SME

Medvedí cesnak je zdravý, vedia to aj medvede

Na prechádzkach prírodou už cítiť jeho výraznú vôňu. Nepomýľte si ho s konvalinkami.

Viac informácií o medveďom cesnaku nájdete na internetovej stránke Občianskeho združenia Dr. Kresánek deťom www.drkresanek.sk.Viac informácií o medveďom cesnaku nájdete na internetovej stránke Občianskeho združenia Dr. Kresánek deťom www.drkresanek.sk. (Zdroj: Fotolia)

Cesnak medvedí je bylina s malou cibuľkou, z ktorej vyrastajú listy podobné konvalinkovým - pozor, nepomýľte si ho, konvalinky sú jedovaté.

„Nájdeme ho v prírode ľahko, podľa cesnakového pachu. Užíva sa čerstvý, sušený je celkom neúčinný,“ vraví farmakológ profesor Jaroslav Kresánek zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, ktorý pôsobí na Klinike pracovného lekárstva a toxikológie na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a UN Bratislava.

Čo zbierať?

Z rastliny sa zbiera celá kvitnúca vňať – v apríli a máji - a tiež cibuľka na jeseň. Môžeme ho pestovať aj v záhrade. Svoj názov dostal na základe pozorovania správania sa medveďov po prebudení zo zimného spánku.

„Keď sa na jar medveď prebudí zo zimného spánku, prvé, čo urobí, je, že vyhľadá rastlinu podľa cesnakového zápachu. Vedie ho inštinkt, aby si po zime prečistil zažívací trakt a krv. Ľudia si to všimli. Rastlinu nazvali medvedí cesnak a začali ju používať podobne,“ vysvetľuje Kresánek.

Účinné látky v medveďom cesnaku sú rovnaké ako v kultúrnych druhoch cesnaku, líšia sa iba obsahovo. Medvedí cesnak aj kuchynský cesnak obsahujú silicu s aldehydom nestabilného typu a zlúčeniny síry - sírany a vinylové sírany -, vitamín C, stopové prvky – železo, mangán, zinok, horčík, bór, meď, molybdén, kobalt, merkaptan, horčiny, organické látky a ďalšie účinné látky.

„Najčastejšie sa užíva list, ktorý sa zbiera pred rozkvitnutím. Medvedí cesnak je obľúbený v kuchyni, či už v čerstvých šalátoch, varených a pečených pokrmoch, alebo len tak na chlieb s maslom. Oproti cesnaku kuchynskému má výhodu, že po konzumácii ho necítiť z dychu ani z potu,“ vraví Kresánek.

 

 

Omladzovacie kúry

Medvedí cesnak môžeme skladovať mrazený, nakladať ho do octového alebo olejového nálevu. Sušením stráca svoje liečivé účinky. Čerstvý sa používa na jarné očisťovacie a omladzovacie kúry.

Cesnakové preparáty majú efekt proti zhlukovaniu trombocytov – ovplyvňujú krvnú zrážanlivosť – a slúžia na prevenciu trombózy. Znižujú krvný tlak, vplývajú na pokles hladiny lipidov, teda tukov, vplývajú na koronárne choroby srdca, ako sú infarkt, ateroskleróza koronárnych ciev - a tiež na riziko recidívy infarktu myokardu či na zvýšenie elasticity ciev.

„Primerane obsahovým látkam má rastlina podobné účinky ako kuchynský cesnak, ibaže oveľa slabšie. Vo farmácii sa používa ako žalúdočné a črevné dezinficiencium, má antibakteriálne vlastnosti. V ľudovej medicíne sa používa veľmi hojne,“ vraví Kresánek.

V oficiálnej alopatickej medicíne sa z rastliny uplatňujú hotové priemyselne pripravované výrobky, u nás sa však nevyrábajú. Je to napríklad šťava z čerstvej rastliny – 2- až 3-krát denne po pol čajovej lyžičky, prípadne tinktúra - 2-3-krát denne po 10 - 20 kvapiek alebo dražé - 3-4-krát po dve dražé.

