SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Tavených syrov by sme mali jesť málo

Hoci mlieko a mliečne výrobky sú u mnohých v nemilosti, podľa odborníkov na zdravú výživu by na našom jedálnom lístku nemali chýbať. Samozrejme, ak netrpíte intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečnu bielkovinu.

(Zdroj: Fotolia)

Ak si chceme pochutiť na syroch, podľa odborníkov by sme mali uprednostniť tvrdé pred tavenými, ktoré sú menej hodnotné. Okrem množstva tuku obsahujú napríklad aj fosfor, ktorý podporí odvápnenie kostí. Podľa gastroenterológa a dietológa MUDr. Petra Minárika je optimálne množstvo dva trojuholníčky taveného syra za týždeň. O niečo zdravšie sú podľa neho termizované nátierky, najlepším variantom je tvaroh so smotanou ochutený bylinkami.

S mliečnymi produktmi, ako je tvaroh, cottage alebo žervé syry môžete podľa odborníka aj chudnúť, pretože bielkoviny vás zasýtia a zabránia neželanému úbytku svalovej hmoty, vápnik naštartuje spaľovanie a nízky obsah tuku nezaťažuje trávenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvrdý syr dokonca môžete využiť aj v prípade ochrany chrupu – ak zjete malý kúsok po jedle, zneutralizujete podľa lekára kyslé prostredie v ústach, čím si chránite zuby pred kazom a ďasná pre zápalmi.

Odtučnené nie sú výhra

Pokiaľ ide o odtučnené varianty jogurtov – tie radšej oblúkom obchádzajte, tuk je totiž nositeľom chute a keďže odtučnené výrobky sú zbavené tuku, pridáva sa do nich cukor, glukózový sirup, modifikovaný škrob či fruktóza, aby nám chutili. Navyše, pokiaľ ide o energetickú hodnotu, často ju majú rovnakú alebo dokonca aj vyššiu ako neodtučnené výrobky, a to práve pre pridané cukry.

Pri výbere jogurtov sa orientujte na také, ktoré obsahujú len mliečne zložky, prípadne jogurtové kultúry. Môžete sa riadiť aj jednoduchým pravidlom – čím menej zložiek, tým viac prospešných látok.

Skryť Vypnúť reklamu

Bryndza áno, ale...

Ako veľmi zdravý mliečny výrobok sa zvykne odporúčať nepasterizovaná bryndza, zvlášť taká, čo je vyrobená len z ovčej hrudky, pretože síce je bohatá na tuk, ale podľa lekára obsahuje aspoň 12 druhov probiotických baktérií, ktoré sú dôležité pre rovnováhu črevného mikrobiómu, a tak aj zdravé trávenie a imunitu.

Dokonca, ak trpíte intoleranciou laktózy – mliečneho cukru, tak konzumácia bryndze alebo kyslomliečnych výrobkov by vám podľa lekára nemala spôsobovať problémy. Na druhej strane však v prípade týchto produktov treba byť opatrní, konzumácia surového, nepasterizovaného mlieka – najmä kozieho a ovčieho, sa spája s rizikom infekcie vírusom encefalitídy a baktériami boréliami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 060
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 345
  3. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 5 067
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 317
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 501
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 026
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 858
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 480
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 721
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo 1 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Novinárka Monika Tódová.

Písali o svedkovi Petrovi Tóthovi.


3 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Trestné oznámenie podal Peter Tóth, ktorý sledoval novinárov pre Kočnera.


1 h
Skryť Zatvoriť reklamu