Buďte zdraví ako repa. Červená

Cvikla zažíva comeback v hipsterských bistrách, nóbl reštauráciách i v domácich lekárničkách.

(Zdroj: Fotolia)

Ako deti sme ju zvyčajne konzumovali najmä sterilizovanú ako prílohu k hlavnému jedlu, no dá sa upraviť aj inak - napríklad ako grilovaná pochúťka ku kuraciemu mäsu. Získate tak výborný variant obeda v rámci dnes takej populárnej delenej stravy, ktorá prospieva štíhlej línii a navyše si naozaj pochutíte.

Cvikla alebo červená repa je koreňová zelenina s mnohými priaznivými účinkami na náš organizmus, ktorá zažíva comeback v hipsterských bistrách, nóbl reštauráciách i v kuchyniach tradičných gazdín.

Pri práci s ňou sa zafarbíte, preto radšej používajte rukavice. Škvrny sa dajú vyčistiť citrónovou šťavou a soľou.

Magická sila

„V starých časoch sa používala šťava z červenej repy ako atrament pri magických praktikách, najmä pri sexuálnej mágii. Nahrádzala ľudskú krv, vďaka výrazným karmínovým farbivám betakyanín. Tie sa teraz používajú na prifarbovanie potravín, ako sú zmrzlina, fašírky či instantné polievky,“ prezrádza kuriozity o červenej repe telovýchovný lekár Pavel Malovič zo Združenia pre zdravú výživu.

Červená repa sa pestuje už od 13. storočia. Lekári ju dnes odporúčajú najmä pre vysoké hodnoty látok cenných pre ľudský organizmus. Možno ju konzumovať ako prímes do šalátov alebo varených pokrmov, napríklad do polievky boršč.

Cvikla obsahuje až 90 percent vody, kyselinu listovú, vitamín C, malé množstvo vitamínov B1, B2, B3 a B5, veľké množstvo draslíka, vápnika, fosforu a sodíka, menej medi, zinku a železa.

„Aj ako varená si udrží v sebe veľkú časť účinných látok, konzervovaná a sterilizovaná väčšinu užitočných minerálov a vitamínov stráca. Obľúbená je čerstvá cviklová šťava, ktorá má povzbudzujúce účinky na tvorbu červených krviniek a celkové posilnenie organizmu pred nástupom únavy. V zmesi so šťavou z mrkvy – keď má lepšiu chuť - sa odporúča najmä dievčatám. Je totiž prospešná pri poruchách menštruácie,“ radí Malovič.

Pohár šťavy denne

Počas menštruácie odporúča piť cviklovú šťavu s mrkvou v malých množstvách, čo znamená jeden plný vínový pohár dvakrát denne. „Ale pozor, väčšie množstvo by sa naraz nemalo vypiť, lebo silný čistiaci účinok výťažku z červenej repy môže spôsobiť závraty a pocity nevoľnosti,“ varuje lekár.

Šťava má pozitívne účinky aj ako preventívny prostriedok proti chrípke, pije sa desať dní jeden deciliter denne. Pomáha pri rekonvalescencii po prekonaných chorobách a zraneniach, podporuje činnosť pečene a zvyšuje pružnosť krvných i lymfatických ciev. Priaznivo pôsobí na tráviace ústrojenstvo, podporuje činnosť žlčníka.

Ale pozor - červená repa má vysoký obsah cukru, v sto gramoch sa nachádza množstvo, ktoré sa zmestí na kávovú lyžičku. Ak sa po požití cvikly v akejkoľvek forme objaví ružový moč, prípadne stolica, netreba sa zľaknúť. Podľa Maloviča ide o zdravotne nezávažnú, geneticky podmienenú neschopnosť organizmu vstrebávať farbivo červenej repy.

Kedy sa liečiť cviklou?

Napríklad pri vysokom cholesterole sa odporúča nasledovná zmes: Použite jednu cviklu, jeden citrón a jednu polievkovú lyžicu medu. Cviklu umyte, zrežte hlavičku, vydlabte stred, vyžmýkajte šťavu z citróna, prikryte čapičkou a dajte do chladničky. Po dvanástich hodinách šťavu vylejte, doslaďte medom a vypite. Odporúča sa užívať desať dní, potom sedem dní vynechať a opäť desať dní užívať.

Na prečistenie krvi si môžete uvariť polievku z listov cvikly. K tomu pridajte menší zväzok petržlenovej vňate a povarte 15 minút. Pridajte cibuľu, cesnak, dve mrkvy a menší zeler. Nakoniec najemno postrúhajte cviklu a dokončite kvapkou olivového oleja s citrónovou šťavou.

Pri reumatických bolestiach si zasa môžete z cvikly pripraviť šalát. Zmiešajte postrúhanú surovú cviklu, jablko, mrkvu a zeler, pridajte citrónovú šťavu a olivový olej, soľ a korenie. Alebo si môžete pripraviť aj takúto pochúťku: dve väčšie cvikly ošúpte, nakrájajte na tenké plátky, posypte bylinkami na grilovanie a dajte do sušičky alebo na slnko. Všetko uskladnite v dobre uzatvárateľnom pohári.

Na čo ešte pomáha?

Dalo by sa povedať, že červená repa pomáha na všetko možné. Zmierňuje infekcie dýchacích ciest, predchádza zápche, pri ochorení pečene a obličiek zbavuje telo toxických látok. Odporúča sa aj pri odtučňovacích kúrach pre vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a minimum kalórií, je súčasťou diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantu betanínu pomáha pri liečbe rakoviny. Spevňuje väzivové tkanivo, pokožku, cievy a kosti, neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu, podporuje rast buniek a regeneruje jadrá buniek. Urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy. Detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu. Jej príjem by mali zvýšiť najmä starí ľudia, pretože pomáha pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby. Cvikla je skrátka dobrá na všetko.

Cvikla ako lekárnička

  • vitamín E - spomaľuje starnutie,
  • kremík - je dôležitý pre pevné väzivá a pružné cievy,
  • jód, zinok a meď – pomáhajú na pevné nechty a vlasy,
  • vitamín C – podporuje imunitu,
  • kyselina listová a vitamín B - podporujú rast tkaniva,
  • vláknina - pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní, upravuje činnosť čriev,
  • horčík a draslík - zabraňujú prekysleniu tela, znižujú hladinu kyseliny močovej v tele, čo pomáha pri liečbe dny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  3. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 024
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 230
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 098
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 597
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 245
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 239
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 523
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 721
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 613
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 599