rozdiel je zapríčinený kvalitou tukov v potrave, ktorá sa dnes považuje za rozhodujúci faktor ovplyvňujúci chorobnú prestavbu nášho srdcovo-cievneho systému.
Pozoruhodný pokrok európskeho potravinárskeho priemyslu a zdravotná osveta viedli k tomu, že v západných aj škandinávskych krajiných sa znížila spotreba masla a bravčovej masti. Tieto produkty sa nahradili rastlinným olejmi a kvalitnými mäkkými margarínmi vyrobenými takisto z rastlinných olejov, čím sa podstatne znížila hladina cholesterolu v ľudskom organizme. Najvýraznejšie sa to prejavilo vo Fínsku, kde bola odjakživa vysoko rozvinutá agrotechnika, predovšetkým chov hovädzieho dobytka, a vysoká spotreba plnotučného mlieka a masla. Kľúčovú úlohu v znížení cholesterolu zohrala ich náhrada produktmi rastlinného pôvodu, vďaka čomu tu za posledných 30 rokov klesla predčasná úmrtnosť v dôsledku kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny na polovicu. V rastlinných olejoch sa nachádzajú prevažne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré na rozdiel od živočíšnych tukov hladinu cholesterolu znižujú. Navyše žiadna potravina rastlinného pôvodu vôbec neobsahuje cholesterol.
(ea)