Zároveň obsahuje antioxidanty, ktoré dokážu zahubiť škodlivé baktérie a pomôcť pri liečbe viacerých ochorení.
Spoznajte štyri vedou podložené dôvody prečo sa oplatí piť na prvý pohľad nevábny, no zdraviu prospešný fermentovaný čaj:
1. Je bohatým zdrojom probiotík
Kombucha sa vyrába zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju, zmes je potrebné nechať kvasiť aspoň jeden týždeň.
Baktérie a kvasinky začnú na povrchu čaju tvoriť hmotu, ktorá pripomína hubu. Práve preto sa kombucha nazýva aj hubovým čajom. V skutočnosti je to však živá symbiotická kolónia baktérií a kvasiniek, ktoré môžu byť znovu použité na fermentáciu novej kombuchy.
Fermentáciou vzniká ocot a niekoľko ďalších kyslých látok, alkohol a plyny, ktoré nápoj nasycujú. Vzniká tiež veľké množstvo probiotických baktérií, ktoré sú prospešné pre črevá a trávenie, pomáhajú v boji so zápalmi a pri regulácii váhy.
2. Obsahuje antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú s voľnými radikálmi, reaktívnymi molekulami ktoré dokážu poškodiť bunky. Antioxidanty získané z jedla či nápojov sú pre telo prospešnejšie než z doplnkov.
Kombucha, najmä ak sa vyrába zo zeleného čaju, sa javí byť prospešná pre pečeň. Pokusy na potkanoch ukázali, že pravidelné pitie kombuchy v dokáže znížiť úroveň toxicity pečene spôsobenej chemikáliami. V niektorých prípadoch prinajmenšom o 70 percent.
Bohužiaľ, v tomto prípade zatiaľ neexistuje štúdia na ľuďoch.
3. Dokáže zabíjať baktérie
Jednou z hlavných látok, ktoré vznikajú pri fermentácii Kombuchy, je kyselina octová. Rovnako ako polyfenoly v čaji, dokáže zabíjať množstvo potenciálne nebezpečných mikroorganizmov.
Kombucha z čierneho alebo zeleného čaju môže mať silné antibakteriálne vlastnosti, najmä v prípade baktériám spôsobujúcim infekciu a premnožených kvasinkách.
4. Môže pomôcť zvládať cukrovku 2. typu
Diabetes 2. typu zasahuje do života 300 miliónom ľudí na celom svete. Charakterizuje ho vysoká hladina cukru v krvi a odolnosť voči inzulínu.
Štúdiom diabetických potkanov sa zistilo, že kombcha spomaľuje trávenie sacharidov a znižuje tak obsah cukru v krvi. Zároveň zlepšuje činnosť pečene a obličiek.
Kombucha pripravená zo zeleného čaju je podľa všetkého ešte prospešnejšia, keďže aj zelený čaj sám o sebe dokáže znižovať hladinu krvného cukru.
Súhrnná štúdia na takmer 300-tisíc jednotlivcoch ukázala, že konzumenti zeleného čaju majú až o 18 percent nižšiu šancu stať sa diabetikmi.