SME

Huby radšej nevysmážajte, absorbujú veľa oleja

Huby sú nielen výnimočnou pochúťkou, ale aj potravinou so širokým spektrom účinkov na ľudské zdravie. Dôležité je však aj správne ich pripraviť.

(Zdroj: Fotolia)

Keďže huby sú porézne, dokážu absorbovať veľké množstvo vody, ale aj oleja, preto sa ich vysmážanie veľmi neodporúča. Ak si huby sami nazbierate a chcete ich pred prípravou alebo sušením umyť, použite len malé množstvo vody a osušte ich napríklad papierovou utierkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Huby obsahujú veľmi málo tukov – menej ako 1 %, okolo 2 % bielkovín a asi 3 % sacharidov, takže z energetického hľadiska sú „chudobnou“ potravinou. Na druhej strane sú však bohatým zdrojom esenciálnych aminokyselín, vitamínov – najmä skupiny B a vitamínu D, ako aj selénu, železa, horčíka, zinku, fosforu, medi. Ak chcete, aby sa v nich uchovalo čo najviac prospešných látok, upravujte ich tepelne len krátko, okolo 7 – 8 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Huby majú výrazne prospešný účinok na imunitu, nositeľmi imunologických účinkov sú najmä polysacharidové glukány (zvlášť známe betaglukány), ale aj iné látky. Odborníci predpokladajú a skúmajú aj protirakovinové účinky húb, napríklad u húb shiitake vďaka polysacharidu betaglukánu – lentinanu, ktorý ovplyvňuje imunitné procesy a spomaľuje rast nádorových buniek.

V prípade šampiňónov sa zasa skúmajú protirakovinové účinky najmä v súvislosti s rakovinou prsníka. Ako uvádza MUDr. Peter Minárik v publikácii Rakovina a výživa – Mýty a fakty 2 – ich protirakovinové účinky sa vysvetľujú tým, že fytochemikálie, ktoré tento druh húb obsahuje, „blokujú enzým aromatázu, ktorý je zapojený do metabolizmu pohlavných hormónov estrogénov, a tie majú kľúčový význam pri raste a šírení nádorových buniek prsnej žľazy.“ Výhodou je, že tento účinok sa tepelnou úpravou šampiňónov neznižuje.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 112
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 198
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu