Ak trpíte mykózami, obmedzte sladké, kvasinky milujú cukor

Vaginálne mykózy sa niektorým ženám opakovane vracajú, popri liečbe by mali prehodnotiť aj jedálny lístok.

(Zdroj: Fotolia)

Za vznikom kandidózy – vaginálnej mykózy môžu stáť aj iné ochorenia, napríklad cukrovka, ale aj niektoré ochorenia štítnej žľazy, psychické problémy, vracajúce sa mykózy môžu signalizovať oslabenie imunitného systému, príčinou môže byť aj opakované užívanie antibiotických liekov.

Liečba kandidózy – vaginálnej mykózy je u niektorých žien veľmi problematická, napriek liečbe sa im ochorenie zvykne opäť vracať. Môže sa na tom podpisovať aj nevhodné zloženie stravy, bohatej na jednoduché cukry ale napríklad aj výrobky z bielej pšeničnej múky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Príliš veľa cukru v strave totiž v organizme vytvára vhodné prostredie pre množenie kvasiniek spôsobujúcich mykózy. Najčastejšie vaginálnu mykózu spôsobuje kvasinka Candida albicans, ktorá je inak prirodzenou súčasťou pošvovej mikroflóry, za vhodných podmienok sa však premnoží a dôsledkom môže byť spomínané ochorenie.

Častou chybou pri liečbe mykóz lokálnymi prípravkami je priskoré prerušenie liečby hneď po vymiznutí príznakov. Vtedy ešte nemusia byť zlikvidované všetky mikroorganizmy, a tak často nasleduje recidíva ochorenia. A k podpore recidívy môže prispieť práve aj nevhodná strava bohatá na jednoduché cukry. Účinnejšia je liečba perorálnymi prípravkami, ktorou možno účinnejšie brániť aj recidívam ochorenia.

Najlepšie je však mykózam predchádzať viacerými spôsobmi: na hygienu intímnych partií používajte len špeciálne, na to určené prípravky, ktoré obnovujú rovnováhu pošvovej mikroflóry, noste len bavlnenú spodnú bielizeň – bavlnené kliny nohavičiek po vypraní treba prežehliť, vyhýbajte sa tesnému oblečeniu, perte bielizeň aspoň pri teplote 60 °C, pri nižších teplotách sa spóry kvasiniek nezničia.

Pri opakovaných mykózach je niekedy potrebné preliečiť aj sexuálneho partnera, ktorý môže byť nosičom kvasiniek, ktorými sa nakazil v čase, keď partnerka trpela mykózou a môže ju tak opakovane infikovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 13 782
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 447
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 9 699
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 499
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 098
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 055