SME
Sobota, 18. január, 2020 | Meniny má Bohdana

Sladká chuť ako nepriateľ?

Sladké chutí zrejme väčšine z nás, najmä o rafinovanom cukre však často počúvame, že je nezdravý. Aká je pravda?

(Zdroj: Fotolia)

Ak by sme túto otázku veľmi zjednodušili a zovšeobecnili, azda by sme sa mohli na poznatok, ktorí ovládali už starovekí lekári – z akejkoľvek látky robí liek alebo jed jej dávka.

Termínom cukor obvykle označujeme jednoduchý trstinový či repný cukor, ktorý patrí do pomerne rozvetvenej rodiny sacharidov, kde majú svoje miesto nielen jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza), ale aj polysacharidy – napríklad škroby alebo vláknina, ktorá je nevstrebateľným sacharidom.

Sacharidy a tuky

Odborníci na výživu i mnohí lekári často zdôrazňujú, že pokiaľ ide o zloženie stravy, sacharidy by mali prevažovať nad tukmi, hoci v pslednom čase sa možno stretnúť s odporúčaniami rešpektovať individuálne odlišnosti, čo sa má prejaviť aj v prístupe k zloženiu jedálneho lístka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako kompromisné riešenie niektorí odborníci odporúčajú rovnaké percentuálne zastúpenie tukov i sacharidov v potrave. Takže pri obvykle odporúčanom 20-percentom energetickom príjme z bielkovín sa na tuky i cukry ujde po 40 percent.

Ktorý sacharid je zdravší?

Ako v mnohých iných otázkach v medicíne, aj tu je ťažko jednoznačne odpovedať. V súlade so zásadami personalizovanej medicíny sú rozdiely aj v tom, čo je pre koho, v akej miere a v akom kontexte viac alebo menej prospešné či škodlivé.

Významnú rolu zohrávajú napríklad aj genetické faktory, ktoré súvisia s evolúciou a pod.. Ak chceme hovoriť o prospešnosti alebo škodlivosti sacharidov, tak musíme brať do úvahy aj to, o aký druh sacharidov ide, či je to napr. rafinovaný biely cukor, vláknina a pod.

Netreba to preháňať

Niektorí ľudia majú problémy s trávením sacharidov, a to nielen zložitých, ale aj jednoduchých. K najčastejším prejavom problémov s trávením sacharidov patria tráviace ťažkosti, ktoré sa označujú ako syndróm dráždivého čreva.

U niekoho sa môžu objaviť nielen príznaky typické pre tento syndróm – ako je nafukovanie, hnačky, zápchy, ale napríklad aj bolesti hlavy, migrény, zvýšená únava a takíto ľudia môžu trpieť aj nedostatkom niektorých mikroživín. Dlhodobú nadmernú konzumáciu sacharidov, najmä jednoduchých, by sme si mali strážiť, podieľa sa na vzniku závažných ochorení.

Čím sladiť

Odborníci na výživu často upozorňujú, aby sme sa vyhýbali konzumácii bieleho rafiovaného cukru, ktorý je v podstate len zdrojom prázdnych kalórií, neobsahuje biologicky hodnotné látky. Siahnite preto radšej po nerafinovanom repnom či trstinovom cukre, ešte lepší je med.

Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy poukazuje na to, že med je prírodný sacharidový produkt včiel – biologicky aj energeticky bohatá potravina. „Kým obyčajný repný cukor sa skladá z čistej sacharózy, med obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu.

Okrem cukru obsahuje navyše aj niektoré esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky. Obsah necukrových esenciálnych látok v mede je však pri jeho nízkej spotrebe iba málo dôležitý,“ hovorí dietológ.

Nezabúdajte, že med je takisto bohatý na energiu – cukor: 1610 kJ/100g a med:1360 kJ/100g. Takže aj jeho konzumáciu by ste si mali strážiť. Dôležitým, tzv. nevstrebateľným sacharidom je vláknina, ktorej by sme mali denne prijať asi 30 gramov.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 16 934
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 183
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 259
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 8 969
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 953
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 8 652
  7. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 256
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 130
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 958
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 159

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico dáva od Jána Počiatka ruky preč.
Petra Vlhová (vľavo) s Taliankou Federicou Brignoneovou.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico sa chce zbaviť zodpovednosti za Kotlebu

Vulgárnym slovníkom poslal svojich voličov jasným smerom.

Peter Tkačenko
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli druhého kola obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Sestriere.