SME
Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Sladká chuť ako nepriateľ?

Sladké chutí zrejme väčšine z nás, najmä o rafinovanom cukre však často počúvame, že je nezdravý. Aká je pravda?

(Zdroj: Fotolia)

Ak by sme túto otázku veľmi zjednodušili a zovšeobecnili, azda by sme sa mohli na poznatok, ktorí ovládali už starovekí lekári – z akejkoľvek látky robí liek alebo jed jej dávka.

Termínom cukor obvykle označujeme jednoduchý trstinový či repný cukor, ktorý patrí do pomerne rozvetvenej rodiny sacharidov, kde majú svoje miesto nielen jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza), ale aj polysacharidy – napríklad škroby alebo vláknina, ktorá je nevstrebateľným sacharidom.

Sacharidy a tuky

Odborníci na výživu i mnohí lekári často zdôrazňujú, že pokiaľ ide o zloženie stravy, sacharidy by mali prevažovať nad tukmi, hoci v pslednom čase sa možno stretnúť s odporúčaniami rešpektovať individuálne odlišnosti, čo sa má prejaviť aj v prístupe k zloženiu jedálneho lístka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako kompromisné riešenie niektorí odborníci odporúčajú rovnaké percentuálne zastúpenie tukov i sacharidov v potrave. Takže pri obvykle odporúčanom 20-percentom energetickom príjme z bielkovín sa na tuky i cukry ujde po 40 percent.

Ktorý sacharid je zdravší?

Ako v mnohých iných otázkach v medicíne, aj tu je ťažko jednoznačne odpovedať. V súlade so zásadami personalizovanej medicíny sú rozdiely aj v tom, čo je pre koho, v akej miere a v akom kontexte viac alebo menej prospešné či škodlivé.

Významnú rolu zohrávajú napríklad aj genetické faktory, ktoré súvisia s evolúciou a pod.. Ak chceme hovoriť o prospešnosti alebo škodlivosti sacharidov, tak musíme brať do úvahy aj to, o aký druh sacharidov ide, či je to napr. rafinovaný biely cukor, vláknina a pod.

Netreba to preháňať

Niektorí ľudia majú problémy s trávením sacharidov, a to nielen zložitých, ale aj jednoduchých. K najčastejším prejavom problémov s trávením sacharidov patria tráviace ťažkosti, ktoré sa označujú ako syndróm dráždivého čreva.

U niekoho sa môžu objaviť nielen príznaky typické pre tento syndróm – ako je nafukovanie, hnačky, zápchy, ale napríklad aj bolesti hlavy, migrény, zvýšená únava a takíto ľudia môžu trpieť aj nedostatkom niektorých mikroživín. Dlhodobú nadmernú konzumáciu sacharidov, najmä jednoduchých, by sme si mali strážiť, podieľa sa na vzniku závažných ochorení.

Čím sladiť

Odborníci na výživu často upozorňujú, aby sme sa vyhýbali konzumácii bieleho rafiovaného cukru, ktorý je v podstate len zdrojom prázdnych kalórií, neobsahuje biologicky hodnotné látky. Siahnite preto radšej po nerafinovanom repnom či trstinovom cukre, ešte lepší je med.

Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy poukazuje na to, že med je prírodný sacharidový produkt včiel – biologicky aj energeticky bohatá potravina. „Kým obyčajný repný cukor sa skladá z čistej sacharózy, med obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu.

Okrem cukru obsahuje navyše aj niektoré esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky. Obsah necukrových esenciálnych látok v mede je však pri jeho nízkej spotrebe iba málo dôležitý,“ hovorí dietológ.

Nezabúdajte, že med je takisto bohatý na energiu – cukor: 1610 kJ/100g a med:1360 kJ/100g. Takže aj jeho konzumáciu by ste si mali strážiť. Dôležitým, tzv. nevstrebateľným sacharidom je vláknina, ktorej by sme mali denne prijať asi 30 gramov.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  2. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 904
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 676
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 170
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 035
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 243
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 708
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 174
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 950
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 733
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 478