„Tieto prípravky sa indikujú najmä pri hnilobných a kvasných žalúdočných ťažkostiach a pri zápaloch tenkého čreva akéhokoľvek pôvodu,“ vraví Kresánek. V ľudovom liečiteľstve sa výťažkami z rastliny liečia nielen tieto choroby, ale aj zvýšený krvný tlak, artérioskleróza, závraty, nespavosť, chrípka, črevné parazitózy a ďalšie. Šťava tvorí chuťovú zložku jarných bylinných kúr.

Cesnak kuchynský

Poznáme ho všetci. Zbierajú sa cibule cesnaku v čase plného rozvoja, teda asi v mesiacoch júl a august. Cesnak pôsobí antisepticky, antibakteriálne, uľahčuje odkašliavanie, vyvoláva potenie, vypudzuje črevné parazity, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, pôsobí ako antisklerotikum. Je dobrý ako prevencia proti nachladnutiu, zvýšenému krvnému tlaku a zvýšenej hladine cholesterolu.

„Ešte jedna zaujímavosť. Podľa rómskej medicíny – cesnak zasadený o polnoci počas prvého jarného splnu vyrastie ako cibuľa, bez strúčikov, a má silné protialergické účinky. Aj keď je cesnak jedným z najstarších liečebných prostriedkov, jeho klinický výskum sa ešte neskončil,“ vraví profesor Kresánek.

Cesnak kuchynský patrí medzi perspektívne liečivé rastliny pri liečbe cievnych ochorení, ischemickej choroby srdca, aterosklerózy, hyperlipidémie, čiže pri zvýšení hladiny tukov v krvi, a tiež pri liečbe AIDS, čo je zatiaľ predmetom výskumu. Nemali by ho užívať tehotné ženy ani ľudia s poruchami krvnej zrážanlivosti a trpiaci niektorými chorobami zažívacieho traktu.

 

Prečítajte si tiež:

 

Všeliek, ktorý praje mladosti

„Existuje asi 25 odrôd cesnaku, ktoré sa odlišujú tvarom a zložením. Má prenikavú vôňu a cítiť ho nielen v dychu, ale aj v pote a moči,“ hovorí lekár Pavel Malovič zo Združenia pre zdravie a výživu, autor knihy Ako si udržať mladosť.

„Cesnak je najsilnejšie prírodne „antibiotikum“ a na organizmus pôsobí blahodarne najmä pri ochoreniach horných dýchacích ciest, chrípke a nádche. Účinkuje aj proti pôvodcom infekčných chorôb, ako sú záškrt a TBC, priaznivo ovplyvňuje zloženie mikrobionálnej flóry čriev, ničí parazity v tráviacom trakte.

Najnovšie výskumy poukazujú na jeho efekt pri likvidácii a šírení baktérie helicobacter pylori a črevných parazitov,“ vraví Malovič.

Cesnak upravuje žalúdočne pochody, ale neprospieva ľudom s poruchami žlčníka. Zlepšuje priebeh cukrovky a svoje miesto má aj v protinikotínovej kúre silných fajčiarov. Najvýraznejšie účinky sa dajú dosiahnuť požívaním surového cesnaku. Jeho výživová hodnota spočíva v obsahu minerálnych látok - jód, síra, kremičité zlúčeniny, éterické oleje, vitamínov - A, Bv B2, C, PP, biotín, bielkovín a cukrov.

Odporúčaná denná dávka čerstvého cesnaku je asi 4 gramy, čo zodpovedá dvom malým strúčikom.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Nakrájame na centimetrové pásiky kilogramu cesnaku medvedieho. Natlačíme do štvorlitrového pohára. Zalejeme ho asi dvoma litrami vodky. Uzavrieme viečkom a necháme lúhovať 3 až 6 týždňov.

Potom zlievame cesnak vodkou cez plátno alebo sitko do antikorovej alebo sklenenej nádoby. Keď je sitko plné, vyžmýkame listy a pokračujeme. Nakoniec cez plátno a lievik naporciujeme do fľašiek.

Trvanlivosť je tri roky, ale odporúča sa skonzumovať do dvoch rokov. Ak je extrakt silnejší, stačí jedna čajová lyžička 2- až 3-krát denne.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 235
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 552
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 121
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 004
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 849
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 358
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 280
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu