SME

Už malé množstvo alkoholu je rizikom

Pijeme na oslavu narodenia pri poslednej rozlúčke. Pije sa doma, v krčme, v prírode, pri športe, v práci. Pijú starí i mladí, a čo je najhoršie, pijú už aj deti.

(Zdroj: Fotolia)

Alkohol má medzi mladými cveng, veď piť je „in“. Uvoľňuje nás, odbúrava zábrany, zažijeme množstvo zábavy. Odhaduje sa, že 5 percent našej populácie nadmerne pije, ale len 0,5 percent sa lieči.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po tabaku, zlej strave a nedostatku pohybu zaradila alkohol medzi štyri najdôležitejšie rizikové faktory chronických neprenosných chorôb. Odborníci zdôrazňujú, že postupne sa zmení poznanie o alkohole.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zistilo sa, že problémy s alkoholom lineárne stúpajú už od malých množstiev. Riziko poškodenia zdravia je pomerne veľké aj pri konzumácii menšieho množstva alkoholu. V pití alkoholu u mladistvých máme v Európe neslávne prvenstvo.

SkryťVypnúť reklamu

Neuveriteľné a hlave nepochopiteľné je, že na Slovensku sa s alkoholom stretávajú už 11-ročné deti. Osobnú skúsenosť so zákonom tolerovanou drogou má 56 percent piatakov.

Prevencia je dôležitá

To je jeden z dôvodov, prečo nezisková organizácia Fórum Pi s rozumom združujúca vyznamenaných výrobcov, distributérov a importérov alkoholických nápojov na Slovensku vytvára edukačné a preventívne programy, prostredníctvom ktorých chce hovoriť s deťmi o konzumácii alkoholu. Filozofiou všetkých jej aktivít je predchádzať sociálnym problémom, ktoré zneužívaním alkoholu môžu vzniknúť.

„Z našich prieskumov vyplynulo, že až tretina 15-ročných detí pije alkohol viac ako desaťkrát mesačne. Väčšina ich rodičov pritom vie, že ich potomok alkohol ochutnal, no nedokážu mu poskytnúť dostatočné informácie o tom, čo spôsobuje a aký má vplyv na ich rozvoj a zdravie. Platí pritom, že ľudsky mozog sa vyvíja až do 25. roku života, takže čím skôr mladý človek alkohol ochutná, a čím viac si ho dá, tým viac to ovplyvní vývoj jeho mozgu.

SkryťVypnúť reklamu

Aktívna účasť

Projekt je zacielený nielen na žiakov, ale aj na ich rodičov a učiteľov,“ hovorí predseda predstavenstva združenia Erik Čížek a dodáva: „Je dôležité otvorene debatovať s nimi o tom, čo s nimi urobí už jedno malé pivo, aký bezprostredný a aký dlhodobý vplyv má alkohol na nedospelý organizmus.“

Prednášky sú koncipované tak, aby sa ich deti aktívne zúčastňovali a nielen počúvali názory niekoho múdreho. Lektori ich považujú za rovnocenných partnerov, s ktorými chcú debatovať o otázkach, aké sú výhody a nevýhody alkoholu.

Príznaky predávkovania alkoholom:

  • bledá tvár,
  • modré pery a/alebo nechty,
  • vracanie,
  • telesná ochabnutosť – „handrovité telo“,
  • neschopnosť rozprávať,
  • lapanie po dychu alebo sípavé dýchanie,
  • pomalé dýchanie,
  • neprítomnosť dýchania,
  • spomalená srdcová činnosť/pulz,
  • strata vedomia.

Len raz nestačí

Predávkovaná osoba nemusí nutne vykazovať všetky uvedené symptómy, ktorýkoľvek z nich je však dôvodom, aby sme daného človeka dôsledne pozorovali a boli pripravení zasiahnuť.

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ niekto nevykazuje jednoznačné varovné príznaky, dobrý spôsob, ako určiť, či už prekročil kritickú hranicu predávkovania, predstavuje overenie reakcií na hlasné zvuky alebo na bolesť.

V prípade, že takýto človek nereaguje na normálny tón hlasu, skúste jeho meno vysloviť hlasnejšie a trochu ním zatriasť.

Predávkovanie sa môže prejaviť až po niekoľkých hodinách. Zo silného opojenia môže človek dospieť do stavu predávkovania náhle a bez varovania. Nezabudnite kohokoľvek, o kom sa domnievate, že by mohol byť ohrozený, priebežne kontrolovať, aby ste mali stále istotu, že dýcha.

Ak leží na zemi, uložte ho pre prípad, že by vracal, na bok. Posúdiť známky možného predávkovania len raz nestačí. Buďte v strehu a neustále danú osobu kontrolujte.

SkryťVypnúť reklamu

Prvá pomoc

Predovšetkým treba mať na pamäti, že pokiaľ prítomné osoby adekvátne zareagujú, veľká väčšina predávkovaní sa nekončí smrťou alebo trvalými následkami. Dôležité je neprepadať panike – vo väčšine situácií bude stačiť, ak človek vykoná niekoľko jednoduchých úkonov.

Vyvolajte vracanie: Docielite to napríklad strčením prsta do krku alebo podaním veľmi slanej vody. Požitý alkohol, ktorý je zatiaľ v žalúdku, tak nebude mať možnosť vstrebať sa do krvi.

Doplňte cukor: Nadmerná konzumácia alkoholu nesie so sebou riziko hypoglykémie. Znamená to, že hladina krvného cukru nebezpečne klesne. Je to veľmi nebezpečné, pretože pri hypoglykémii môže dôjsť i k opuchu mozgu, ktorý tak môže byť nenávratne poškodený.

Cukor je v tomto prípade najlepšie podávať v tekutej forme, tak sa totiž najrýchlejšie vstrebe. Odborníci odporúčajú predovšetkým presladený čaj.

SkryťVypnúť reklamu

Kontrolujte priechodnosť dýchacích ciest: Človek s otravou alkoholom sa môže veľmi jednoducho udusiť vlastnými zvratkami. Preto je nutné pravidelne kontrolovať dýchanie postihnutého. Pokiaľ sa začne dusiť, treba okamžite uvoľniť dýchacie cesty.

Kontrolujte dych aj pulz: Pri otrave etylalkoholom dochádza k útlmu dýchacieho centra. Dýchanie je teda plytké a spomalené. V extrémnom prípade môže dôjsť dokonca k zástave dýchania. Dochádzať môže aj k poruchám srdcového rytmu.

Volajte záchranku: Pokiaľ dosiahnu prejavy intoxikácie alkoholom neúnosné medze, nemá zmysel ďalej váhať a najlepšie je zavolať rýchlu záchrannú službu, ktorá presne vie, ako pacientovi pomôcť. Môžu mu dať infúziu s glukózou, zaistiť dôležité životné funkcie a v krajnom prípade pripojiť postihnutého na dialýzu.

SkryťVypnúť reklamu

Držte sa rovnakého typu nápoja

  • Čím nižší obsah alkoholu tým lepšie. Pivo má 2 až 5 %, víno okolo 10 %, ochutené nápoje 20 %, destiláty 36 až 50 % a špeciality ako domáca slivovica alebo absint 70 až 85 % alkoholu. Pre dobrú zábavu úplne postačí kokteil, vínny strek alebo pivo.
  • Zásadne nepite nalačno, pite po malých dúškoch v čo najväčších intervaloch, tak budete mať nad sebou lepšiu kontrolu. Na uhasenie smädu si objednajte nealkoholický nápoj, najlepšie čistú vodu alebo minerálku.
  • Zostaňte pri jednom poháriku, pokiaľ si objednáte predsa len ďalší, držte sa rovnakého typu nápoja.

Autor: Ilona Kovacs

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu