Priekopnícka operácia pečene

Pavia 21. decembra (TASR) - Talianskemu chirurgovi sa podarila priekopnícka operácia, keď pacientovi s rakovinou pečene jeho pečeň vyoperoval, vystavil ju ožarovaniu a potom mu ju naspäť voperoval do tela.

Pavia 21. decembra (TASR) - Talianskemu chirurgovi sa podarila priekopnícka operácia, keď pacientovi s rakovinou pečene jeho pečeň vyoperoval, vystavil ju ožarovaniu a potom mu ju naspäť voperoval do tela.

Rok po operácii je 48 ročný muž, ktorý ako prvý podstúpil túto priekopnícku operáciu, stále zdravý.

Bez operácie by pacientovi, podľa profesora Tanzia Pinelliho z Talianskeho národného inštitútu nukleárnej fyziky, ostávali štyri alebo päť rokov života. Podobné operácie budú podľa odborníkov dostupné verejnosti približne o dva roky.

Spomínanému pacientovi vyoperovali pečeň za 11 minút. V tom čase ju vystavili obrovským dávkam ožiarenia, ktoré malo zničiť 14 nádorov. Celá operácia trvala 21 hodín. Pinelli túto operáciu pripravoval a zdokonaľoval 15 rokov. Uviedol, že u pacienta sa po operácii neprejavili žiadne operácie či nežiaduce účinky.

Profesor Pinelli sa ďalej pre časopis New Scientist vyjadril, že výber budúcich pacientov je zatiaľ ohraničený vekom. Horná hranica bola stanovená na 55 rokov a pacienti musia byť v dobrej telesnej kondícii.

Vedci očakávajú, že v budúcnosti sa budú môcť podobným spôsobom odstraňovať nádory z pankreasu, obličiek a pľúc. Výška nákladov na operáciu sú v súčasnosti 100 tisíc eúr.

V budúcnosti, keď sa uvedený typ zákroku stane súčasťou bežnej chirurgie, by však mala výška nákladov klesnúť.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  8. Splnený sen
  9. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  10. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  1. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  2. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  3. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  4. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  5. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  8. Vysoká hra o súdne trovy
  9. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 513
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 415
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 917
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 405
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 568
  6. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 2 287
  7. Splnený sen 2 192
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 310
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 147
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 105

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo sa na verdikt v nástenkovom tendri čakalo desať rokov?

Prípad stále nie je na konci. Odvolanie exministrov bude riešiť Najvyšší súd, ktorý naťahuje aj kauzu tunelovania nebankovky, za ktorou je Jozef Majský.

Neprehliadnite tiež

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.

Ako cigaretové filtre uškodili fajčiarom aj prírode

Prečo by mohli cigarety bez filtra pomôcť znižovať počet fajčiarov a výskyt rakoviny.

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.