Je tu čas dovoleniek, čas instantných polievok?

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina? Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec


Ak doplníme počas dovoleniek instatnú stravu čerstvým ovocím a zeleninou, zminimalizujeme ohrozenie svojho zdravia.



FOTO: SME JÁN KROŠLÁK

instantné capuccino. Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako obed na dovolenke, pýta sa kuchár z reklamy s červenými líčkami? Veríte mu?

Instantným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme. Utiekame sa k nim najmä počas dovoleniek, ak nemáme na reštaurácie a nechceme tráviť dlhé hodiny varením.

Môže nás to nejako ohroziť?

„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí, a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instatných prípravkov svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Sušené pokrmy totiž obsahujú veľa skrytých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

Vedci napočítali, že existuje až 700 druhov prísad pridávaných do jedál, ktoré sú oficiálne povolené – teda bezpečné. Ide o najrozličnejšie sladidlá, konzervačné látky, dochucovadlá, činidlá, farbivá či iné chemikálie. Podľa názoru niektorých odborníkov podporujú vznik rakoviny a navyše potraviny takto vyrobené, prifarbené a dochutené, sú absolútne bezcenné.

„Všimli ste si, že človek je jediný druh na tejto planéte, ktorý neje potravinu v prirodzenom stave? Väčšina potravín, ktoré nám vnucuje reklama, je rovnako bezcenná ako tehlový prášok. Američania napríklad zjedia ročne v potrave vyše pol miliardy kilogramov chemikálií,“ tvrdí americký odborník na výživu Harvey Diamond.

Niektoré prísady sú však prirodzené, vyskytujúce sa v prírode, napríklad soľ, šafrán, kurkuma, lecitín, väčšina z nich sa však umelo vyrába v laboratóriách, napríklad ako konzervačné látky – nitráty či siričitany.

Deti by sme mali od instatných jedál ušetriť

Deťom takéto slané a pikantné jedlá rýchlo zachutia a navyknú na ne zatiaľ neskazené chuťové poháriky. Nielen to, môžu im doslova uškodiť.

Rodičia by mali dávať veľký pozor, aby dehydrované či instatné polievky a podobné pokrmy deti radšej nejedli. Hojne používaný glutamat sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže vyvolať bolesti hlavy či tlak bolesti na hrudníku, potenie, nepokoj. „Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamátom sodným striktne zakázaná,“ hovorí MUDr. Pavla Myslíková.

Ani dospelým však neprospievajú. Tým, ktorí konzumujú často instatné jedlá, ubúdajú vitamíny B skupiny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Jeho najlepším prírodným zdrojom sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.

Alergiu môžu vyvolať niektoré farbivá, napríklad žltý tartrazín, aj o umelom sladidle – sacharíne sa často hovorí, že môže vyvolať alergické reakcie a toxické reakcie kože, srdca a tráviaceho traktu.

Instantné kaše – hrozí predávkovanie siričitanmi

Dáte si dve tri porcie kaše z prášku a môže vám prísť zle. Neveríte?

Na zozname povolených aditív, ktoré môžu výrobcovia potravín pridávať do svojich výrobkov, sú totiž aj také, ktoré môžu uškodiť.

Sú to najmä siričitany – patria k látkam, u ktorých je možné ľahko prekročiť dennú prípustnú dávku. Tá je podľa noriem Európskej únie 0,7 mg na 1 kilogram telesnej váhy.

Znamená to, že 60-kilový dospelý človek by denne nemal zjesť viac ako 42 mg siričitanov. Ak by sa však na dovolenke živil sušenými zemiakovými kašami, ktoré sú na našich pultoch, k tomu zahrýzal sušené ovocie a zapíjal lacným vínom, veľmi ľahko môže prekročiť svoju dennú dávku. Do všetkých spomenutých potravín sa totiž pridáva oxid siričitý, siričitany a hydrogensiričitany. A čo spôsobí ono predávkovanie? Nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti alebo bolesti hlavy. Na dovolenke nič príjemného.

U astmatikov a alergikov môžu dokonca vyvolať aj dýchacie problémy. Čím menej siričitanov si človek v jedle dožičí, tým lepšie pre jeho zdravie.

Neznamená to hneď, že musíte mať kalkulačku v rukách, keď si pri mori varíte rýchly obed, ale určite nezaškodí sa nad tým zamyslieť.

Spotrebiteľské testy dokázali, že na pultoch sa občas nájdu aj také výrobky renomovanej zahraničnej značky, ktoré obsahujú viac siričitanov, ako pripúšťa hygienický limit.

Aditívam v potravinách sa dnes už asi nevyhneme, ale treba voliť potraviny tak, aby sa na našom stole nehromadili.

EVA HRDINOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 809
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 244
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 573
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 371
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 544
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 966
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 372
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 908
  9. Najužitočnejšia appka 2 904
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 838

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.