SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Polievka je základ, nevynechávajte ju

Poctivá domáca polievka uvarená z kvalitných surovín môže byť liekom na telo aj na dušu.

(Zdroj: Fotolia)

Tie od mamy či starej mamy patrili vždy k nedeľnému obedu, no v školskej jedálni sme ich nenávideli. V dospelosti im prichádzame na chuť a mnohé sú pripravené tak, že sú ozajstnou kulinárskou lahôdkou.

„Polievky sú tradičným jedlom v mnohých kultúrach, a nielen ako teplé predjedlo. Husté a výdatné polievky sú obľúbené napríklad v severských krajinách či v Škótsku, ale aj v niektorých afrických krajinách. Známa je napríklad klasická marocká polievka z cícera,“ vraví odborník na výživu doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové vynašli neskôr vo Francúzsku, kde silnými mäsovými polievkami – takzvanými bouillon – liečili chorých. Pripisovala sa im až mystická liečivá moc. Jedávali ich králi, ale aj chudobní. História polievok siaha do desiateho tisícročia pred naším letopočtom a súvisí s vynájdením nádob na varenie.

Nejde o vitamíny

Polievka má teda pôvod v staroveku a stredoveku, keď sa varilo v jednom kotle uprostred tábora, osady alebo gazdovstva. „Stále tam niečo bublalo, kto prišiel, nabral si, ženy potom zase niečo pokrájali a hodili do kotla - a varilo sa to ďalej. Myslím si, že to isté je vlastne aj ‚starý otec‘ všetkých guľášov,“ vraví Bukovský.

Hustá výdatná polievka zo strukovín, s obilninami či kukuricou a zeleninou je podľa neho výborné jedlo, ktoré dobre zohreje v zime, ale aj zasýti ako ľahká večera. „Nejedzte ich úplne horúce, ničí to sliznice a prispieva k vzniku rakoviny,“ upozorňuje popularizátor zdravej výživy. Vraví, že v každej polievke by mala prevažovať zelenina, a to aj v mäsových vývaroch. „Polievka je skvelá príležitosť, ako prijímať vlákninu, ktorej má moderný človek v strave tak nešťastne málo!“

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  2. Spacák na kozmetiku?
  3. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  4. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  5. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  1. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  8. Spacák na kozmetiku?
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 22 813
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 335
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 172
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 206
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 926
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 456
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 010
  8. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Najviac medveďov lovili na Poľane.


11 h
Ilustračné foto.

Kráľ pornobiznisu bol dlhé roky duchom, odhalili ho až škandály.


24. jún
Peter Tkačenko

Poskladať hocičo bez Hlasu bude nesmierne komplikované.


16 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Roe vs. Wade je minulosť. V USA sa menia pravidlá pre interrupcie.


a 1 ďalší 2 h
SkryťZatvoriť reklamu