SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

V horúčavách treba nielen piť, ale prispôsobiť aj stravu

V súvislosti s letnými horúčavami sa často skloňuje pitný režim, menej sa už hovorí o skladbe jedálneho lístka, hoci vo všeobecnosti vieme, že by v ňom mali dominovať ľahšie jedlá.

(Zdroj: Fotolia)

Zdravý organizmus sa s horúčavami vysporadúva pomocou termoregulačných mechanizmov, potením sa telo ochladzuje, ak sa však potíme príliš, strácame nielen vodu, ale aj dôležité minerály. A tie by sme si mali dopĺňať tak tekutinami, ako aj potravou. „Hoci nám pri tropických teplotách menej chutí, určite treba jesť aj počas horúčav,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.

„Hlad nie je riešením, lebo organizmus potrebuje energiu bez ohľadu na vonkajšiu teplotu,“ hovorí lekárka a dodáva, že jedálny lístok je potrebné upraviť a obohatiť najmä o ľahšie jedlá. Takže určite nie sú vhodné ťažké, vysmážané a mastné mäsá, pokrmy s majonézou a pod. Aj lekárka zdôrazňuje, že v horúčavách netreba organizmus zaťažovať trávením ťažkých jedál, keďže má dosť starostí so zvládaním horúčav. Vhodné sú ľahšie, chudé mäsá, pripravené šetrnými spôsobmi, ryby, orechy, semiačka, rozmanité kyslomliečne produkty a pod.

Pozor na rizikové potraviny

V horúcich dňoch by sme mali znížiť aj celkovú energetickú hodnotu prijímanej potravy, vodnú bilanciu pomôže zlepšovať aj zelenina a ovocie, keďže obsahujú veľa vody a tiež aj minerálov, vitamínov a antioxidantov. Pri výbere ovocia a zeleniny by sme podľa mnohých odborníkov na výživu mali uprednostňovať domáce sezónne druhy pred tými z dovozu, a to nielen počas leta.

„V letnom období si treba dávať osobitný pozor na epidemiologicky rizikové potraviny, ako sú rôzne lahôdky, majonézové šaláty alebo zmrzlina,“ upozorňuje doc. Jurkovičová. „Pri nedodržaní hygienických zásad alebo pri nesprávnom skladovaní hrozia počas horúčav viac ako inokedy hnačkové a iné infekčné ochorenia.“

Ako odľahčiť jedálny a nápojový lístok

Ak chcete odľahčiť svoj jedálny a nápojový lístok pridaním ovocných a zeleninových štiav, mali by podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika spĺňať nasledovné kritériá:

  • mali by byť pripravené z čerstvých produktov,
  • nesmú byť dosladené cukrom,
  • priemyselne pripravené šťavy musia byť upravené čo najšetrnejšími technologickými postupmi tak, aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo biologicky aktívnych látok,
  • nemali by obsahovať aditíva,
  • výhodou je obsah vlákniny,
  • zeleninové a ovocné šťavy konzumujte striedmo (ovocné obsahujú veľa cukru), denne by sme mali vypiť najviac 200 ml ovocnej a 300 – 400 ml zeleninovej šťavy,
  • šťavy je vhodné riediť čistou vodou, lekár odporúča pomer 1:1.


Peter Minárik: Vademecum zdravej výživy

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  2. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  3. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  4. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  5. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  6. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  7. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  8. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 15 749
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 403
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 071
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 265
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 481
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 977
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 634
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 383
  9. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 3 665
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu 3 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum Nivy otvoria 30. septembra.

Investor musel riešiť dlhoročné prieťahy.


3 h
Veci verejné Miroslava Beblavého.

V Los Angeles postavili diaľnicu za šesťdesiatšesť dní. Prečo to u nás nejde?


27. sep
Peter Tkačenko

Fico sa môže Hegerovi poďakovať, že je v strede diskusie.


2 h

Výrobca Horaliek zverejnil svoje letné výsledky, ktoré mali byť strašne zasiahnuté fašistickým bojkotom.


Skryť Zatvoriť reklamu