Tuky v nemilosti?

Najmä pri chudnutí sa mnohí stále snažia obmedziť či nebodaj úplne vylúčiť zo stravy tuky. Nie je to dobrá cesta, naše telo potrebuje aj tuky, zohľadniť však treba nielen ich množstvo, ale aj nutričné kvality.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia(Zdroj: Fotolia.com)

Spomedzi tukov sa ako zdraviu prospešné vyzdvihujú najmä polynenasýtené esenciálne mastné kyseliny. Tieto tuky poznáme skôr pod označením omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Naše telo ich nedokáže syntetizovať, a tak sme odkázaní na to, aby sme ich prijímali výlučne v potrave.

Esenciálne mastné kyseliny sú dôležitou súčasťou mnohých metabolických procesov. Ich zdrojom sú najmä tuky rastlinného pôvodu, v živočíšnej ríši sú to ryby a morské plody. Najmä omega 3 mastné kyseliny sa zvyknú spomínať ako zdraviu prospešné, aj mnohí lekári sa zvyknú odvolávať najmä na ich priaznivé účinky na znižovanie hladiny LDL cholesterolu a preventívne účinky pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Pediatri zvyknú poukazovať na význam omega 3 mastných kyselín u detí predškolského a školského veku, zvlášť kyseliny dokozahexaenovej – DHA, ktorá je potrebná pre zdravý vývin a fungovanie detského mozgu.

Správny pomer

Okrem pravidelného prísunu dostatku spomínaných kyselín je však dôležitý aj ich pomer. Podľa rôznych zdrojov je vhodný pomer omega 3 : omega 6 mastným kyselinám 1 až 3 : 1. Omega 6 mastné kyseliny by nemali prevažovať nad omega 3 mastnými kyselinami, pretože, zjednodušene povedané, „šestky“ majú prozápalové účinky, kým omega „trojky“ pôsobia protizápalovo. A tak, ak budete konzumovať napríklad priveľa rastlinných olejov – vo väčšine z nich prevažujú omega 6 mastné kyseliny, urobíte svojmu zdraviu medvediu službu.

Mlieko a mliečne výrobky

Ako sme už spomenuli, omega „šestky“ podporujú zápalové procesy, ktoré sa podieľajú na vzniku napríklad Alzheimerovej choroby či nádorových ochorení. Z toho dôvodu niektorí odborníci na výživu odporúčajú napríklad konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov vzhľadom na zloženie mliečneho tuku.

Navyše, ak dnes hovoríme o nedostatku omega 3 mastných kyselín v potrave, je to relatívne vzhľadom na prevahu omega 6 mastných kyselín. Zdrojom prozápalových omega 6 mastných kyselín sú napríklad obilniny, strukoviny a spomínané rastlinné oleje. Ak teda budete zvažovať, ako ozdraviť tukovú zložku svojho jedálneho lístka, nezabudnite, že cestou nemusí byť len zvýšenie príjmu omega 3, ale treba myslieť aj na zníženie príjmu omega 6 mastných kyselín, aby ste dosiahli správny pomer týchto dvoch kyselín.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 15 033
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 585
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 937
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 584
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 500
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 382
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 791
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 471
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 870
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 553