SME

Tavených syrov by sme mali jesť málo

Hoci mlieko a mliečne výrobky sú u mnohých v nemilosti, podľa odborníkov na zdravú výživu by na našom jedálnom lístku nemali chýbať. Samozrejme, ak netrpíte intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečnu bielkovinu.

(Zdroj: Fotolia)

Ak si chceme pochutiť na syroch, podľa odborníkov by sme mali uprednostniť tvrdé pred tavenými, ktoré sú menej hodnotné. Okrem množstva tuku obsahujú napríklad aj fosfor, ktorý podporí odvápnenie kostí. Podľa gastroenterológa a dietológa MUDr. Petra Minárika je optimálne množstvo dva trojuholníčky taveného syra za týždeň. O niečo zdravšie sú podľa neho termizované nátierky, najlepším variantom je tvaroh so smotanou ochutený bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S mliečnymi produktmi, ako je tvaroh, cottage alebo žervé syry môžete podľa odborníka aj chudnúť, pretože bielkoviny vás zasýtia a zabránia neželanému úbytku svalovej hmoty, vápnik naštartuje spaľovanie a nízky obsah tuku nezaťažuje trávenie.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdý syr dokonca môžete využiť aj v prípade ochrany chrupu – ak zjete malý kúsok po jedle, zneutralizujete podľa lekára kyslé prostredie v ústach, čím si chránite zuby pred kazom a ďasná pre zápalmi.

Odtučnené nie sú výhra

Pokiaľ ide o odtučnené varianty jogurtov – tie radšej oblúkom obchádzajte, tuk je totiž nositeľom chute a keďže odtučnené výrobky sú zbavené tuku, pridáva sa do nich cukor, glukózový sirup, modifikovaný škrob či fruktóza, aby nám chutili. Navyše, pokiaľ ide o energetickú hodnotu, často ju majú rovnakú alebo dokonca aj vyššiu ako neodtučnené výrobky, a to práve pre pridané cukry.

Pri výbere jogurtov sa orientujte na také, ktoré obsahujú len mliečne zložky, prípadne jogurtové kultúry. Môžete sa riadiť aj jednoduchým pravidlom – čím menej zložiek, tým viac prospešných látok.

SkryťVypnúť reklamu

Bryndza áno, ale...

Ako veľmi zdravý mliečny výrobok sa zvykne odporúčať nepasterizovaná bryndza, zvlášť taká, čo je vyrobená len z ovčej hrudky, pretože síce je bohatá na tuk, ale podľa lekára obsahuje aspoň 12 druhov probiotických baktérií, ktoré sú dôležité pre rovnováhu črevného mikrobiómu, a tak aj zdravé trávenie a imunitu.

Dokonca, ak trpíte intoleranciou laktózy – mliečneho cukru, tak konzumácia bryndze alebo kyslomliečnych výrobkov by vám podľa lekára nemala spôsobovať problémy. Na druhej strane však v prípade týchto produktov treba byť opatrní, konzumácia surového, nepasterizovaného mlieka – najmä kozieho a ovčieho, sa spája s rizikom infekcie vírusom encefalitídy a baktériami boréliami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu