Je tu čas dovoleniek, čas instantných polievok?

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina? Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec


Ak doplníme počas dovoleniek instatnú stravu čerstvým ovocím a zeleninou, zminimalizujeme ohrozenie svojho zdravia.



FOTO: SME JÁN KROŠLÁK

instantné capuccino. Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako obed na dovolenke, pýta sa kuchár z reklamy s červenými líčkami? Veríte mu?

Instantným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme. Utiekame sa k nim najmä počas dovoleniek, ak nemáme na reštaurácie a nechceme tráviť dlhé hodiny varením.

Môže nás to nejako ohroziť?

„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí, a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instatných prípravkov svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Sušené pokrmy totiž obsahujú veľa skrytých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

Vedci napočítali, že existuje až 700 druhov prísad pridávaných do jedál, ktoré sú oficiálne povolené – teda bezpečné. Ide o najrozličnejšie sladidlá, konzervačné látky, dochucovadlá, činidlá, farbivá či iné chemikálie. Podľa názoru niektorých odborníkov podporujú vznik rakoviny a navyše potraviny takto vyrobené, prifarbené a dochutené, sú absolútne bezcenné.

„Všimli ste si, že človek je jediný druh na tejto planéte, ktorý neje potravinu v prirodzenom stave? Väčšina potravín, ktoré nám vnucuje reklama, je rovnako bezcenná ako tehlový prášok. Američania napríklad zjedia ročne v potrave vyše pol miliardy kilogramov chemikálií,“ tvrdí americký odborník na výživu Harvey Diamond.

Niektoré prísady sú však prirodzené, vyskytujúce sa v prírode, napríklad soľ, šafrán, kurkuma, lecitín, väčšina z nich sa však umelo vyrába v laboratóriách, napríklad ako konzervačné látky – nitráty či siričitany.

Deti by sme mali od instatných jedál ušetriť

Deťom takéto slané a pikantné jedlá rýchlo zachutia a navyknú na ne zatiaľ neskazené chuťové poháriky. Nielen to, môžu im doslova uškodiť.

Rodičia by mali dávať veľký pozor, aby dehydrované či instatné polievky a podobné pokrmy deti radšej nejedli. Hojne používaný glutamat sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže vyvolať bolesti hlavy či tlak bolesti na hrudníku, potenie, nepokoj. „Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamátom sodným striktne zakázaná,“ hovorí MUDr. Pavla Myslíková.

Ani dospelým však neprospievajú. Tým, ktorí konzumujú často instatné jedlá, ubúdajú vitamíny B skupiny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Jeho najlepším prírodným zdrojom sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.

Alergiu môžu vyvolať niektoré farbivá, napríklad žltý tartrazín, aj o umelom sladidle – sacharíne sa často hovorí, že môže vyvolať alergické reakcie a toxické reakcie kože, srdca a tráviaceho traktu.

Instantné kaše – hrozí predávkovanie siričitanmi

Dáte si dve tri porcie kaše z prášku a môže vám prísť zle. Neveríte?

Na zozname povolených aditív, ktoré môžu výrobcovia potravín pridávať do svojich výrobkov, sú totiž aj také, ktoré môžu uškodiť.

Sú to najmä siričitany – patria k látkam, u ktorých je možné ľahko prekročiť dennú prípustnú dávku. Tá je podľa noriem Európskej únie 0,7 mg na 1 kilogram telesnej váhy.

Znamená to, že 60-kilový dospelý človek by denne nemal zjesť viac ako 42 mg siričitanov. Ak by sa však na dovolenke živil sušenými zemiakovými kašami, ktoré sú na našich pultoch, k tomu zahrýzal sušené ovocie a zapíjal lacným vínom, veľmi ľahko môže prekročiť svoju dennú dávku. Do všetkých spomenutých potravín sa totiž pridáva oxid siričitý, siričitany a hydrogensiričitany. A čo spôsobí ono predávkovanie? Nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti alebo bolesti hlavy. Na dovolenke nič príjemného.

U astmatikov a alergikov môžu dokonca vyvolať aj dýchacie problémy. Čím menej siričitanov si človek v jedle dožičí, tým lepšie pre jeho zdravie.

Neznamená to hneď, že musíte mať kalkulačku v rukách, keď si pri mori varíte rýchly obed, ale určite nezaškodí sa nad tým zamyslieť.

Spotrebiteľské testy dokázali, že na pultoch sa občas nájdu aj také výrobky renomovanej zahraničnej značky, ktoré obsahujú viac siričitanov, ako pripúšťa hygienický limit.

Aditívam v potravinách sa dnes už asi nevyhneme, ale treba voliť potraviny tak, aby sa na našom stole nehromadili.

EVA HRDINOVÁ

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 626
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 079
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 040
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 671
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 038
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 687
  7. Kam do tepla v januári? 1 638
  8. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 1 550
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 379
  10. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 279

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

BRATISLAVA

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

Neprehliadnite tiež

Muži ani len nevedia, ako málo orgazmov majú ich ženy

Význam klitorisu chápu, no medzi pohlaviami je stále veľká orgazmová priepasť.

Chýbajúci orgazmus. Prečo môže byť vyvrcholenie problém a čo robiť

Orgazmus nie je pravidlom. Ak chýba dlhodobo, môže ísť o klinický problém.

Za šírenie Čiernej smrti môže človek, hovorí provokatívna štúdia

Morová pandémia zabila v polovici 14. storočia viac než tretinu obyvateľov Európy.

Snažil sa zastaviť svoje kýchnutie, roztrhol si hrdlo

Vzácny prípad ukazuje, prečo by ste nemali zadržiavať kýchanie.

Pamäť je zrejme pozostatkom pradávnej infekcie

Spomienky môžu vznikať vďaka vírusu, ktorý sa správa ako HIV.