SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Polievka je základ, nevynechávajte ju

Poctivá domáca polievka uvarená z kvalitných surovín môže byť liekom na telo aj na dušu.

(Zdroj: Fotolia)

Tie od mamy či starej mamy patrili vždy k nedeľnému obedu, no v školskej jedálni sme ich nenávideli. V dospelosti im prichádzame na chuť a mnohé sú pripravené tak, že sú ozajstnou kulinárskou lahôdkou.

„Polievky sú tradičným jedlom v mnohých kultúrach, a nielen ako teplé predjedlo. Husté a výdatné polievky sú obľúbené napríklad v severských krajinách či v Škótsku, ale aj v niektorých afrických krajinách. Známa je napríklad klasická marocká polievka z cícera,“ vraví odborník na výživu doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové vynašli neskôr vo Francúzsku, kde silnými mäsovými polievkami – takzvanými bouillon – liečili chorých. Pripisovala sa im až mystická liečivá moc. Jedávali ich králi, ale aj chudobní. História polievok siaha do desiateho tisícročia pred naším letopočtom a súvisí s vynájdením nádob na varenie.

Nejde o vitamíny

Polievka má teda pôvod v staroveku a stredoveku, keď sa varilo v jednom kotle uprostred tábora, osady alebo gazdovstva. „Stále tam niečo bublalo, kto prišiel, nabral si, ženy potom zase niečo pokrájali a hodili do kotla - a varilo sa to ďalej. Myslím si, že to isté je vlastne aj ‚starý otec‘ všetkých guľášov,“ vraví Bukovský.

Hustá výdatná polievka zo strukovín, s obilninami či kukuricou a zeleninou je podľa neho výborné jedlo, ktoré dobre zohreje v zime, ale aj zasýti ako ľahká večera. „Nejedzte ich úplne horúce, ničí to sliznice a prispieva k vzniku rakoviny,“ upozorňuje popularizátor zdravej výživy. Vraví, že v každej polievke by mala prevažovať zelenina, a to aj v mäsových vývaroch. „Polievka je skvelá príležitosť, ako prijímať vlákninu, ktorej má moderný človek v strave tak nešťastne málo!“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3ZJK na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3ZJK na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 213
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 151
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 892
  4. Po Slovensku na motorke 6 563
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 111
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 940
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 786
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 344
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 797
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 18 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu máva svojim podporovateľom po zverejnení prvých odhadov v predčasných parlamentných voľbách v Izraeli v centrále jeho strany Jednota (Likud) v  Jeruzaleme v utorok 23. marca 2021.

Aký bude Izrael po Netanjahuovi?


15. jún