Doktor Robert Goodlad, ktorý sa špecializuje na výskum rakoviny, spochybňuje tvrdenie, že vlákniny potlačujú vznik rakoviny hrubého čreva. „Mnohí ľudia vyhlasujú, že vlákniny sú zdravé, najmä pri liečbe rakoviny hrubého čreva. Keď sa však pozrieme pozorne na všetky tie štúdie, dôkazy nie sú také presvedčivé,“ napísal Goodlad v odbornom časopise Gut.
Naráža na štúdie niektorých odborníkov, podľa ktorých je prospešnosť vláknin pre ľudské zdravie sporná; niektorí vedci dokonca zastávajú názor, že vlákniny rakovinu hrubého čreva ešte zvyšujú. Dr. Goodlad upozorňuje, že práve tieto negatívne názory na vlákniny boli často napádané a mali malú publicitu.
Vlákniny sa ako súčasť zdravej výživy odporúčajú od 70. rokov, keď sa zistilo, že u Afričanov žijúcich na vidieku sa rakovina hrubého čreva vyskytuje oveľa menej ako u ľudí v priemyslovo vyspelých krajinách. Odborníci to vysvetľovali práve tým, že Afričania konzumujú viac potravín bohatých na vlákniny.
Teraz sa však objavujú názory, že ak vlákniny hrajú pozitívnu úlohu vo výžive, nie je to ani tak preto, čo obsahujú, ale preto, čo ľudia potom nekonzumujú – teda tuk a veľké množstvo kalórií.
Doktor Goodlad napriek tomu naďalej odporúča zaradiť do jedálneho lístka vlákniny, avšak v miernom množstve, aby boli vyvážené aj ďalšími potravinami. Vlákniny by sa mali konzumovať najmä v ich prirodzenej podobe. „Dával by som prednosť ovociu a zelenine pred obilninami,“ vyhlasuje britský expert. Tradičná rada „všetko s mierou“ je podľa jeho názoru aj v prípade vláknin na mieste. (čtk)