SME

V čom je rozdiel medzi sušeným a čerstvým ovocím

Sušené ovocie sa od čerstvého nelíši len tým, že má menej vody. Nesprávny postup pri sušení môže napríklad znižovať aj obsah dôležitých fytochemikálií.

(Zdroj: Fotolia)

Pokiaľ ide o obsah energie, tak odparením vody sa pôvodný objem ovocia síce zmenší, avšak množstvo energie ostáva a koncentruje sa v tomto menšom množstve. A tu je úskalie, ktoré si možno vždy neuvedomujeme. Ovocie je síce chudobné na bielkoviny a tuky, avšak bohaté na sacharidy – zdroj energie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

U väčšiny druhov ovocia sú to z väčšej časti jednoduché cukry (fruktóza, glukóza), ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi. Ak zjete trebárs 100 gramov sušeného ovocia, ktoré sa získali vysušením napríklad 1 kg čerstvého, prijmete v malom množstve sušeného ovocia to isté množstvo cukru, aké bolo vo veľkom množstve čerstvého. Ak napríklad chcete „zhodiť“ a nahrádzate sladkosti zdravou maškrtou v podobe sušeného ovocia, strážte si zjedené množstvo práve pre obsah cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane však môžete malým množstvom sušeného ovocia pokryť významnú časť denného príjmu vlákniny, denne by sme jej mali prijať v potrave okolo 20 – 30 gramov.

Ovocie je však bohatým zdrojom fytochemikálií, z ktorých mnohé majú aj antioxidačné účinky. Ak sa pri sušení používa správna technológia, tak väčšina fytochemikálií sa zachová aj v sušenom ovocí. Ale napríklad príliš vysoká teplota môže mať za následok zníženie obsahu niektorých látok.

Príkladom sú vitamíny C a E, niektoré vitamíny skupiny B a pod., ktoré sú termolabilné, alebo sušením môže dôjsť aj k zníženiu obsahu niektorých minerálov, napríklad draslíka a vápnika. Nesprávnym sušením sa môže znižovať aj antioxidačný potenciál sušeného ovocia v porovnaní s čerstvým, ktoré je bohaté na antioxidanty (karotenoidy, vitamín C, kyselina listová a pod.). Ak sa však ovocie suší správne, tak podstatná časť antioxidačných fytochemikálií ostáva zachovaná.

SkryťVypnúť reklamu

Sušené ovocie sa často ošetruje kysličníkom síry (SO2) – tento postup má zabrániť predčasnej oxidácii, a tak zníženiu kvality sušeného ovocia, až jeho znehodnoteniu. Sírenie pomáha lepšie uchovávať napríklad aj vitamín A a C. Pozor na kandizované ovocie, vďaka pridanému cukru je energetickou bombou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 27 968
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 594
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 829
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 326
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 260
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 001
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu