SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Tavených syrov by sme mali jesť málo

Hoci mlieko a mliečne výrobky sú u mnohých v nemilosti, podľa odborníkov na zdravú výživu by na našom jedálnom lístku nemali chýbať. Samozrejme, ak netrpíte intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečnu bielkovinu.

(Zdroj: Fotolia)

Ak si chceme pochutiť na syroch, podľa odborníkov by sme mali uprednostniť tvrdé pred tavenými, ktoré sú menej hodnotné. Okrem množstva tuku obsahujú napríklad aj fosfor, ktorý podporí odvápnenie kostí. Podľa gastroenterológa a dietológa MUDr. Petra Minárika je optimálne množstvo dva trojuholníčky taveného syra za týždeň. O niečo zdravšie sú podľa neho termizované nátierky, najlepším variantom je tvaroh so smotanou ochutený bylinkami.

S mliečnymi produktmi, ako je tvaroh, cottage alebo žervé syry môžete podľa odborníka aj chudnúť, pretože bielkoviny vás zasýtia a zabránia neželanému úbytku svalovej hmoty, vápnik naštartuje spaľovanie a nízky obsah tuku nezaťažuje trávenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvrdý syr dokonca môžete využiť aj v prípade ochrany chrupu – ak zjete malý kúsok po jedle, zneutralizujete podľa lekára kyslé prostredie v ústach, čím si chránite zuby pred kazom a ďasná pre zápalmi.

Odtučnené nie sú výhra

Pokiaľ ide o odtučnené varianty jogurtov – tie radšej oblúkom obchádzajte, tuk je totiž nositeľom chute a keďže odtučnené výrobky sú zbavené tuku, pridáva sa do nich cukor, glukózový sirup, modifikovaný škrob či fruktóza, aby nám chutili. Navyše, pokiaľ ide o energetickú hodnotu, často ju majú rovnakú alebo dokonca aj vyššiu ako neodtučnené výrobky, a to práve pre pridané cukry.

Pri výbere jogurtov sa orientujte na také, ktoré obsahujú len mliečne zložky, prípadne jogurtové kultúry. Môžete sa riadiť aj jednoduchým pravidlom – čím menej zložiek, tým viac prospešných látok.

Skryť Vypnúť reklamu

Bryndza áno, ale...

Ako veľmi zdravý mliečny výrobok sa zvykne odporúčať nepasterizovaná bryndza, zvlášť taká, čo je vyrobená len z ovčej hrudky, pretože síce je bohatá na tuk, ale podľa lekára obsahuje aspoň 12 druhov probiotických baktérií, ktoré sú dôležité pre rovnováhu črevného mikrobiómu, a tak aj zdravé trávenie a imunitu.

Dokonca, ak trpíte intoleranciou laktózy – mliečneho cukru, tak konzumácia bryndze alebo kyslomliečnych výrobkov by vám podľa lekára nemala spôsobovať problémy. Na druhej strane však v prípade týchto produktov treba byť opatrní, konzumácia surového, nepasterizovaného mlieka – najmä kozieho a ovčieho, sa spája s rizikom infekcie vírusom encefalitídy a baktériami boréliami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 619
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 367
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 860
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 497
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 980
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 029
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 640
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h