SME

Med: zázračný slovenský liek na vianočné hodovanie

Med: zázračný slovenský liek na vianočné hodovanie

Nemusíme chodiť do exotických pralesov‚ pátrať po čínskych lekárňach či tibetských horách. Aj doma máme zázračný všeliek.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/4/81/8110874/md1_r9287_res.jpg" author="" longread-pos="full"]ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK.[/content]

TEXT: Pavel Malovič / Profit

Včelí med je nielen významná i chutná dietetická potravina, sladidlo a dôležitý energetický zdroj. Napomáha lepšiu toleranciu alkoholických nápojov, rýchlejšie trávenie tukov a blahodarne pôsobí na črevnú pasáž. Má aj priaznivý účinok na imunologický systém a krvný obraz či antimikrobiálny efekt pri rôznych infekciách.

V regenerácii po fyzickej a psychickej záťaži alebo v rekonvalescencii po chorobách alebo úrazoch sa využíva v čistej forme i v kombinácii s inými včelími produktmi ako materská včelia kašička, propolis, či peľ, v jeho prípade však pozor na alergie.

Med významne zlepšuje svalovú činnosť pri pohybových aktivitách a je aj „pohotovostným“ preparátom s obsahom glukózy a fruktózy. Pri masívnej záťaži sa odporúča polievková lyžica čerstvého medu denne. Vyskúšaným nápojom je zmes pol druha litra citrónovej alebo pomarančovej šťavy, desať kávových lyžičiek nesladeného mlieka a 250 gramov medu, najlepšie kvetového.

Med pôsobí priaznivo aj proti nadmernej dráždivosti a vzrušeniu z predvianočnej nákupnej horúčky, pri koncoročnom prepracovaní a psychickej labilite, poruchách spánku, bolestiach hlavy i neurózach.

Pozitívnym pôsobením na rozťažnosť ciev pomáha zvyšovať hodnoty krvného farbiva hemoglobínu a prispieva k lepšiemu prekrveniu kostrového, srdcového aj hladkého svalstva.

Jednoduché liečivo

[content type="citation"]Med napomáha aj lepšiu toleranciu alkoholických nápojov.[/content]

Ako jednoduché liečivo môžeme med použiť pri zimných zápaloch horných dýchacích ciest. Podávame ho v čistom stave ako sladidlo alebo ráno a večer polievkovú lyžicu, deťom kávovú, v kombinácii s čerstvou trenou cibuľou alebo cesnakom.

Veľmi účinné je žuvanie voskových „vrchnáčikov“, ktoré získavajú včelári pri stáčaní medu.

Med napomáha aj lepšiu toleranciu alkoholických nápojov, rýchlejšie trávenie tukov, najmä po vianočných diétnych chybách a blahodarne pôsobí na črevnú pasáž. Neodporúča sa kupovať med, na ktorom nie sú vyznačené údaje o trvanlivosti, druhu a dátume výroby pre možné riziko alergie a iných nežiaducich reakcií organizmu.

Kryštalizácia medu nemusí byť prejav nižšej kvality. Napríklad repkové medy tuhnú už o niekoľko dní. Odstraňovanie kryštalizácie dlhším zohrievaním nad 45 stupňov med znehodnocuje.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3YHM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3YHM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Čo môže rýchlosť chôdze prezradiť o vašom zdraví

Štúdia opisuje nový ukazovateľ zdravia.

Ilustračná fotografia.
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop