SME

Najzdravší je tuk z antického stromu

Na chuť olivám prišli ľudia už v antickom období. Olivovník je biblickým stromom, jeho plody boli najväčšou lahôdkou starovekých panovníkov. Za posledné roky výskumy dokázali, že práve v tých častiach sveta, kde je hlavným zdrojom tukov olivový olej ...


V krajinách v blízkosti Stredozemného mora (označených vlnovkou) sa znižuje úmrtnosť v dôsledku chorôb srdca v závislosti od spotreby rastlinného tuku vysokej kvality – olivového oleja




Graf ukazuje, že včasná úmrtnosť mužov vo veku 0–64 rokov je na Slovensku dvojnásobne vyššia ako v Grécku a takmer štovrnásobne vyššia ako vo Francúzsku. V tomto smere je vyspelé dokonca aj Albánsko. Najhoršia situácia je v Rusku. U žien je situácia v podstate rovnaká.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou




FOTO – ARCHÍV




Obdivuhodná dlhovekosť olivy európskej je často zrejmá už z tvaru hrubého, hrčovitého kmeňa. Jej domestifikácia sa začala pravdepodobne pred viac ako 5000 rokmi. FOTO – ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu


Na chuť olivám prišli ľudia už v antickom období. Olivovník je biblickým stromom, jeho plody boli najväčšou lahôdkou starovekých panovníkov. Za posledné roky výskumy dokázali, že práve v tých častiach sveta, kde je hlavným zdrojom tukov olivový olej - teda v krajinách v blízkosti Stredozemného mora, je množstvo cholesterolu v krvi obyvateľov malé a úmrtnosť na choroby srdca veľmi nízka.

Dobré sily víťazia nad zlými

„Cholesterol je tuková látka, ktorá sa ukladá do ciev. V krvi sa nachádza v dvoch formách - ako takzvaný dobrý a zlý,“ vysvetľuje laikom RNDr. Emil Ginter, M.Sc., PhD., D.Sc., z Ústavu preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave. „Naša krvná plazma je v podstate vodný roztok, a ako vieme, tuk sa s vodou neznáša. Nemôže sa samostatne pohybovať, preto je v cievach nesený práve ‘dobrými‘ (HDL) a ‘zlými‘ (LDL) mikroskopickými cholesterolovými časticami. Častice LDL sa ukladajú do artérií, HDL naopak vyťahujú škodlivý cholesterol z ciev.“

SkryťVypnúť reklamu

Tuk je zmes mastných kyselín. V tejto súvislosti majú všetky rastlinné oleje priaznivý efekt na náš organizmus, lebo znižujú „zlý“ LDL cholesterol. Týka sa to aj margarínov, ktoré sú iba veľmi šikovne spracovanými stuženými olejmi, pričom ich zloženie sa vďaka súčasným technológiám skoro vôbec nemení. Bežné rastlinné tuky majú však aj negatívnu vlastnosť - súčasne s LDL znižujú aj obsah HDL.

Zatiaľ iba dobré vlastnosti

Výnimočným rastlinným produktom je olivový olej, ktorý má trochu odlišné zloženie ako naše oleje, pretože obsahuje hlavne olejovú kyselinu. Je to práve tá zložka, ktorá dokáže znížiť LDL bez toho, aby znižovala aj HDL. Okrem toho sa v olivovom oleji nachádzajú ďalšie priaznivé zložky - rastlinné steroly. Majú podobnú chemickú štruktúru ako živočíšny cholesterol a na väzobných miestach čreva konkurujú cholesterolu, ktorý sa potom menej vstrebáva.

SkryťVypnúť reklamu

Olivový olej obsahuje antioxidačné látky, ktoré sú schopné likvidovať voľné kyslíkové radikály. Tieto takzvané aktívne formy kyslíka pôsobia priamo a veľmi nepriaznivo na cievnu stenu. Okrem E-vitamínu, ktorý sa nachádza vo všetkých tukoch, obsahuje aj polyfenoly s podobnými účinkami. Olivový olej je mimoriadne vhodný aj na vyprážanie. Mastné kyseliny v bežných olejoch sú veľmi nevhodné na vyprážanie, pretože ich zloženie spôsobuje okysličovanie oleja, pri ktorom vznikajú škodlivé látky. „Namiesto bežných olejov odporúčam na vyprážanie spolu s olivovým olejom aj bravčovú masť,“ hovorí Emil Ginter.

Najlepší a najdrahší je panenský

Na Slovensko sa dováža olivový olej v podobe štandardného a panenského. „Panenský olej je lisovaný za studena, je trvanlivejší a z hľadiska zdravotného asi najlepší, lebo obsahuje najviac polyfenolov, ktoré pôsobia antioxidačne nielen v našom organizme, ale aj na samotný olej,“ hovorí RNDr. Emil Ginter.

SkryťVypnúť reklamu

Panenský olivový olej tvorí iba 10 percent z celkovej produkcie. Jeho trpkú až korenistú chuť ocenia najmä gurmáni. Pre bežných konzumentov sa olivy prepierajú vo vode, ale v dôsledku tohto procesu sa z neho vyplavujú práve spomínané vzácne polyfenoly. Tento štandardný olivový olej má menej výraznú chuť a pre väčšinu ľudí je prijateľnejší. „Oliva je veľmi zdravý plod“, tvrdí RNDr. Ginter. „U nás jej pestovanie z klimatických dôvodov neprichádza do úvahy. Pestuje sa iba nepravá oliva – hlušina úzkolistá, ktorá však nemá olivové plody.“

EVA ANDREJČÁKOVÁ
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 65 183
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 171
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 771
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 725
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 170
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 008
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 157
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu