V horúčavách treba nielen piť, ale prispôsobiť aj stravu

V súvislosti s letnými horúčavami sa často skloňuje pitný režim, menej sa už hovorí o skladbe jedálneho lístka, hoci vo všeobecnosti vieme, že by v ňom mali dominovať ľahšie jedlá.

(Zdroj: Fotolia)

Zdravý organizmus sa s horúčavami vysporadúva pomocou termoregulačných mechanizmov, potením sa telo ochladzuje, ak sa však potíme príliš, strácame nielen vodu, ale aj dôležité minerály. A tie by sme si mali dopĺňať tak tekutinami, ako aj potravou. „Hoci nám pri tropických teplotách menej chutí, určite treba jesť aj počas horúčav,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.

„Hlad nie je riešením, lebo organizmus potrebuje energiu bez ohľadu na vonkajšiu teplotu,“ hovorí lekárka a dodáva, že jedálny lístok je potrebné upraviť a obohatiť najmä o ľahšie jedlá. Takže určite nie sú vhodné ťažké, vysmážané a mastné mäsá, pokrmy s majonézou a pod. Aj lekárka zdôrazňuje, že v horúčavách netreba organizmus zaťažovať trávením ťažkých jedál, keďže má dosť starostí so zvládaním horúčav. Vhodné sú ľahšie, chudé mäsá, pripravené šetrnými spôsobmi, ryby, orechy, semiačka, rozmanité kyslomliečne produkty a pod.

Pozor na rizikové potraviny

V horúcich dňoch by sme mali znížiť aj celkovú energetickú hodnotu prijímanej potravy, vodnú bilanciu pomôže zlepšovať aj zelenina a ovocie, keďže obsahujú veľa vody a tiež aj minerálov, vitamínov a antioxidantov. Pri výbere ovocia a zeleniny by sme podľa mnohých odborníkov na výživu mali uprednostňovať domáce sezónne druhy pred tými z dovozu, a to nielen počas leta.

„V letnom období si treba dávať osobitný pozor na epidemiologicky rizikové potraviny, ako sú rôzne lahôdky, majonézové šaláty alebo zmrzlina,“ upozorňuje doc. Jurkovičová. „Pri nedodržaní hygienických zásad alebo pri nesprávnom skladovaní hrozia počas horúčav viac ako inokedy hnačkové a iné infekčné ochorenia.“

Ako odľahčiť jedálny a nápojový lístok

Ak chcete odľahčiť svoj jedálny a nápojový lístok pridaním ovocných a zeleninových štiav, mali by podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika spĺňať nasledovné kritériá:

  • mali by byť pripravené z čerstvých produktov,
  • nesmú byť dosladené cukrom,
  • priemyselne pripravené šťavy musia byť upravené čo najšetrnejšími technologickými postupmi tak, aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo biologicky aktívnych látok,
  • nemali by obsahovať aditíva,
  • výhodou je obsah vlákniny,
  • zeleninové a ovocné šťavy konzumujte striedmo (ovocné obsahujú veľa cukru), denne by sme mali vypiť najviac 200 ml ovocnej a 300 – 400 ml zeleninovej šťavy,
  • šťavy je vhodné riediť čistou vodou, lekár odporúča pomer 1:1.


Peter Minárik: Vademecum zdravej výživy

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  2. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  5. Slovensko spieva koledy
  6. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  7. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  8. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 731
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 692
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 237
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 002
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 293
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 308
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 759
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 496
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 063
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 488