SME

Mladý zemiak dodá C vitamín ako jablko

Rýchle priberanie zo zemiakov je mýtus, telo vie zúročiť 99 percent ich škrobov a cukrov.

Skoré odrody zemiakov majú tenkú šupku, ktorú po dôkladnom umytí netreba ošúpať. Môžeme ich konzumovať aj so šupkou .Skoré odrody zemiakov majú tenkú šupku, ktorú po dôkladnom umytí netreba ošúpať. Môžeme ich konzumovať aj so šupkou . (Zdroj: Fotolia.)

Niet nad varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou. Tie jarné chutia najviac.

V obchodoch a na trhu sa objavili mladé zemiaky. Okrem toho, že sa od starých líšia vyššou cenou, ihneď zistíte, že majú aj inú, oveľa lepšiu chuť. Toto „jedlo chudobných“ môže byť aj skvelou pochúťkou a významným zdrojom výživných látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Zemiaky spolu s chlebom patria medzi najvýznamnejší rastlinný zdroj výživy európskeho obyvateľstva. Mladé zemiaky obsahujú takmer totožné zloženie vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok ako tie neskoré, jesenné,“ vraví doktor Pavel Malovič zo Združenia pre zdravie a výživu.

SkryťVypnúť reklamu

Prečítajte si tiež: Nebojme sa jarnej zeleniny Čítajte 

Dobré na štíhlu líniu

Zemiaky k nám priniesli z Južnej Ameriky v 16. storočí španielski kolonizátori a rýchlo sa rozšírili po celej Európe. Európania im najprv nedôverovali, pretože zelené časti a nedozreté zemiaky sú jedovaté, no postupne sa u nás udomácnili. Väčšina slovenských ľudových jedál sa vyrába zo zemiakov – pirohy, halušky, šúľance, polievky, zemiakové placky, ovocné gule.

Energetická hodnota kilogramu zemiakov je 2926 – 3557 kilojoulov, uvádza vo svojej knihe Ako si udržať mladosť Malovič. Hlavnými zdrojmi energie v zemiakoch sú škrob a cukry, ktoré v prípade stolových odrôd predstavujú 15 – 20 percent ich hmotnosti.

„Organizmus dokáže využiť tieto látky na 99 percent. Nie je pravda, že po konzumácii zemiakov človek rýchlo priberie. Veľký zemiak obsahuje najviac 418 kilojoulov rovnako ako menšie jablko, polovica grepu alebo pomaranč,“ hovorí Malovič.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C42MQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu