V čom je tajomstvo gaštanov

S chladnými dňami sa na uliciach objavujú stánky s pečenými gaštanmi. V liečiteľstve má však väčšiu perspektívu pagaštan konský

Ako deti nás strašili, že pagaštan je jedovatý. Jesť by sme ho síce nemali, no až taký nebezpečný nie je, naopak, má liečivé účinky.

Latinský názov pagaštana konského znie Aesculus hippocastanum. „Vedecké označenie je odvodené z latinského esca, čiže jedlo, čím sa vyjadruje podobnosť s jedlým gaštanom, a druhové meno je z gréckeho hippos, čiže kôň.

Rozomleté semená boli totiž liekom pre dýchavičné kone,“ vysvetľuje profesor Jaroslav Kresánek zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, ktorý pôsobí na Klinike pracovného lekárstva a toxikológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Slovenskej zdravotníckej univerzity Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pagaštan konský

Už v roku 1565 využíval významný renesančný lekár a botanik talianskeho pôvodu Maththioli odvar z kôry pagaštana proti horúčke.

Zriedkavo sa zvykne zbierať kvet, a to bez stopiek, mladé listy a mladá nepopraskaná kôra, najmä v marci. Najčastejšie sa však zbiera plod, ktorý obsahuje semená, a to na jeseň. Látky obsiahnuté vo všetkých zbieraných častiach pagaštanu – samozrejme, v rozdielnom množstve - tvorí zmes saponínov - escín, triesloviny, flavonoidy, v kôre sú ešte kumaríny, v semenách purín, olej a v osemení katechín a triesloviny.

Zo semien sa zvyknú využiť najmä ich výťažky a niektoré izolované zložky, ktoré tvoria základ mnohých hromadne vyrábaných prípravkov. „Používajú sa pri periférnych krvných a lymfatických obehových poruchách, hemoroidoch, majú protizápalové účinky a pôsobia proti opuchom najmä pri tupých poraneniach. Znižujú krvnú zrážanlivosť, pôsobia protizápalovo a kumaríny zlepšujú odolnosť krvných stien,“ vymenúva profesor Kresánek.

Čaje z kvetov a kôry

Široké uplatnenie má pagaštan v ľudovom liečiteľstve. Čaj z kvetov alebo z kôry slúži na uvoľnenie žalúdočných a črevných kŕčov, pri menštruačných ťažkostiach a na úpravu zrážanlivosti krvi ako prevencia proti trombóze. Zvonka sa uplatňujú aj listy, proti reume, pri zápale sedacieho nervu a lámke. Na boľavé miesta sa prikladá teplý obklad z pomliaždených kvetov a listov.

Tinktúra zo semien sa pripravuje maceráciou, teda vylúhovaním v 30- až 40-percentnom alkohole dva až tri týždne. Užíva sa trikrát dvadsať kvapiek vnútorne pri bolestiach hlavy, kŕčovitom kašli, proti reumatizmu, bolestiach kĺbov a zápaloch žíl.

Postrúhané sušené semeno sa podáva pri silnej hnačke, pol čajovej lyžičky v silnej liehovine. Požitie semien zvyčajne nespôsobuje závažné problémy. Pri užívaní a nevhodnej kombinácii s liekmi, sa môžu objaviť nauzea, dávenie, alergické reakcie, teplota, poškodenie obličiek. Vyvoláva interakciu s liekmi ovplyvňujúcimi zrážanlivosť krvi.

„Pagaštan je perspektívnou liečivou rastlinou. Poskytuje extrakt obsahujúci escín, čo je zmes saponínov, ktorá má štandardizovaný obsah a koncentráciu. Uplatňuje sa pri zväčšení predstojnice, čiže ľudovo prostaty, pri horúčke, zápale žíl, pri kŕčových žilách a opuchoch,“ vraví profesor.

Gaštan jedlý

Gaštan jedlý patrí na rozdiel od pagaštana – ktorý je zaradený do čeľade pagaštanovité - do čeľade bukovitých. „Niekedy sa nazýval aj chlebový strom, lebo v čase biedy sa jeho semená mleli na múku, z ktorej sa piekol chlieb,“ vraví Kresánek. Kvitne v júni. Plody, nažky, voláme bežne gaštany.

Gaštanu sa viac darí v teplejších oblastiach južného Slovenska. List sa zberá v auguste až októbri a bežne sa suší. Obsahuje triesloviny, tripertény, vitamín C a flavonoidy. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako prostriedok pri bronchitíde, čiernom kašli, astme a iných ochoreniach dýchacích ciest.

„Oficiálna medicína ho však neuznáva, lebo nie sú jednoznačné klinické dôkazy o jeho účinnosti,“ vraví profesor. Čaj sa pripravuje z dvoch plných čajových lyžičiek pokrájaných listov na štvrť litra studenej vody. Tie treba krátko povariť a piť dve až tri šálky denne.

Plody sú obľúbené či už pečené, alebo ako plnka do hydiny, alebo v cukrárstve. Sú neodmysliteľnou obľúbenou špecialitou jesene. Veľmi populárnym zákuskom je gaštanové pyré.

Recepty s gaštanmi

Pečené gaštany

Narezané asi 30 - 40 minút piecť v rúre

Plnená hydina

Nasoliť kačicu (kurča, morku) a dať ju odležať na 2 - 4 hodiny, najlepšie na noc, v chlade.

Plnka: Gaštany uvarte, olúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku. Rožky nakrájajte na kocky a zalejte mliekom, nechajte napučať a primiešajte vajíčka, nakrájanú cibuľu, osoľte, môžete okoreniť. Vmiešajte gaštany, môžete pridať hrozienka, orechy, lyžičku koňaku. Hydinu naplňte touto zmesou. Kačicu pečte 3 - 4 hodiny pri 180 stupňoch Celzia.

Namiesto rožkov sa dajú použiť aj nastrúhané jabĺčka alebo hrušky, ale potom bez vajíčok a mlieka.

Čaj z kvetov alebo kôry

1 lyžička kvetov alebo kôry na pol litra vody – 3x denne po 100 ml pred jedlom

Účinok: prekrvenie všetkých orgánov tela

Gaštanové pyré

Suroviny: 70 dkg jedlých gaštanov, 3 dkg masla, 8 dkg práškového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 1 PL rumu, 2,5 dcl šľahačkovej smotany, čokoláda

Postup: Z gaštanov olúpeme vrchnú šupku. Po troške dávame do vriacej vody, krátko povaríme, vyberieme na sitko a olúpeme. Potom ich uvaríme do mäkka, pretrieme cez sitko, pridáme zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor, rum a premiešame. Pretlačíme na mäsovom mlynčeku na misku, navrch dáme šľahačku a polejeme čokoládou.

* Gaštany sa dajú nahradiť ošúpanou varenou fazuľou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 735
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 438
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 159
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 988
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 592
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 057
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 725
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 009
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 2 445
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010