SME

Polievka je základ, nevynechávajte ju

Poctivá domáca polievka uvarená z kvalitných surovín môže byť liekom na telo aj na dušu.

(Zdroj: Fotolia)

Tie od mamy či starej mamy patrili vždy k nedeľnému obedu, no v školskej jedálni sme ich nenávideli. V dospelosti im prichádzame na chuť a mnohé sú pripravené tak, že sú ozajstnou kulinárskou lahôdkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Polievky sú tradičným jedlom v mnohých kultúrach, a nielen ako teplé predjedlo. Husté a výdatné polievky sú obľúbené napríklad v severských krajinách či v Škótsku, ale aj v niektorých afrických krajinách. Známa je napríklad klasická marocká polievka z cícera,“ vraví odborník na výživu doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

SkryťVypnúť reklamu

Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové vynašli neskôr vo Francúzsku, kde silnými mäsovými polievkami – takzvanými bouillon – liečili chorých. Pripisovala sa im až mystická liečivá moc. Jedávali ich králi, ale aj chudobní. História polievok siaha do desiateho tisícročia pred naším letopočtom a súvisí s vynájdením nádob na varenie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3ZJK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 408
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 094
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 743
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 427
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 138
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 872
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu