Najmä druhý typ diabetu významne súvisí s faktormi životného štýlu – s obezitou, nedostatkom pohybu, stravou a pod. A medzi cukrovkármi je najviac práve „dvojkárov“, na Slovensku je ich viac ako 93 % spomedzi všetkých pacientov s cukrovkou.
Žiaľ, trend nárastu počtu diabetikov má stále stúpajúcu tendenciu, a preto je potrebné pripomínať si dôležité skutočnosti o tomto nebezpečnom ochorení, pri ktorom hrozia aj veľmi závažné, až život ohrozujúce komplikácie. K najzávažnejším patrí napríklad diabetická nefropatia – poškodenie obličiek.
V súvislosti s touto komplikáciou diabetológovia upozorňujú, že s jej progresiou narastá aj výskyt všetkých mikrovaskulárnych aj makrovaskulárnych komplikácií diabetu. V rámci starostlivosti o diabetického pacienta je preto namieste aj pravidelné sledovanie obličkových funkcií.
Rizikom je aj diabetická noha
Zvlášť výrazný je nárast syndrómu diabetickej nohy s defektom a aj počet amputácií dolnej končatiny, nárast ischemickej choroby srdca, srdcového zlyhávania, cievnej mozgovej príhody, akútneho koronárneho syndrómu, očných komplikácií, aj neuropatie.
V súvislosti so syndrómom diabetickej nohy by cukrovkári nemali zabúdať na ochranu svojich nôh pred poranením napríklad aj tým, že v lete nebudú chodiť naboso; samozrejmosťou by malo byť pravidelné samovyšetrovanie dolných končatín, pozorné sledovanie akýchkoľvek zmien na nich a pravidelné kontroly u diabetológa.
Pri samovyšetrení môžu pacienti využívať aj novú pomôcku v podobe náplastí. Hradí ich poisťovňa a ich používanie, ako aj odčítanie výsledku pomocou farebných zmien na náplasti v dôsledku reakcie na zloženie potu je veľmi jednoduché.
Obezita – nepriateľ v zdraví i chorobe
K základným a závažným rizikovým faktorom cukrovky patrí obezita. A tak je optimálna hmotnosť nielen dôležitou súčasťou prevencie diabetu, ale aj v rámci liečby cukrovkára môže redukcia hmotnosti v prípade, že má nadváhu alebo je obézny, významne prispieť k zlepšeniu jeho zdravotného stavu a priebehu ochorenia.
Ak chce diabetik "zhodiť", ako by mal postupovať, aby si nevhodným spôsobom chudnutia neuškodil?
„Spôsob stravovania – diéta a redukcia telesnej hmotnosti zohrávajú v liečbe, ale tiež aj v prevencii diabetu veľmi dôležitú úlohu. Napriek tomu sa o optimálnych formách diét – najmä o pomere základných živín, ako sú sacharidy, tuky a bielkoviny u pacientov s diabetom a najmä u obéznych pacientov s diabetom stále vedú diskusie,“ hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD, primár diabetológie NEDU Ľubochňa a predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti.
Tuky alebo sacharidy?
Najčastejšie sa podľa lekára porovnávajú nízkotukové a nízkosacharidové redukčné diéty a ukazuje sa, že obe majú svoje výhody aj nevýhody.
„V analýzach takých štúdií sa ukázalo, že úvodný pokles hmotnosti môže byť síce výraznejší pri nízkosacharidových diétach v porovnaní s klasickými nízkotukovými diétami, rozdiel sa však časom vyrovnáva. Pri tzv. Atkinsonovej diéte, čo je extrémne nízkosacharidová diéta, dochádza k najvyšším úbytkom telesnej hmotnosti a redukcii tukového tkaniva. Organizmus sa preorientováva na získavanie energie zo štiepenia tukov, pri ktorom dochádza k produkcii a vzostupu hladín ketolátok – preto tzv. ketogénna diéta,“ vysvetľuje lekár. (Ketolátky sú látky, ktoré sú v ľudskom organizme produktom rozkladu tukov za určitých metabolických podmienok, napríklad počas hladovania.)
Lekár vysvetľuje, že pri tejto diéte sa zásadná redukcia sacharidov z jedálneho lístka, a to aj sacharidov v zelenine a ovocí, nahrádza zvýšeným príjmom bielkovín a tukov, čo však môže predstavovať aj viaceré zdravotné riziká, ktoré by mohli prevážiť prínosy zníženia hmotnosti.
Aké sú riziká
Z rizík, ktoré sa môžu spájať so spomínanou nízkosacharidovou diétou lekár spomína napríklad poškodenie obličiek z dôvodu zvýšeného príjmu bielkovín u diabetikov, vzostup LDL cholesterolu vďaka zvýšenému príjmu tukov (najmä nevhodných nasýtených), takto chudnúci riskuje aj nedostatok vitamínov, minerálov a vlákniny kvôli vylúčeniu zeleniny a ovocia zo stravy (aby sa eliminoval príjem sacharidov).
Lekár dopĺňa, že rizikom môže byť aj zvýšená tvorba ketolátok, ktorá je u diabetika nebezpečná z hľadiska potenciálu rozvoja ketoacidózy a podľa niektorých štúdií môžu nízkosacharidové diéty u starších pacientov zvyšovať riziko úmrtnosti. Z ostatných rizík možno spomenúť potenciálne riziko hypoglykémie, hyperurikémie, dny, objaviť sa môžu aj nežiaduce emočné účinky, únava, slabosť, rednutie kostí a iné.
Stredomorská vedie
Hoci redukcia telesnej hmotnosti (a najmä predchádzanie obezite) patrí stále k základným cieľom liečby pacientov s cukrovkou (ale aj s inými ochoreniami), niektoré štúdie podľa odborníka ukazujú, že z hľadiska samotných rizík diabetu a srdcovo-cievnych komplikácií je aspoň tak dôležitý aj výber samotných potravín.
„Za ideálny model v rámci prevencie sa v súčasnosti považuje tzv. mediteránska diéta s dostatkom zeleniny, ovocia, rýb, celozrnných zdrojov sacharidov, ale tiež s relatívnym nadbytkom olivového oleja alebo orechov. Takáto diéta redukovala riziko diabetu a srdcovo-cievne riziko dokonca aj bez redukcie telesnej hmotnosti a dosiahli sa lepšie výsledky než pri nízkotukovej redukčnej diéte,“ hovorí diabetológ.
Väčšine obéznych pacientov s cukrovkou odporúča racionálnu výživu zloženú zo zdravých potravín mediteránskeho typu, a ak by aj uvažovali o iných typoch diét, nemali by s nimi určite experimentovať bez predchádzajúcej konzultácie so svojím diabetológom, ktorý zhodnotí ich celkový zdravotný stav a poradí im najvhodnejší postup pri chudnutí.