Nie nadarmo sa hovorí, že by sme mali dbať na pestrú a vyváženú stravu. Zjednodušene povedané, mala by obsahovať optimálne (s ohľadom na individuálne potreby konkrétneho človeka) množstvá všetkých živín; jednak makroživín – cukrov, tukov, bielkovín, a tiež mikroživín – vitamínov, minerálov, stopových prvkov a pod. Takisto by sme mali živiny, najmä cukry, tuky a bielkoviny prijímať aj v správnom pomere.
Ak sa hovorí o podvýžive, obvykle si ju spájame s dramatickým úbytkom hmotnosti. V takom prípade ide o jeden z dvoch typov podvýživy, a odborníci ho označujú ako proteín-kalorická podvýživa. Druhým typom je proteínová podvýživa a môže ňou trpieť aj napohľad zdravý a tiež aj obézny človek. Vyšetrením z krvi sa zistí nízka hladina krvných bielkovín a ochranných živín.
Tento typ podvýživy môže podľa MUDr. Alžbety Béderovej, odborníčky na zdravú výživu, pretrvávať v skrytej forme aj dlhšiu dobu a môže ňou, ako už bolo spomenuté, trpieť aj obézny pacient. Príčinou takejto podvýživy môže byť podľa lekárky napríklad opakované držanie rôznych extrémnych redukčných diét s deficitným príjmom bielkovín, vitamínov a minerálov. U takých ľudí často možno pozorovať podráždenosť, psychickú aj fyzickú vyčerpanosť, únavu a chudokrvnosť.
Netreba zabúdať, že u obéznych pacientov sú často prítomné aj iné ochorenia, napríklad srdcovo-cievne, cukrovka, ochorenia obličiek a dlhodobá podvýživa sa negatívne podpisuje na ich zdravotnom stave. Často sa stáva, že u takýchto pacientov sa napríklad veľmi skoro objaví osteoporóza v dôsledku nedostatku vápnika, dôsledkom deficitu horčíka zasa môžu byť napríklad svalové kŕče.
Pri nedostatku krvných bielkovín dochádza k zadržiavaniu vody v tele, a tak sa objavujú opuchy a hmotnosť skôr stúpa ako klesá. Preto je aj pri redukčných stravovacích režimoch veľmi dôležité takisto dôsledne dbať na vyváženú stravu a vyhýbať sa extrémnym a jednostranne zameraným diétam, ktoré nezabezpečia jednak dostatok všetkých živín a tiež ich príjem v správnom pomere.