SME
Sobota, 25. január, 2020 | Meniny má Gejza

V horúčavách treba nielen piť, ale prispôsobiť aj stravu

V súvislosti s letnými horúčavami sa často skloňuje pitný režim, menej sa už hovorí o skladbe jedálneho lístka, hoci vo všeobecnosti vieme, že by v ňom mali dominovať ľahšie jedlá.

(Zdroj: Fotolia)

Zdravý organizmus sa s horúčavami vysporadúva pomocou termoregulačných mechanizmov, potením sa telo ochladzuje, ak sa však potíme príliš, strácame nielen vodu, ale aj dôležité minerály. A tie by sme si mali dopĺňať tak tekutinami, ako aj potravou. „Hoci nám pri tropických teplotách menej chutí, určite treba jesť aj počas horúčav,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.

„Hlad nie je riešením, lebo organizmus potrebuje energiu bez ohľadu na vonkajšiu teplotu,“ hovorí lekárka a dodáva, že jedálny lístok je potrebné upraviť a obohatiť najmä o ľahšie jedlá. Takže určite nie sú vhodné ťažké, vysmážané a mastné mäsá, pokrmy s majonézou a pod. Aj lekárka zdôrazňuje, že v horúčavách netreba organizmus zaťažovať trávením ťažkých jedál, keďže má dosť starostí so zvládaním horúčav. Vhodné sú ľahšie, chudé mäsá, pripravené šetrnými spôsobmi, ryby, orechy, semiačka, rozmanité kyslomliečne produkty a pod.

Pozor na rizikové potraviny

V horúcich dňoch by sme mali znížiť aj celkovú energetickú hodnotu prijímanej potravy, vodnú bilanciu pomôže zlepšovať aj zelenina a ovocie, keďže obsahujú veľa vody a tiež aj minerálov, vitamínov a antioxidantov. Pri výbere ovocia a zeleniny by sme podľa mnohých odborníkov na výživu mali uprednostňovať domáce sezónne druhy pred tými z dovozu, a to nielen počas leta.

„V letnom období si treba dávať osobitný pozor na epidemiologicky rizikové potraviny, ako sú rôzne lahôdky, majonézové šaláty alebo zmrzlina,“ upozorňuje doc. Jurkovičová. „Pri nedodržaní hygienických zásad alebo pri nesprávnom skladovaní hrozia počas horúčav viac ako inokedy hnačkové a iné infekčné ochorenia.“

Ako odľahčiť jedálny a nápojový lístok

Ak chcete odľahčiť svoj jedálny a nápojový lístok pridaním ovocných a zeleninových štiav, mali by podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika spĺňať nasledovné kritériá:

  • mali by byť pripravené z čerstvých produktov,
  • nesmú byť dosladené cukrom,
  • priemyselne pripravené šťavy musia byť upravené čo najšetrnejšími technologickými postupmi tak, aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo biologicky aktívnych látok,
  • nemali by obsahovať aditíva,
  • výhodou je obsah vlákniny,
  • zeleninové a ovocné šťavy konzumujte striedmo (ovocné obsahujú veľa cukru), denne by sme mali vypiť najviac 200 ml ovocnej a 300 – 400 ml zeleninovej šťavy,
  • šťavy je vhodné riediť čistou vodou, lekár odporúča pomer 1:1.


Peter Minárik: Vademecum zdravej výživy

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 307
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 154
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 237
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 098
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 128
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 254
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 221
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 051
  9. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 7 024
  10. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 6 989