SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Gén z jahody zabezpečí viac vitamínu C v ovocí

Londýn 17. februára (TASR) - Španielski molekulárni biológovia objavili v zrelých jahodách gén, ktorý by mohol aj v iných rastlinách produkovať zvýšené ...

Londýn 17. februára (TASR) - Španielski molekulárni biológovia objavili v zrelých jahodách gén, ktorý by mohol aj v iných rastlinách produkovať zvýšené množstvo vitamínu C.

Gén GalUR je nositeľom informácie pre enzým, ktorý reguluje biochemickú produkciu vitamínu C (kyseliny askorbovej) v bunkách. Pomocou neho by sa mohli niektoré druhy ovocia obohacovať extra dávkou vitamínu C, píšu vedci z univerzity v Malage v časopise Nature Biotechology. Objav génu by mohol ovplyvniť aj komerčnú produkciu vitamínu C.

Skryť Vypnúť reklamu

Tím vedcov pod vedením Victoriana Valpuestu testoval gén GalUR na modelovej rastline Arabidopsis thaliana. Po vložení génu do rastliny sa ukázalo, že obsah vitamínu C sa v nej zvýšil dva- až trikrát. Podľa Valpuestu sa dá dosiahnuť rovnaký efekt aj u iných rastlín.

Už v roku 2000 sa vedcom podarilo zvýšiť obsah vitamínu C v šaláte. Pretože sa použil gén z potkana, proti pokusu sa zdvihla vlna verejnej kritiky. Valpuesta dúfa, že vloženie génu z jahody do inej rastliny spotrebitelia prijmú lepšie.

Vitamín C stimuluje imunitný systém a neutralizuje agresívne molekuly zvané voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidačné škody na bunkách. Pre tento účinok sa o vitamíne C hovorí, že predlžuje život, čo však nie je dokázané.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 045
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 438
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 061
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 427
  5. Po Slovensku na motorke 6 733
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 329
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 963
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 802
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 918
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 144
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu