Prijateľnejšie možno znie, ak budeme hovoriť o biologicky aktívnych látkach, obsiahnutých v ovocí a zelenine nevyhnutných pre zdravie človeka.
K najznámejším patria vitamíny. Pomáhajú v našom tele transformovať živiny na energiu, ale majú aj ochranné a preventívne účinky pri niektorých ochoreniach, z najzávažnejších spomeňme srdcovo-cievne a nádorové. Zelenia a ovocie však neponúkajú len vitamíny, sú zdrojom celej palety rôznych látok potrebných pre naše zdravie. Gastroenterológ MUDr. Peter Minárik uvádza niektoré z nich.
Marhule – beta-karotén a kyselinu listovú (vitamín B9), ktoré chránia pred rakovinou prostaty, prsníkov a čriev.
Hrozno – bohatý zdroj kyseliny listovej, farbív a draslíka, ktorý pomáha pri odstraňovaní odpadových látok z organizmu a prospieva srdcovému rytmu.
Hrušky – majú silný antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.
Slivky – obsahujú ideálnu kombináciu fosforu a vápnika, ktorá posilňuje kosti a zlepšuje trávenie.
Jablká – bohatý zdroj flavonoidov a pektínov, ktoré prospievajú črevám.
Paradajky, paprika, uhorky – sú bohaté na vitamín B, C a K, ale aj alkaloidy, karotén a rôzne minerály. Zelená paprika je napríklad bohatým zdrojom kyseliny listovej, ktorá má pozitívne účinky na krvotvorbu, chráni srdce a zlepšuje náladu.
Cibuľa – obsahuje množstvo vitamínov, éterických olejov, ale aj síru, meď, fosfor, selén, ako aj látku fytoncíd, ktorý ničí choroboplodné zárodky a zastavuje rast niektorých baktérií a mikroorganizmov.
Mrkva – známa je najmä ako zdroj betakaroténu, obsahuje však aj vitamíny B, C, D a E, minerály a stopové prvky. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie.
Koreniny – mnohé obsahujú biologicky aktívne látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.
Užitočné antioxidanty
Sú nimi aj niektoré vitamíny (najznámejší je asi vitamín C), ale aj látky nevitamínovej povahy, napríklad karotenoidy a minerály. Antioxidanty neobsahujú len samotné plody zeleniny a ovocia, ale aj strukoviny, bylinky, obiloviny, obilné klíčky, rastlinné oleje či koreniny.
Napríklad mletý klinček je známy najvyššou antioxidačnou aktivitou zo všetkých rastlinných potravín. Lekár v záujme zabezpečenia dostatočného príjmu antioxidantov odporúča konzumovať rastlinné potraviny každý deň, v dostatočnom množstve, v plnej pestrosti a striedať jednotlivé druhy zeleniny, ovocia, strukovín, byliniek a korenín.
Tak nebudete musieť strážiť, aké látky a v akom množstve sa v jednotlivých potravinách nachádzajú, pretože príjmu ich dostatočného množstva a pestrosťou si zabezpečíte dostatok antioxidantov a iných fytochemikálií potrebných pre zdravie.
Dobrá rada
Podľa lekára by ste pre zachovanie cenných látok mali ovocie a zeleninu umývať vcelku pod tečúcou vodou, uprednostňujte šetrnú tepelnú úpravu. Ovocie a zeleninu neskladujte ošúpané. Pre lepšie zužitkovanie niektorých (v tukoch rozpustných – A, D, E, K) vitamínov si zeleninový šalát pokvapkajte rastlinným olejom alebo zeleninu zakomponujte napríklad do nátierky s obsahom zdravých tukov.