Konzumujeme bezpečné potraviny?

Falšovanie potravinárskych výrobkov či zneužívanie tradičných názvov, ktoré stavali na dobrej povesti produkcie v danom regióne – aj s tým sa môže spotrebiteľ stretnúť.

(Zdroj: Fotolia)

„Úrady verejného zdravotníctva sledujú a kontrolujú biologické a chemické kontaminanty v potravinách. Medzi biologické patria mikroorganizmy, toxíny a vírusy a k chemickým škodlivinám patria napríklad ťažké kovy, reziduá pesticídov, akrylamid, dusičnany, dusitany.

Špeciálnu pozornosť venujeme potravinám pre dojčatá a malé deti, výživovým doplnkom, novým potravinám, obalom na potraviny a potravinám v zariadeniach spoločného stravovania,“ uviedla MUDr. Iveta Trusková, PhD., z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Kontaminanty sú látky, ktoré neboli zámerne pridané do potraviny, prítomné sú ako dôsledok výroby, a to vrátane operácií uskutočnených v rámci pestovania a zberu plodín, chovu dobytka a veterinárneho lekárstva, spracovania, úpravy, atď., alebo ako dôsledok kontaminácie životného prostredia.

Akrylamid aj v sušienkach

Hladina kontaminantov v potravinách je regulovaná limitom. Aké sú princípy ochrany zdravia? Množstvo kontaminantov musí byť také nízke, ako je rozumne dosiahnuteľné pri dodržiavaní odporúčaní správnej výrobnej/poľnohospodárskej praxe.

Medzi kontaminanty patrí napríklad akrylamid, ktorý vzniká pri pečení, smažení a grilovaní. Obsahujú ho hlavne potraviny s obsahom škrobu, ako sú zemiakové hranolčeky, lupienky, produkty z obilia, ktoré sú smažené, pečené pri vysokých teplotách nad 120 °C. Okrem zemiakov sa môže vyskytovať napríklad aj v sušienkach. Vysoké dávky akrylamidu môžu poškodzovať nervové tkanivo. Zistilo sa, že u zvierat zapríčiňujú rakovinu a vplývajú na reprodukciu.

Kontroly dopadli dobre

Orgány verejného zdravotníctva na Slovensku skontrolovali v roku 2014 potraviny, či neobsahujú akrylamid. Zamerali sa najmä na dojčenskú stravu a všetky vzorky vyhoveli indikatívnemu limitu. Mykotoxíny v potravinách pre dojčatá a malé deti tiež vyhoveli limitu.

Reziduá antibiotík v rôznych druhoch mäsa, mlieka a jogurtoch sa nezistili. Detská výživa neobsahovala ani dusitany a dusičnany. Pri kontrole na olovo, kadmium a ortuť sa žiadny takýto prvok nenašiel v hotových výrobkoch detskej a dojčenskej výživy, ale ani v balených dojčenských vodách.

V roku 2014 orgány verejného zdravotníctva v SR vykonali 37 766 kontrol potravín, z toho 28 315 v zariadeniach reštauračného stravovania. Z celkového počtu 12 978 vyšetrených vzoriek bolo celkovo nevyhovujúcich 991, čo predstavuje 7,64 %.

Školské jedálne

Pri kontrole kvality sa zistilo dobré plnenie odporúčaných výživových dávok v školských stravovacích zariadeniach. Stratégia školského stravovania je orientovaná na regionálnych producentov. V rámci Slovenska je najviac záujemcov o školské stravovanie v Bratislavskom kraji.

„V niektorých školských a predškolských zariadeniach sa rodičia domáhajú aby deťom boli podávané aj raňajky, čo však nie je možné zabezpečovať. Táto starostlivosť musí zostať v rukách rodičov, ktorí by mali dieťaťu pribaliť aj desiatu,“ zdôraznila Ing. Silvia Tokárová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V niektorých slovenských školách sa už objavila možnosť, aby si žiaci počas obeda nabrali zeleninu a ovocie zo špeciálneho šalátového pultu. Pekne pripravená a oku lahodiaca ponuka vie zaujať aj tie deti, ktoré až tak neholdujú zdravej výžive.

Máme nadštandard

Kým v školstve je hlavná pozornosť sústredená na kvalitu podávanej stravy v školských a predškolských zariadeniach, ministerstvo pôdohospodárstva sa okrem činnosti svojich kontrolných orgánov zameriava aj na propagáciu výroby kvalitných domácich potravinárskych produktov, ktorým udeľuje značku kvality domáceho pôvodu.

Označenie Slovenská potravina podporuje kvalitné potraviny vyrobené a spracované v SR a pomáha k zlepšeniu rozpoznateľnosti slovenských produktov na pultoch obchodov. Spotrebiteľ sa tak ľahšie dozvie o regionálnych špecialitách.

Globalizácia sa dotýka aj zásobovania potravinami. Zároveň je nevyhnutné posilniť systémy potravinovej bezpečnosti v jednotlivých krajinách a ich vzájomné prepojenie. Bezpečnosť treba sledovať od farmy, kde sa potravina vyrába, až po tanier spotrebiteľa.

„Vo vzťahu k výrobe, skladovaniu, predaju, spracovaniu i podávaniu potravín sú na Slovensku mnohé nadštandardné legislatívne nariadenia a hygienické opatrenia,“ ubezpečila Ing. Zuzana Nouzovská z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny

  1. Udržiavajte čistotu – umývajte si ruky, čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál. Nebezpečné mikroorganizmy nájdeme v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Prenášajú s na rukách, nožíkoch, utierkach či na doskách na krájanie.
  2. Oddeľujte surové mäso od ostatných potravín. Používajte oddelené kuchynské pomôcky, ako sú nože a dosky pre manipuláciu so surovými potravinami. Jedlo uskladňujte v uzatvárateľných obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami.
  3. Mäso a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, preto ich dostatočne dlho dôkladne tepelne pripravte aspoň pri teplote 70 °C. Zvlášť pozor na dostatočnú tepelnú prípravu mletého a veľkých kusov mäsa.
  4. Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny. Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – viac ako 60 °C. Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Pri teplote do 5 °C (v chladničke) alebo nad 60 °C sa rast mikroorganizmov spomaľuje a zastavuje. Niektoré sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 °C.
  5. Používajte nezávadnú vodu a potraviny – vyberajte také, čo boli vyrobené bezpečnými postupmi(napr. pasterizované mlieko). Niekedy aj voda či ľad z nej môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  2. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  3. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  4. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  5. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  6. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  7. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  8. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  9. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  10. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 752
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 23 885
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 22 416
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 244
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 410
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 370
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 069
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 4 121
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 890
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 655