SME

Pri nafukovaní môže pomôcť aj tepelná úprava potravín

Pokiaľ ide o zdravie, netreba obchádzať ani háklivú tému nafukovania – odborníci na označenie tohto zdravotného problému používajú elegantné slovko – meteorizmus. Tvorba črevných plynov je úplne normálna vec a prirodzená súčasť tráviacich procesov, ak je

(Zdroj: Fotolia)

ich však priveľa, môžu signalizovať aj ochorenie.

Odborníci odhadujú, že v priemere sa nám v útrobách denne vytvorí od pol litra do dvoch litrov črevných plynov – u každého je to však individuálne.

Ak sa však plynov tvorí nadmerné množstvo, hovoríme o meteorizme a niekedy sa môžu pridružiť aj bolesti. Nadmerná tvorby plynov môže súvisieť so skladbou stravy (strukoviny), ale niekedy môže ísť aj o dôsledok nejakého ochorenia tráviaceho traktu (celiakia, intolerancia laktózy, zápalové ochorenia čreva, chorobné zmeny črevného mikrobiómu – bakteriálneho osídlenia čreva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ak máte ťažkosti s nafukovaním dlhodobo a vyšetrenia vylúčili nejaké ochorenie, potom by ste mali zmeniť zloženie stravy a snažiť sa obnoviť črevnú mikroflóru.

Skúste napríklad vynechať sladké mlieko a nahradiť ho kyslým, zaraďte do jedálneho lístka kyslomliečne produkty (vďaka obsahu prospešných probiotických kultúr pomáhajú obnovovať črevný mikrobióm), snažte sa obmedziť rastlinné potraviny s vysokým obsahom vlákniny.

Ako v knihe Vademecum zdravej výživy uvádza MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na zdravú výživu, niekedy pomôže šetrná tepelná úprava takýchto potravín.

Lekár odporúča vylúčiť z jedálneho lístka aj čerstvý chlieb a pečivo a nahradiť ho starším, aj niekoľkodňovým a vyhýbať by ste sa podľa neho mali aj dráždivým koreninám, bublinkovým nápojom, silnej káve a alkoholu. Pri nafukovaní môže pomôcť fenyklový alebo anízový čaj.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu