SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Sladká chuť ako nepriateľ?

Sladké chutí zrejme väčšine z nás, najmä o rafinovanom cukre však často počúvame, že je nezdravý. Aká je pravda?

(Zdroj: Fotolia)

Ak by sme túto otázku veľmi zjednodušili a zovšeobecnili, azda by sme sa mohli na poznatok, ktorí ovládali už starovekí lekári – z akejkoľvek látky robí liek alebo jed jej dávka.

Termínom cukor obvykle označujeme jednoduchý trstinový či repný cukor, ktorý patrí do pomerne rozvetvenej rodiny sacharidov, kde majú svoje miesto nielen jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza), ale aj polysacharidy – napríklad škroby alebo vláknina, ktorá je nevstrebateľným sacharidom.

Sacharidy a tuky

Odborníci na výživu i mnohí lekári často zdôrazňujú, že pokiaľ ide o zloženie stravy, sacharidy by mali prevažovať nad tukmi, hoci v pslednom čase sa možno stretnúť s odporúčaniami rešpektovať individuálne odlišnosti, čo sa má prejaviť aj v prístupe k zloženiu jedálneho lístka.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako kompromisné riešenie niektorí odborníci odporúčajú rovnaké percentuálne zastúpenie tukov i sacharidov v potrave. Takže pri obvykle odporúčanom 20-percentom energetickom príjme z bielkovín sa na tuky i cukry ujde po 40 percent.

Ktorý sacharid je zdravší?

Ako v mnohých iných otázkach v medicíne, aj tu je ťažko jednoznačne odpovedať. V súlade so zásadami personalizovanej medicíny sú rozdiely aj v tom, čo je pre koho, v akej miere a v akom kontexte viac alebo menej prospešné či škodlivé.

Významnú rolu zohrávajú napríklad aj genetické faktory, ktoré súvisia s evolúciou a pod.. Ak chceme hovoriť o prospešnosti alebo škodlivosti sacharidov, tak musíme brať do úvahy aj to, o aký druh sacharidov ide, či je to napr. rafinovaný biely cukor, vláknina a pod.

Skryť Vypnúť reklamu

Netreba to preháňať

Niektorí ľudia majú problémy s trávením sacharidov, a to nielen zložitých, ale aj jednoduchých. K najčastejším prejavom problémov s trávením sacharidov patria tráviace ťažkosti, ktoré sa označujú ako syndróm dráždivého čreva.

U niekoho sa môžu objaviť nielen príznaky typické pre tento syndróm – ako je nafukovanie, hnačky, zápchy, ale napríklad aj bolesti hlavy, migrény, zvýšená únava a takíto ľudia môžu trpieť aj nedostatkom niektorých mikroživín. Dlhodobú nadmernú konzumáciu sacharidov, najmä jednoduchých, by sme si mali strážiť, podieľa sa na vzniku závažných ochorení.

Čím sladiť

Odborníci na výživu často upozorňujú, aby sme sa vyhýbali konzumácii bieleho rafiovaného cukru, ktorý je v podstate len zdrojom prázdnych kalórií, neobsahuje biologicky hodnotné látky. Siahnite preto radšej po nerafinovanom repnom či trstinovom cukre, ešte lepší je med.

Skryť Vypnúť reklamu

Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy poukazuje na to, že med je prírodný sacharidový produkt včiel – biologicky aj energeticky bohatá potravina. „Kým obyčajný repný cukor sa skladá z čistej sacharózy, med obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu.

Okrem cukru obsahuje navyše aj niektoré esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky. Obsah necukrových esenciálnych látok v mede je však pri jeho nízkej spotrebe iba málo dôležitý,“ hovorí dietológ.

Nezabúdajte, že med je takisto bohatý na energiu – cukor: 1610 kJ/100g a med:1360 kJ/100g. Takže aj jeho konzumáciu by ste si mali strážiť. Dôležitým, tzv. nevstrebateľným sacharidom je vláknina, ktorej by sme mali denne prijať asi 30 gramov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 056
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 232
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 698
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 633
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 383
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 018
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 482
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 430
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 426
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 3 h
Skryť Zatvoriť reklamu