SME
Štvrtok, 4. jún, 2020 | Meniny má LenkaKrížovkyKrížovky

Je tu čas dovoleniek, čas instantných polievok?

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina? Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec


Ak doplníme počas dovoleniek instatnú stravu čerstvým ovocím a zeleninou, zminimalizujeme ohrozenie svojho zdravia.



FOTO: SME JÁN KROŠLÁK

instantné capuccino. Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako obed na dovolenke, pýta sa kuchár z reklamy s červenými líčkami? Veríte mu?

Instantným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme. Utiekame sa k nim najmä počas dovoleniek, ak nemáme na reštaurácie a nechceme tráviť dlhé hodiny varením.

Môže nás to nejako ohroziť?

„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí, a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instatných prípravkov svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené pokrmy totiž obsahujú veľa skrytých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

Vedci napočítali, že existuje až 700 druhov prísad pridávaných do jedál, ktoré sú oficiálne povolené – teda bezpečné. Ide o najrozličnejšie sladidlá, konzervačné látky, dochucovadlá, činidlá, farbivá či iné chemikálie. Podľa názoru niektorých odborníkov podporujú vznik rakoviny a navyše potraviny takto vyrobené, prifarbené a dochutené, sú absolútne bezcenné.

„Všimli ste si, že človek je jediný druh na tejto planéte, ktorý neje potravinu v prirodzenom stave? Väčšina potravín, ktoré nám vnucuje reklama, je rovnako bezcenná ako tehlový prášok. Američania napríklad zjedia ročne v potrave vyše pol miliardy kilogramov chemikálií,“ tvrdí americký odborník na výživu Harvey Diamond.

Skryť Vypnúť reklamu

Niektoré prísady sú však prirodzené, vyskytujúce sa v prírode, napríklad soľ, šafrán, kurkuma, lecitín, väčšina z nich sa však umelo vyrába v laboratóriách, napríklad ako konzervačné látky – nitráty či siričitany.

Deti by sme mali od instatných jedál ušetriť

Deťom takéto slané a pikantné jedlá rýchlo zachutia a navyknú na ne zatiaľ neskazené chuťové poháriky. Nielen to, môžu im doslova uškodiť.

Rodičia by mali dávať veľký pozor, aby dehydrované či instatné polievky a podobné pokrmy deti radšej nejedli. Hojne používaný glutamat sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže vyvolať bolesti hlavy či tlak bolesti na hrudníku, potenie, nepokoj. „Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamátom sodným striktne zakázaná,“ hovorí MUDr. Pavla Myslíková.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani dospelým však neprospievajú. Tým, ktorí konzumujú často instatné jedlá, ubúdajú vitamíny B skupiny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Jeho najlepším prírodným zdrojom sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.

Alergiu môžu vyvolať niektoré farbivá, napríklad žltý tartrazín, aj o umelom sladidle – sacharíne sa často hovorí, že môže vyvolať alergické reakcie a toxické reakcie kože, srdca a tráviaceho traktu.

Instantné kaše – hrozí predávkovanie siričitanmi

Dáte si dve tri porcie kaše z prášku a môže vám prísť zle. Neveríte?

Na zozname povolených aditív, ktoré môžu výrobcovia potravín pridávať do svojich výrobkov, sú totiž aj také, ktoré môžu uškodiť.

Sú to najmä siričitany – patria k látkam, u ktorých je možné ľahko prekročiť dennú prípustnú dávku. Tá je podľa noriem Európskej únie 0,7 mg na 1 kilogram telesnej váhy.

Znamená to, že 60-kilový dospelý človek by denne nemal zjesť viac ako 42 mg siričitanov. Ak by sa však na dovolenke živil sušenými zemiakovými kašami, ktoré sú na našich pultoch, k tomu zahrýzal sušené ovocie a zapíjal lacným vínom, veľmi ľahko môže prekročiť svoju dennú dávku. Do všetkých spomenutých potravín sa totiž pridáva oxid siričitý, siričitany a hydrogensiričitany. A čo spôsobí ono predávkovanie? Nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti alebo bolesti hlavy. Na dovolenke nič príjemného.

U astmatikov a alergikov môžu dokonca vyvolať aj dýchacie problémy. Čím menej siričitanov si človek v jedle dožičí, tým lepšie pre jeho zdravie.

Neznamená to hneď, že musíte mať kalkulačku v rukách, keď si pri mori varíte rýchly obed, ale určite nezaškodí sa nad tým zamyslieť.

Spotrebiteľské testy dokázali, že na pultoch sa občas nájdu aj také výrobky renomovanej zahraničnej značky, ktoré obsahujú viac siričitanov, ako pripúšťa hygienický limit.

Aditívam v potravinách sa dnes už asi nevyhneme, ale treba voliť potraviny tak, aby sa na našom stole nehromadili.

EVA HRDINOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy od psychologičky
  2. Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus
  3. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  6. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  7. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  8. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  9. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  10. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  1. Žena zažila prekvapenie. V banke od nej nechceli vziať peniaze
  2. Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus
  3. Koronakríza zasiahla peňaženky Slovákov
  4. Členovia ASINS vrátili za rok 2019 do ekonomiky 113 mil. Eur
  5. Ako aktualizovať autonavigáciu Mio?
  6. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  7. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  8. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  9. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  10. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 31 657
  2. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 17 015
  3. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 13 583
  4. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 11 485
  5. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 081
  6. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 924
  7. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 476
  8. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 383
  9. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 001
  10. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 8 943
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner mal viac advokátov, ktorí sa k nemu nehlásili

Šabík ku kauze motákov vypovedal len nedávno.

Marian Kočner a Andrej Šabík počas pojednávania v roku 2018 v spore týkajúcom sa zmeniek.
Dobré ráno

Dobré ráno: Čo sa vám stane, keď sa kamarátite s Kočnerom

Bývalý generálny prokurátor čelí ešte aj disciplinárnemu konaniu.

Podcast Dobré Ráno.

Fico si na rehabilitáciu vybral kaštieľ s nejasným pozadím

Bývalý premiér po dlhom čase naznačil, kde v súčasnosti býva.

Kaštieľ vo Vinosadoch.
100 ROKOV OD TRIANONU

Tento mier je samovražda. Na Trianon hľadia Slováci a Maďari odlišne

Mierová zmluva spečatila osud Uhorska.

Maďarská delegácia opúšťa zámok Veľký Trianon po podpise mierovej zmluvy 4. júna 1920.