Spomedzi tukov sa ako zdraviu prospešné vyzdvihujú najmä polynenasýtené esenciálne mastné kyseliny. Tieto tuky poznáme skôr pod označením omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Naše telo ich nedokáže syntetizovať, a tak sme odkázaní na to, aby sme ich prijímali výlučne v potrave.
Esenciálne mastné kyseliny sú dôležitou súčasťou mnohých metabolických procesov. Ich zdrojom sú najmä tuky rastlinného pôvodu, v živočíšnej ríši sú to ryby a morské plody. Najmä omega 3 mastné kyseliny sa zvyknú spomínať ako zdraviu prospešné, aj mnohí lekári sa zvyknú odvolávať najmä na ich priaznivé účinky na znižovanie hladiny LDL cholesterolu a preventívne účinky pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Pediatri zvyknú poukazovať na význam omega 3 mastných kyselín u detí predškolského a školského veku, zvlášť kyseliny dokozahexaenovej – DHA, ktorá je potrebná pre zdravý vývin a fungovanie detského mozgu.
Správny pomer
Okrem pravidelného prísunu dostatku spomínaných kyselín je však dôležitý aj ich pomer. Podľa rôznych zdrojov je vhodný pomer omega 3 : omega 6 mastným kyselinám 1 až 3 : 1. Omega 6 mastné kyseliny by nemali prevažovať nad omega 3 mastnými kyselinami, pretože, zjednodušene povedané, „šestky“ majú prozápalové účinky, kým omega „trojky“ pôsobia protizápalovo. A tak, ak budete konzumovať napríklad priveľa rastlinných olejov – vo väčšine z nich prevažujú omega 6 mastné kyseliny, urobíte svojmu zdraviu medvediu službu.
Mlieko a mliečne výrobky
Ako sme už spomenuli, omega „šestky“ podporujú zápalové procesy, ktoré sa podieľajú na vzniku napríklad Alzheimerovej choroby či nádorových ochorení. Z toho dôvodu niektorí odborníci na výživu odporúčajú napríklad konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov vzhľadom na zloženie mliečneho tuku.
Navyše, ak dnes hovoríme o nedostatku omega 3 mastných kyselín v potrave, je to relatívne vzhľadom na prevahu omega 6 mastných kyselín. Zdrojom prozápalových omega 6 mastných kyselín sú napríklad obilniny, strukoviny a spomínané rastlinné oleje. Ak teda budete zvažovať, ako ozdraviť tukovú zložku svojho jedálneho lístka, nezabudnite, že cestou nemusí byť len zvýšenie príjmu omega 3, ale treba myslieť aj na zníženie príjmu omega 6 mastných kyselín, aby ste dosiahli správny pomer týchto dvoch kyselín.