Je tu čas dovoleniek, čas instantných polievok?

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina? Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec


Ak doplníme počas dovoleniek instatnú stravu čerstvým ovocím a zeleninou, zminimalizujeme ohrozenie svojho zdravia.



FOTO: SME JÁN KROŠLÁK

instantné capuccino. Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako obed na dovolenke, pýta sa kuchár z reklamy s červenými líčkami? Veríte mu?

Instantným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme. Utiekame sa k nim najmä počas dovoleniek, ak nemáme na reštaurácie a nechceme tráviť dlhé hodiny varením.

Môže nás to nejako ohroziť?

„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí, a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instatných prípravkov svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Sušené pokrmy totiž obsahujú veľa skrytých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

Vedci napočítali, že existuje až 700 druhov prísad pridávaných do jedál, ktoré sú oficiálne povolené – teda bezpečné. Ide o najrozličnejšie sladidlá, konzervačné látky, dochucovadlá, činidlá, farbivá či iné chemikálie. Podľa názoru niektorých odborníkov podporujú vznik rakoviny a navyše potraviny takto vyrobené, prifarbené a dochutené, sú absolútne bezcenné.

„Všimli ste si, že človek je jediný druh na tejto planéte, ktorý neje potravinu v prirodzenom stave? Väčšina potravín, ktoré nám vnucuje reklama, je rovnako bezcenná ako tehlový prášok. Američania napríklad zjedia ročne v potrave vyše pol miliardy kilogramov chemikálií,“ tvrdí americký odborník na výživu Harvey Diamond.

Niektoré prísady sú však prirodzené, vyskytujúce sa v prírode, napríklad soľ, šafrán, kurkuma, lecitín, väčšina z nich sa však umelo vyrába v laboratóriách, napríklad ako konzervačné látky – nitráty či siričitany.

Deti by sme mali od instatných jedál ušetriť

Deťom takéto slané a pikantné jedlá rýchlo zachutia a navyknú na ne zatiaľ neskazené chuťové poháriky. Nielen to, môžu im doslova uškodiť.

Rodičia by mali dávať veľký pozor, aby dehydrované či instatné polievky a podobné pokrmy deti radšej nejedli. Hojne používaný glutamat sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže vyvolať bolesti hlavy či tlak bolesti na hrudníku, potenie, nepokoj. „Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamátom sodným striktne zakázaná,“ hovorí MUDr. Pavla Myslíková.

Ani dospelým však neprospievajú. Tým, ktorí konzumujú často instatné jedlá, ubúdajú vitamíny B skupiny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Jeho najlepším prírodným zdrojom sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.

Alergiu môžu vyvolať niektoré farbivá, napríklad žltý tartrazín, aj o umelom sladidle – sacharíne sa často hovorí, že môže vyvolať alergické reakcie a toxické reakcie kože, srdca a tráviaceho traktu.

Instantné kaše – hrozí predávkovanie siričitanmi

Dáte si dve tri porcie kaše z prášku a môže vám prísť zle. Neveríte?

Na zozname povolených aditív, ktoré môžu výrobcovia potravín pridávať do svojich výrobkov, sú totiž aj také, ktoré môžu uškodiť.

Sú to najmä siričitany – patria k látkam, u ktorých je možné ľahko prekročiť dennú prípustnú dávku. Tá je podľa noriem Európskej únie 0,7 mg na 1 kilogram telesnej váhy.

Znamená to, že 60-kilový dospelý človek by denne nemal zjesť viac ako 42 mg siričitanov. Ak by sa však na dovolenke živil sušenými zemiakovými kašami, ktoré sú na našich pultoch, k tomu zahrýzal sušené ovocie a zapíjal lacným vínom, veľmi ľahko môže prekročiť svoju dennú dávku. Do všetkých spomenutých potravín sa totiž pridáva oxid siričitý, siričitany a hydrogensiričitany. A čo spôsobí ono predávkovanie? Nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti alebo bolesti hlavy. Na dovolenke nič príjemného.

U astmatikov a alergikov môžu dokonca vyvolať aj dýchacie problémy. Čím menej siričitanov si človek v jedle dožičí, tým lepšie pre jeho zdravie.

Neznamená to hneď, že musíte mať kalkulačku v rukách, keď si pri mori varíte rýchly obed, ale určite nezaškodí sa nad tým zamyslieť.

Spotrebiteľské testy dokázali, že na pultoch sa občas nájdu aj také výrobky renomovanej zahraničnej značky, ktoré obsahujú viac siričitanov, ako pripúšťa hygienický limit.

Aditívam v potravinách sa dnes už asi nevyhneme, ale treba voliť potraviny tak, aby sa na našom stole nehromadili.

EVA HRDINOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 587
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 446
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 636
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 544
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 677
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 529
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 203
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 980
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 893

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

Neprehliadnite tiež

Tras rúk. Kedy značí vážnejší problém?

Trasenie rúk môžu vyvolávať aj lieky.

Ako vyzerá zdravá stolica. O čom svedčí nezvyčajná farba?

Čo dokáže stolica prezradiť o vašom zdraví.

Seknutý krk. Prečo vzniká a čo robiť, aby bolesť ustúpila

Prečo vás môže z prievanu rozbolieť krk a ako vyzerá liečba.

Cukor v krvi si dokážete znížiť vhodnou prílohou

V jedle stačí nahradiť čo i len polovicu ryže alebo zemiakov.

Ako skrotiť úzkosť pomocou vhodného jedla?

Ustrážte si príjem cukru a legálnych drog.