Dobré fungovanie mozgu podporuje konzumácia zložených sacharidov, ktoré sa nachádzajú napríklad v celozrnných potravinách, strukovinách, cestovinách, ryži. Dôležitý je aj príjem vitamínov skupiny B (najmä B3, B6 a B12), vitamínu C a E, horčíka, vápnika, vyvážený príjem esenciálnych mastných kyselín v správnom pomere.
Esenciálne mastné kyseliny omega-3 – EPA a DHA – sú dôležité nielen pre mozog, ale aj pre srdce, cievy a kĺby. Ich nedostatok sa podieľa ny zvýšenom riziku Alzheimerovej choroby a demencie. Nájdete ich v tučných morských rybách, rastlinných olejoch, o niečo menej v rôznych semienkach, v repkovom oleji, vlašských orechoch.
Dôležitú úlohu zohráva aj príjem antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidatívnym poškodením. „Antioxidanty sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v strukovinách, bylinách, koreninách, riasach, ako aj v celozrnných obilninách a obilných klíčkoch,“ uvádza gastroenteorológ MUDr. Peter Minárik.
V jeho knihe Rakovina a výživa, mýty a fakty nájdeme aj informáciu, že množstvo antioxidantov možno presne odmerať ORAC testom (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Podľa tohto hodnotenia sú prvou päticou v rebríčku antioxidantov nasledovní potraviny: klinček, škorica, oregano, kurkuma, kakao.