Štyri dôvody prečo kombucha prospieva zdraviu

Čaj z kombuchy má nielen benefity klasického čaju, okrem toho obsahuje prospešné probiotiká.

Kombucha v skutočnosti nie je huba, ale kolónia baktérií.(Zdroj: Fotolia - ilustračné)

Zároveň obsahuje antioxidanty, ktoré dokážu zahubiť škodlivé baktérie a pomôcť pri liečbe viacerých ochorení.

Spoznajte štyri vedou podložené dôvody prečo sa oplatí piť na prvý pohľad nevábny, no zdraviu prospešný fermentovaný čaj:

1. Je bohatým zdrojom probiotík

Kombucha sa vyrába zmesou vybraných kmeňov baktérií, kvasiniek a cukru. Tie sa pridajú do výluhu zeleného alebo čierneho čaju, zmes je potrebné nechať kvasiť aspoň jeden týždeň.

Baktérie a kvasinky začnú na povrchu čaju tvoriť hmotu, ktorá pripomína hubu. Práve preto sa kombucha nazýva aj hubovým čajom. V skutočnosti je to však živá symbiotická kolónia baktérií a kvasiniek, ktoré môžu byť znovu použité na fermentáciu novej kombuchy.

Fermentáciou vzniká ocot a niekoľko ďalších kyslých látok, alkohol a plyny, ktoré nápoj nasycujú. Vzniká tiež veľké množstvo probiotických baktérií, ktoré sú prospešné pre črevá a trávenie, pomáhajú v boji so zápalmi a pri regulácii váhy.

2. Obsahuje antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú s voľnými radikálmi, reaktívnymi molekulami ktoré dokážu poškodiť bunky. Antioxidanty získané z jedla či nápojov sú pre telo prospešnejšie než z doplnkov.

Kombucha, najmä ak sa vyrába zo zeleného čaju, sa javí byť prospešná pre pečeň. Pokusy na potkanoch ukázali, že pravidelné pitie kombuchy v dokáže znížiť úroveň toxicity pečene spôsobenej chemikáliami. V niektorých prípadoch prinajmenšom o 70 percent.

Bohužiaľ, v tomto prípade zatiaľ neexistuje štúdia na ľuďoch.

3. Dokáže zabíjať baktérie

Jednou z hlavných látok, ktoré vznikajú pri fermentácii Kombuchy, je kyselina octová. Rovnako ako polyfenoly v čaji, dokáže zabíjať množstvo potenciálne nebezpečných mikroorganizmov.

Kombucha z čierneho alebo zeleného čaju môže mať silné antibakteriálne vlastnosti, najmä v prípade baktériám spôsobujúcim infekciu a premnožených kvasinkách.

4. Môže pomôcť zvládať cukrovku 2. typu

Diabetes 2. typu zasahuje do života 300 miliónom ľudí na celom svete. Charakterizuje ho vysoká hladina cukru v krvi a odolnosť voči inzulínu.

Štúdiom diabetických potkanov sa zistilo, že kombcha spomaľuje trávenie sacharidov a znižuje tak obsah cukru v krvi. Zároveň zlepšuje činnosť pečene a obličiek.

Kombucha pripravená zo zeleného čaju je podľa všetkého ešte prospešnejšia, keďže aj zelený čaj sám o sebe dokáže znižovať hladinu krvného cukru.

Súhrnná štúdia na takmer 300-tisíc jednotlivcoch ukázala, že konzumenti zeleného čaju majú až o 18 percent nižšiu šancu stať sa diabetikmi.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 68 237
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 730
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 10 354
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 262
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 799
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 817
  7. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 4 168
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 991
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 918
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti 2 560