Cholesterol sa zvykne členiť na dobrý a zlý – toto rozlíšenie však má opodstatnenie, ak ide o cholesterol v krvi. Tu sa totiž naviaže na transportné častice – lipoproteíny, aby sa mohol pohybovať v krvnom riečisku. Ak sa naviaže na lipoproteíny s nízkou hustotou, označujeme ho ako LDL cholesterol. To je ten „zlý“, , ktorý sa usádza na stenách ciev, zužuje ich priesvit a podieľa sa na vzniku aterosklerózy.
Cholesterol naviazaný na transportné lipoproteíny s vysokou hustotou sa označuje ako HDL cholesterol a jeho dôležitá rola spočíva v tom, že pomáha vychytávať LDL cholesterol a transportuje ho do pečene, kde sa ďalej metabolizuje, a tak sa znižuje riziko aterosklerózy. Preto je dôležitým ukazovateľom nielen celková hodnota cholesterolu, ale aj pomer LDL a HDL cholesterolu.
Aké zmeny pomáhajú
Cholesterol obsiahnutý v potrave je teda len jeden, čo však neznamená, že nie je dôležité sledovať zloženie stravy. Najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté najmä v potravinách živočíšneho pôvodu, sa podieľajú na vysokej hladine LDL cholesterolu v krvi. Ak si chcete životosprávou ovplyvniť celkovú hladinu cholesterolu a tiež dôležitý pomer LDL a HDL cholesterolu v krvi, receptom sú relatívne jednoduché, ale účinné zmeny v životospráve.
V pravom rade by ste sa mali zamerať na zloženie stravy a stravovacie zvyklosti, na jedálnom lístku by nemal chýbať dostatok zeleniny a ovocia, mali by ste dbať na vyvážený príjem tukov(menej nasýtených, viac nenasýtených), nie však tuky úplne vynechať, vyhýbať by ste sa mali vysmážaným jedlám, fast foodovým pokrmom, znížiť by ste mali príjem jednoduchých sacharidov. Vylúčiť by ste mali fajčenie, konzumáciu alkoholu – najlepšie vôbec alebo príležitostne a s mierou. Dôležité je dbať aj na dosiahnutie optimálnej hmotnosti a rozhodne by vo vašom dennom programe nemal chýbať pohyb – aspoň pol hodina fyzickej aktivity, ráta sa aj svižná chôdza.