Los Angeles 13. januára (TASR) - Ak sa obávate o svoju hladinu cholesterolu, pravdepodobne sa vyhýbate morským mäkkýšom ako pliage. Podľa najnovších výskumov však tieto morské potvorky - medzi nimi na cholesterol bohaté homáre - môžu zdraviu prospievať.
Homáre - okrem niektorých hlavonožcov - obsahujú najviac cholesterolu. Podľa Kalifornskej univerzity v Berkeley však v nich obsiahnutý cholesterol nepredstavuje až taký problém ako cholesterol v iných potravinách. Homáre totiž obsahujú len veľmi málo nasýtených tukov, ktoré sú priamo zodpovedné za nárast hladiny cholesterolu v krvi. Navyše tieto morské raky s jemným mäsom obsahujú srdcu veľmi prospešné mastné kyseliny omega-3.
Niekoho možno prekvapí aj zistenie, že morské potvorky ako kraby, lastúry, mušle a morské raky obsahujú menej cholesterolu než kuracie mäso či hovädzina.