V čom je rozdiel medzi sušeným a čerstvým ovocím

Sušené ovocie sa od čerstvého nelíši len tým, že má menej vody. Nesprávny postup pri sušení môže napríklad znižovať aj obsah dôležitých fytochemikálií.

(Zdroj: Fotolia)

Pokiaľ ide o obsah energie, tak odparením vody sa pôvodný objem ovocia síce zmenší, avšak množstvo energie ostáva a koncentruje sa v tomto menšom množstve. A tu je úskalie, ktoré si možno vždy neuvedomujeme. Ovocie je síce chudobné na bielkoviny a tuky, avšak bohaté na sacharidy – zdroj energie.

U väčšiny druhov ovocia sú to z väčšej časti jednoduché cukry (fruktóza, glukóza), ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi. Ak zjete trebárs 100 gramov sušeného ovocia, ktoré sa získali vysušením napríklad 1 kg čerstvého, prijmete v malom množstve sušeného ovocia to isté množstvo cukru, aké bolo vo veľkom množstve čerstvého. Ak napríklad chcete „zhodiť“ a nahrádzate sladkosti zdravou maškrtou v podobe sušeného ovocia, strážte si zjedené množstvo práve pre obsah cukru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhej strane však môžete malým množstvom sušeného ovocia pokryť významnú časť denného príjmu vlákniny, denne by sme jej mali prijať v potrave okolo 20 – 30 gramov.

Ovocie je však bohatým zdrojom fytochemikálií, z ktorých mnohé majú aj antioxidačné účinky. Ak sa pri sušení používa správna technológia, tak väčšina fytochemikálií sa zachová aj v sušenom ovocí. Ale napríklad príliš vysoká teplota môže mať za následok zníženie obsahu niektorých látok.

Príkladom sú vitamíny C a E, niektoré vitamíny skupiny B a pod., ktoré sú termolabilné, alebo sušením môže dôjsť aj k zníženiu obsahu niektorých minerálov, napríklad draslíka a vápnika. Nesprávnym sušením sa môže znižovať aj antioxidačný potenciál sušeného ovocia v porovnaní s čerstvým, ktoré je bohaté na antioxidanty (karotenoidy, vitamín C, kyselina listová a pod.). Ak sa však ovocie suší správne, tak podstatná časť antioxidačných fytochemikálií ostáva zachovaná.

Sušené ovocie sa často ošetruje kysličníkom síry (SO2) – tento postup má zabrániť predčasnej oxidácii, a tak zníženiu kvality sušeného ovocia, až jeho znehodnoteniu. Sírenie pomáha lepšie uchovávať napríklad aj vitamín A a C. Pozor na kandizované ovocie, vďaka pridanému cukru je energetickou bombou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: TOP hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: TOP hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 382
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 14 789
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 487
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 12 375
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 932
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 556
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 183
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 217
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 941
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 414