, sa spája aj pojem „medové týždne“, ktorý má svoj pôvod v Nórsku. Mladomanželia tu počas prvých týždňov manželstva pili medovinu veriac v jej priaznivé účinky na plodnosť.

Med, ale aj iné včelie produkty, majú svoje významné miesto v liečiteľstve, známe sú jeho antibakteriálne a protizápalové účinky. Priaznivo pôsobí na žalúdok, srdcovo-cievny systém, na psychiku, posilňuje imunitu, priaznivo pôsobí pri problémoch so spánkom, prospieva pri bolestiach hlavy, migrénach, pomáha predchádzať vzniku zápalov v ústnej dutine, prospieva regenerácii pokožky a pod.

V chrípkovej sezóne môžete med využiť aj pri liečbe chrípky – v Babičkinej knihe o mede autorky Stanislavy Preclíkovej Würfl nájdete okrem iného mnoho receptov ako využiť med v kuchyni, ale aj na skrášľovacie a zdraviu prospešné procedúry. Pri chrípke autorka odporúča napríklad cibuľu s medom.

Zdraviu prospešný prípravok získate, ak nastrúhate na strúhadle cibuľu a dobre ju premiešate s medom, potom dajte do sitka a dobre vytlačte šťavu. Užívajte po lyžičkách niekoľkokrát denne. Podľa iného receptu môžete cibuľu nakrájanú nadrobno povariť asi 5 minút vo vode, nechajte ešte desať minút vylúhovať, sceďte, vychladnutý odvar oslaďte medom a užívajte niekoľkokrát za deň.

Nezabúdajte však, že ak med používate ako sladidlo namiesto rafinovaného cukru, med je pre obsah monosacharidov "cukrovou bombou". MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy upozorňuje, že "med je z 90 % biely cukor. Ak teda sladíte medom, energeticky je to rovnaké, ako keby ste sladili bielym cukrom." Ak teda chcete redukovať svoju hmotnosť, narábajte striedmo aj s medom, na druhej strane med v porovnaní s bielym cukrom obsahuje aj mnoho výživovo cenných látok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 828
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 056
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 303
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 247
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 452
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 247
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 133
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 329
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 808
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 939