Berlín 17. januára (TASR) - Tehotné a dojčiace ženy by sa podľa názoru odborníkov mali vzdať konzumovania zemiakových hranolčekov, čípsov a iných potravín, obsahujúcich nebezpečný acrylamid.
Táto jedovatá látka sa totiž prenáša z matky na nenarodené dieťa a vyskytuje sa taktiež v materskom mlieku, informuje dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt s odvolaním sa na vyjadrenie odborníkov z Ústavu pre biomedicínu a farmaceutický výskum v Norimbergu a lekárov z Univerzitnej kliniky v Mníchove.
Zemiaky sú síce pre tehotné a dojčiace ženy v zásade zdravé, pretože obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok a sú ľahko stráviteľné. Nesmú však byť vo forme hranolčekov, prípadne vyprážaných zemiačikov, tvrdí profesor Fritz Sörgel. Tehotné ženy by mali denne skonzumovať maximálne 20 nanogramov acrylamidu. "Takéto množstvo človek zje už v 10 gramoch zemiakových lupienkov."
Dojčiace ženy by sa mali vzdať stravy s obsahom acrylamidu aspoň v prvých dvoch mesiacoch po pôrode úplne, informuje denník.
Vedci zistili, že pre zdravého dospelého človeka je nebezpečná už konzumácia jedného nanogramu acrylamidu na jeden kilogram hmotnosti. Dojčatá a malé deti však reagujú na škodlivé látky v jedle oveľa citlivejšie ako dospelí, uzatvára Die Welt.