SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Sladká chuť ako nepriateľ?

Sladké chutí zrejme väčšine z nás, najmä o rafinovanom cukre však často počúvame, že je nezdravý. Aká je pravda?

(Zdroj: Fotolia)

Ak by sme túto otázku veľmi zjednodušili a zovšeobecnili, azda by sme sa mohli na poznatok, ktorí ovládali už starovekí lekári – z akejkoľvek látky robí liek alebo jed jej dávka.

Termínom cukor obvykle označujeme jednoduchý trstinový či repný cukor, ktorý patrí do pomerne rozvetvenej rodiny sacharidov, kde majú svoje miesto nielen jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza), ale aj polysacharidy – napríklad škroby alebo vláknina, ktorá je nevstrebateľným sacharidom.

Sacharidy a tuky

Odborníci na výživu i mnohí lekári často zdôrazňujú, že pokiaľ ide o zloženie stravy, sacharidy by mali prevažovať nad tukmi, hoci v pslednom čase sa možno stretnúť s odporúčaniami rešpektovať individuálne odlišnosti, čo sa má prejaviť aj v prístupe k zloženiu jedálneho lístka.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako kompromisné riešenie niektorí odborníci odporúčajú rovnaké percentuálne zastúpenie tukov i sacharidov v potrave. Takže pri obvykle odporúčanom 20-percentom energetickom príjme z bielkovín sa na tuky i cukry ujde po 40 percent.

Ktorý sacharid je zdravší?

Ako v mnohých iných otázkach v medicíne, aj tu je ťažko jednoznačne odpovedať. V súlade so zásadami personalizovanej medicíny sú rozdiely aj v tom, čo je pre koho, v akej miere a v akom kontexte viac alebo menej prospešné či škodlivé.

Významnú rolu zohrávajú napríklad aj genetické faktory, ktoré súvisia s evolúciou a pod.. Ak chceme hovoriť o prospešnosti alebo škodlivosti sacharidov, tak musíme brať do úvahy aj to, o aký druh sacharidov ide, či je to napr. rafinovaný biely cukor, vláknina a pod.

Skryť Vypnúť reklamu

Netreba to preháňať

Niektorí ľudia majú problémy s trávením sacharidov, a to nielen zložitých, ale aj jednoduchých. K najčastejším prejavom problémov s trávením sacharidov patria tráviace ťažkosti, ktoré sa označujú ako syndróm dráždivého čreva.

U niekoho sa môžu objaviť nielen príznaky typické pre tento syndróm – ako je nafukovanie, hnačky, zápchy, ale napríklad aj bolesti hlavy, migrény, zvýšená únava a takíto ľudia môžu trpieť aj nedostatkom niektorých mikroživín. Dlhodobú nadmernú konzumáciu sacharidov, najmä jednoduchých, by sme si mali strážiť, podieľa sa na vzniku závažných ochorení.

Čím sladiť

Odborníci na výživu často upozorňujú, aby sme sa vyhýbali konzumácii bieleho rafiovaného cukru, ktorý je v podstate len zdrojom prázdnych kalórií, neobsahuje biologicky hodnotné látky. Siahnite preto radšej po nerafinovanom repnom či trstinovom cukre, ešte lepší je med.

Skryť Vypnúť reklamu

Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy poukazuje na to, že med je prírodný sacharidový produkt včiel – biologicky aj energeticky bohatá potravina. „Kým obyčajný repný cukor sa skladá z čistej sacharózy, med obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu.

Okrem cukru obsahuje navyše aj niektoré esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky. Obsah necukrových esenciálnych látok v mede je však pri jeho nízkej spotrebe iba málo dôležitý,“ hovorí dietológ.

Nezabúdajte, že med je takisto bohatý na energiu – cukor: 1610 kJ/100g a med:1360 kJ/100g. Takže aj jeho konzumáciu by ste si mali strážiť. Dôležitým, tzv. nevstrebateľným sacharidom je vláknina, ktorej by sme mali denne prijať asi 30 gramov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 595
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 345
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 848
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 482
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 966
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 011
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 624
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 282
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

9 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

7 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

7 h