V horúčavách treba nielen piť, ale prispôsobiť aj stravu

V súvislosti s letnými horúčavami sa často skloňuje pitný režim, menej sa už hovorí o skladbe jedálneho lístka, hoci vo všeobecnosti vieme, že by v ňom mali dominovať ľahšie jedlá.

(Zdroj: Fotolia)

Zdravý organizmus sa s horúčavami vysporadúva pomocou termoregulačných mechanizmov, potením sa telo ochladzuje, ak sa však potíme príliš, strácame nielen vodu, ale aj dôležité minerály. A tie by sme si mali dopĺňať tak tekutinami, ako aj potravou. „Hoci nám pri tropických teplotách menej chutí, určite treba jesť aj počas horúčav,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.

„Hlad nie je riešením, lebo organizmus potrebuje energiu bez ohľadu na vonkajšiu teplotu,“ hovorí lekárka a dodáva, že jedálny lístok je potrebné upraviť a obohatiť najmä o ľahšie jedlá. Takže určite nie sú vhodné ťažké, vysmážané a mastné mäsá, pokrmy s majonézou a pod. Aj lekárka zdôrazňuje, že v horúčavách netreba organizmus zaťažovať trávením ťažkých jedál, keďže má dosť starostí so zvládaním horúčav. Vhodné sú ľahšie, chudé mäsá, pripravené šetrnými spôsobmi, ryby, orechy, semiačka, rozmanité kyslomliečne produkty a pod.

Pozor na rizikové potraviny

V horúcich dňoch by sme mali znížiť aj celkovú energetickú hodnotu prijímanej potravy, vodnú bilanciu pomôže zlepšovať aj zelenina a ovocie, keďže obsahujú veľa vody a tiež aj minerálov, vitamínov a antioxidantov. Pri výbere ovocia a zeleniny by sme podľa mnohých odborníkov na výživu mali uprednostňovať domáce sezónne druhy pred tými z dovozu, a to nielen počas leta.

„V letnom období si treba dávať osobitný pozor na epidemiologicky rizikové potraviny, ako sú rôzne lahôdky, majonézové šaláty alebo zmrzlina,“ upozorňuje doc. Jurkovičová. „Pri nedodržaní hygienických zásad alebo pri nesprávnom skladovaní hrozia počas horúčav viac ako inokedy hnačkové a iné infekčné ochorenia.“

Ako odľahčiť jedálny a nápojový lístok

Ak chcete odľahčiť svoj jedálny a nápojový lístok pridaním ovocných a zeleninových štiav, mali by podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika spĺňať nasledovné kritériá:

  • mali by byť pripravené z čerstvých produktov,
  • nesmú byť dosladené cukrom,
  • priemyselne pripravené šťavy musia byť upravené čo najšetrnejšími technologickými postupmi tak, aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo biologicky aktívnych látok,
  • nemali by obsahovať aditíva,
  • výhodou je obsah vlákniny,
  • zeleninové a ovocné šťavy konzumujte striedmo (ovocné obsahujú veľa cukru), denne by sme mali vypiť najviac 200 ml ovocnej a 300 – 400 ml zeleninovej šťavy,
  • šťavy je vhodné riediť čistou vodou, lekár odporúča pomer 1:1.


Peter Minárik: Vademecum zdravej výživy

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 735
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 438
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 159
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 988
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 592
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 057
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 725
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 009
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 2 445
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010