Na prvý pohľad pripomína vŕbu, až na to, že kmene starých olivovníkov bývajú duté, vyhnité, a rozkladajú sa do skupiny hrčovitých pokrútených a spletených vedľajších kmeňov. Vŕbu pripomínajú aj listy, ktoré sú na vrchnej strane zelené, na spodnej striebristosivé od jemných chĺpkov.
Kvety olivy sú drobné a nenápadné, s dvoma tyčinkami a jednou dvojlaločnou bliznou, usporiadané do malého strapca. Plodom je kôstkovica veľkosti malej slivky. Zvláštnosťou tejto rastliny je, že ako oplodie, tak aj endosperm semena obsahuje vysokú koncentráciu tuku.
Poznáme približne 35 druhov olivovitých rastlín, domáce sú v Afrike a na Novom Zélande. Najznámejšia je oliva európska. Pratyp vznikol asi v dobe ľadovej v miestach dnešnej Sahary. Vtedy tam bolo podnebie oveľa chladnejšie a vlhkejšie. Keď ustupoval ľadovec na sever a podnebie na Sahare sa otepľovalo a stávalo sa suchším, ustúpila divá oliva do afrických hôr.
Pravlasť pestovania olivy sa nachádza na území západne od delty Nílu. Odtiaľ boli pestované formy prenesené na Krétu a do celého stredomorského územia. Najslávnejší olej bol z okolia Janova a Provence. Dnes sa pestuje vo všetkých krajinách okolo Stredozemného mora, ale tiež v južnej Afrike, v Amerike, Číne a Austrálii. Je zaujímavé, že do Chile, Mexika a Peru bola oliva presťahovaná už v 16. storočí.
Olivový olej sa považuje za najlepší stolový olej.
A niet sa čomu čudovať. Po celý čas vývoja pre ohniská našej civilizácie - Grécko, Rím a široké okolie, bol olivový olej hlavným zdrojom tuku v ľudskej strave (okrem tuku živočíšneho, požívaného s mäsom a s kozím mliekom).
Olivovník sa pestuje predovšetkým pre plody. Nezrelé sa nakladajú do soli alebo do soli a octu a tvoria korenistú prísadu jedál. Zrelé sú súčasťou potravy. Hlavne sa však z nich lisuje olej (Oleum Olivae alebo Oleum Olivarum). Z vrstvy olivových zrelých plodov za normálnej teploty a bez prispenia vonkajšieho tlaku vyteká číry, skoro bezfarebný olej, nazývaný „panenský“ (Oleum olivarum virgineum). Potom sa lisuje miernym tlakom za studena, alebo zvýšeným tlakom za tepla a upravuje sa na rôzne obchodné značky. Olivového oleja sa vyrábajú milióny ton a je vzácnym obchodným artiklom na celom svete.
Málokto si dnes uvedomuje, že olivovník je jeden z najdôležitejších úžitkových stromov. Dávnejšie sa v lekárstve a ľudovej medicíne používali aj olivové listy a kôra, ktorými sa liečila zimnica. Okrem plodov poskytuje olivovník veľmi tvrdé a trvanlivé drevo na jemné sústružnícke výrobky, voňavú živicu pre voňavkársky priemysel. V stredoveku sa touto živicou vykurovali priestory proti pekelníkom a bosorkám. Zaujímavým darom olivovníka boli ratolesti, ktoré boli najväčšou odmenou víťazov v olympijských hrách a aj dnes sú znamením pokoja. Pamätná je Olivová hora v Izraeli, na ktorej rastú prastaré olivovníky. V Biblii je zaznamenané, že tu Diabol zvádzal Krista a Kristus sa modlil a krvou potil. Viacerí umelci zvečnili tieto výjavy na slávnych obrazoch.
ANASTÁZIA GINTEROVÁ