Dnes už je známe, že vitamín B 9 alebo kyselina listová môže významne prispieť aj k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v časopise Internal Journal of Cancer. Podľa autorov štúdie dostatok kyseliny znižuje pravdepodobnosť vzniku karcinómu čreva či konečníka až o 40 percent. Vedci na tento nový účinok kyseliny listovej prišli náhodou – pri sledovaní tisícok žien zaradených do Kanadskej národnej štúdie skríningu karcinómu prsníka.
Prvý raz bola kyselina listová izolovaná z listov špenátu ako faktor pre rast mikroorganizmov, odvtedy vedci zistili, že má veľa mimoriadnych vlastností a dodnes ich prekvapuje.
A kde ju treba hľadať? „Ten, kto si kupuje len biely chlieb a pečivo, sa o jej účinky ochudobňuje. Ak sa totiž vymelie zrno na bielu múku, stratí sa 70 percent kyseliny listovej. Kupujte si celozrnné výrobky. Nedajte sa pomýliť ani tmavou farbou chleba. Nejde o celozrnný, často je iba zafarbený karamelom. V takom chlebe kyselina listová chýba,“ radí slovenský odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský.
Najvhodnejšie zdroje kyseliny listovej sú v pšeničných klíčkoch, tmavolistej zelenine, strukovinách a citrusových šťavách. (uj)