SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

V čom je rozdiel medzi sušeným a čerstvým ovocím

Sušené ovocie sa od čerstvého nelíši len tým, že má menej vody. Nesprávny postup pri sušení môže napríklad znižovať aj obsah dôležitých fytochemikálií.

(Zdroj: Fotolia)

Pokiaľ ide o obsah energie, tak odparením vody sa pôvodný objem ovocia síce zmenší, avšak množstvo energie ostáva a koncentruje sa v tomto menšom množstve. A tu je úskalie, ktoré si možno vždy neuvedomujeme. Ovocie je síce chudobné na bielkoviny a tuky, avšak bohaté na sacharidy – zdroj energie.

U väčšiny druhov ovocia sú to z väčšej časti jednoduché cukry (fruktóza, glukóza), ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvi. Ak zjete trebárs 100 gramov sušeného ovocia, ktoré sa získali vysušením napríklad 1 kg čerstvého, prijmete v malom množstve sušeného ovocia to isté množstvo cukru, aké bolo vo veľkom množstve čerstvého. Ak napríklad chcete „zhodiť“ a nahrádzate sladkosti zdravou maškrtou v podobe sušeného ovocia, strážte si zjedené množstvo práve pre obsah cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane však môžete malým množstvom sušeného ovocia pokryť významnú časť denného príjmu vlákniny, denne by sme jej mali prijať v potrave okolo 20 – 30 gramov.

Ovocie je však bohatým zdrojom fytochemikálií, z ktorých mnohé majú aj antioxidačné účinky. Ak sa pri sušení používa správna technológia, tak väčšina fytochemikálií sa zachová aj v sušenom ovocí. Ale napríklad príliš vysoká teplota môže mať za následok zníženie obsahu niektorých látok.

Príkladom sú vitamíny C a E, niektoré vitamíny skupiny B a pod., ktoré sú termolabilné, alebo sušením môže dôjsť aj k zníženiu obsahu niektorých minerálov, napríklad draslíka a vápnika. Nesprávnym sušením sa môže znižovať aj antioxidačný potenciál sušeného ovocia v porovnaní s čerstvým, ktoré je bohaté na antioxidanty (karotenoidy, vitamín C, kyselina listová a pod.). Ak sa však ovocie suší správne, tak podstatná časť antioxidačných fytochemikálií ostáva zachovaná.

SkryťVypnúť reklamu

Sušené ovocie sa často ošetruje kysličníkom síry (SO2) – tento postup má zabrániť predčasnej oxidácii, a tak zníženiu kvality sušeného ovocia, až jeho znehodnoteniu. Sírenie pomáha lepšie uchovávať napríklad aj vitamín A a C. Pozor na kandizované ovocie, vďaka pridanému cukru je energetickou bombou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 602
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 927
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 660
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 976
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 867
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 802
  7. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 2 103
  8. Mladých inflácia netrápi. Ako zasiahne zábavný priemysel? 1 891
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu