SME

Tuky v nemilosti?

Najmä pri chudnutí sa mnohí stále snažia obmedziť či nebodaj úplne vylúčiť zo stravy tuky. Nie je to dobrá cesta, naše telo potrebuje aj tuky, zohľadniť však treba nielen ich množstvo, ale aj nutričné kvality.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Fotolia.com)

Spomedzi tukov sa ako zdraviu prospešné vyzdvihujú najmä polynenasýtené esenciálne mastné kyseliny. Tieto tuky poznáme skôr pod označením omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Naše telo ich nedokáže syntetizovať, a tak sme odkázaní na to, aby sme ich prijímali výlučne v potrave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Esenciálne mastné kyseliny sú dôležitou súčasťou mnohých metabolických procesov. Ich zdrojom sú najmä tuky rastlinného pôvodu, v živočíšnej ríši sú to ryby a morské plody. Najmä omega 3 mastné kyseliny sa zvyknú spomínať ako zdraviu prospešné, aj mnohí lekári sa zvyknú odvolávať najmä na ich priaznivé účinky na znižovanie hladiny LDL cholesterolu a preventívne účinky pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

Pediatri zvyknú poukazovať na význam omega 3 mastných kyselín u detí predškolského a školského veku, zvlášť kyseliny dokozahexaenovej – DHA, ktorá je potrebná pre zdravý vývin a fungovanie detského mozgu.

Správny pomer

Okrem pravidelného prísunu dostatku spomínaných kyselín je však dôležitý aj ich pomer. Podľa rôznych zdrojov je vhodný pomer omega 3 : omega 6 mastným kyselinám 1 až 3 : 1. Omega 6 mastné kyseliny by nemali prevažovať nad omega 3 mastnými kyselinami, pretože, zjednodušene povedané, „šestky“ majú prozápalové účinky, kým omega „trojky“ pôsobia protizápalovo. A tak, ak budete konzumovať napríklad priveľa rastlinných olejov – vo väčšine z nich prevažujú omega 6 mastné kyseliny, urobíte svojmu zdraviu medvediu službu.

Mlieko a mliečne výrobky

Ako sme už spomenuli, omega „šestky“ podporujú zápalové procesy, ktoré sa podieľajú na vzniku napríklad Alzheimerovej choroby či nádorových ochorení. Z toho dôvodu niektorí odborníci na výživu odporúčajú napríklad konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov vzhľadom na zloženie mliečneho tuku.

SkryťVypnúť reklamu

Navyše, ak dnes hovoríme o nedostatku omega 3 mastných kyselín v potrave, je to relatívne vzhľadom na prevahu omega 6 mastných kyselín. Zdrojom prozápalových omega 6 mastných kyselín sú napríklad obilniny, strukoviny a spomínané rastlinné oleje. Ak teda budete zvažovať, ako ozdraviť tukovú zložku svojho jedálneho lístka, nezabudnite, že cestou nemusí byť len zvýšenie príjmu omega 3, ale treba myslieť aj na zníženie príjmu omega 6 mastných kyselín, aby ste dosiahli správny pomer týchto dvoch kyselín.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 388
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 083
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 693
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 410
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 846
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu