Ďumbier – zázvor – na začiatok spomeňme, že v slovníku slovenského jazyka nájdeme oba tieto názvy, takže viesť spory o tom, ktorý je spisovný, je zbytočné. Je napríklad výborným prostriedkom na potlačenie nevoľnosti pri cestovaní alebo aj pri podobných pocitoch po ťažkom jedle. Látky obsiahnuté v zázvore totiž zvyšujú tvorbu žalúdočných štiav a neutralizujú kyseliny.
Pri konzumácii zázvoru by mali byť opatrní ľudia, čo užívajú lieky na riedenie krvi a na pravidelné užívanie a nebodaj vo väčších dávkach by mali zabudnúť tehotné ženy, i keď v rozumnej miere si zázvorom môžu pomôcť pri raných nevoľnostiach v prvom trimestri, avšak užívanie by mali konzultovať s lekárom. Pokiaľ ide o zázvorové – ďumbierové pivo či limonády, väčšina obsahuje len nepatrné množstvo zázvoru a nemá tak priaznivé účinky na zdravie. Čerstvým ďumbierom môžete vylepšiť napríklad hydinovú polievku, ak kúsok vcelku pridáte pred varením do vody.