
V krajinách v blízkosti Stredozemného mora (označených vlnovkou) sa znižuje úmrtnosť v dôsledku chorôb srdca v závislosti od spotreby rastlinného tuku vysokej kvality – olivového oleja

Graf ukazuje, že včasná úmrtnosť mužov vo veku 0–64 rokov je na Slovensku dvojnásobne vyššia ako v Grécku a takmer štovrnásobne vyššia ako vo Francúzsku. V tomto smere je vyspelé dokonca aj Albánsko. Najhoršia situácia je v Rusku. U žien je situácia v podstate rovnaká.

FOTO – ARCHÍV

Obdivuhodná dlhovekosť olivy európskej je často zrejmá už z tvaru hrubého, hrčovitého kmeňa. Jej domestifikácia sa začala pravdepodobne pred viac ako 5000 rokmi. FOTO – ARCHÍV
Na chuť olivám prišli ľudia už v antickom období. Olivovník je biblickým stromom, jeho plody boli najväčšou lahôdkou starovekých panovníkov. Za posledné roky výskumy dokázali, že práve v tých častiach sveta, kde je hlavným zdrojom tukov olivový olej - teda v krajinách v blízkosti Stredozemného mora, je množstvo cholesterolu v krvi obyvateľov malé a úmrtnosť na choroby srdca veľmi nízka.
Dobré sily víťazia nad zlými
„Cholesterol je tuková látka, ktorá sa ukladá do ciev. V krvi sa nachádza v dvoch formách - ako takzvaný dobrý a zlý,“ vysvetľuje laikom RNDr. Emil Ginter, M.Sc., PhD., D.Sc., z Ústavu preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave. „Naša krvná plazma je v podstate vodný roztok, a ako vieme, tuk sa s vodou neznáša. Nemôže sa samostatne pohybovať, preto je v cievach nesený práve ‘dobrými‘ (HDL) a ‘zlými‘ (LDL) mikroskopickými cholesterolovými časticami. Častice LDL sa ukladajú do artérií, HDL naopak vyťahujú škodlivý cholesterol z ciev.“
Tuk je zmes mastných kyselín. V tejto súvislosti majú všetky rastlinné oleje priaznivý efekt na náš organizmus, lebo znižujú „zlý“ LDL cholesterol. Týka sa to aj margarínov, ktoré sú iba veľmi šikovne spracovanými stuženými olejmi, pričom ich zloženie sa vďaka súčasným technológiám skoro vôbec nemení. Bežné rastlinné tuky majú však aj negatívnu vlastnosť - súčasne s LDL znižujú aj obsah HDL.
Zatiaľ iba dobré vlastnosti
Výnimočným rastlinným produktom je olivový olej, ktorý má trochu odlišné zloženie ako naše oleje, pretože obsahuje hlavne olejovú kyselinu. Je to práve tá zložka, ktorá dokáže znížiť LDL bez toho, aby znižovala aj HDL. Okrem toho sa v olivovom oleji nachádzajú ďalšie priaznivé zložky - rastlinné steroly. Majú podobnú chemickú štruktúru ako živočíšny cholesterol a na väzobných miestach čreva konkurujú cholesterolu, ktorý sa potom menej vstrebáva.
Olivový olej obsahuje antioxidačné látky, ktoré sú schopné likvidovať voľné kyslíkové radikály. Tieto takzvané aktívne formy kyslíka pôsobia priamo a veľmi nepriaznivo na cievnu stenu. Okrem E-vitamínu, ktorý sa nachádza vo všetkých tukoch, obsahuje aj polyfenoly s podobnými účinkami. Olivový olej je mimoriadne vhodný aj na vyprážanie. Mastné kyseliny v bežných olejoch sú veľmi nevhodné na vyprážanie, pretože ich zloženie spôsobuje okysličovanie oleja, pri ktorom vznikajú škodlivé látky. „Namiesto bežných olejov odporúčam na vyprážanie spolu s olivovým olejom aj bravčovú masť,“ hovorí Emil Ginter.
Najlepší a najdrahší je panenský
Na Slovensko sa dováža olivový olej v podobe štandardného a panenského. „Panenský olej je lisovaný za studena, je trvanlivejší a z hľadiska zdravotného asi najlepší, lebo obsahuje najviac polyfenolov, ktoré pôsobia antioxidačne nielen v našom organizme, ale aj na samotný olej,“ hovorí RNDr. Emil Ginter.
Panenský olivový olej tvorí iba 10 percent z celkovej produkcie. Jeho trpkú až korenistú chuť ocenia najmä gurmáni. Pre bežných konzumentov sa olivy prepierajú vo vode, ale v dôsledku tohto procesu sa z neho vyplavujú práve spomínané vzácne polyfenoly. Tento štandardný olivový olej má menej výraznú chuť a pre väčšinu ľudí je prijateľnejší. „Oliva je veľmi zdravý plod“, tvrdí RNDr. Ginter. „U nás jej pestovanie z klimatických dôvodov neprichádza do úvahy. Pestuje sa iba nepravá oliva – hlušina úzkolistá, ktorá však nemá olivové plody.“
EVA ANDREJČÁKOVÁ