S jarou a letom prichádza vždy aj zdravšie stravovanie, s každou hlávkou jarného zeleného šalátu skonzumujeme porciu zdravia. Okrem klasického zeleného hlávkového šalátu dnes u nás dostať aj rôzne odrody listového šalátu, ktorý bol veľmi obľúbený už v starovekej Perzii - odtiaľ sa dostal do Grécka a neskôr do Ríma.
Dnes je najpopulárnejší v USA a v západnej Európe a v obľube aj u nás už predbieha tradičný svetlozelený hlávkový šalát.
„Listový šalát je veľmi obľúbenou jarnou, ale aj letnou zeleninou. Pre jeho príjemnú, no nie výraznú chuť je dobrým základom pri príprave miešaných zeleninových šalátov. Má nízku energetickú hodnotu, pretože obsahuje veľa vody a vlákniny. Po jeho konzumácii sme sýti, je vhodný aj pri redukčných diétach,“ vraví doktor Peter Minárik zo Združenia pre zdravie a výživu.
Vitamín C a chlorofyl
Listový šalát obsahuje železo, kyselinu listovú, fosfor a vitamín C, je zdrojom antioxidantov a flavonoidov. Kombinácia vitamínu C, chlorofylu a kyseliny listovej má zásadný vplyv na krvotvorbu. Zároveň dokáže brzdiť menšie krvácavé stavy, ako napríklad krvácanie z nosa.
„V listovom šaláte má veľké zastúpenie aj chlorofyl – zelené farbivo, ktoré má protizápalové, protisklerotické, dezinfekčné a dezodorizačné účinky,“ vraví Minárik. Kyselina listová – obsahujúca vitamín B9, vitamín M - je sama osebe zaujímavý vitamín, ktorý sa zúčastňuje na metabolizme bielkovín, je potrebná na tvorbu červených krviniek a zvyšovanie obranyschopnosti organizmu.
Jej nedostatok spôsobuje krvácanie ďasien, stratu hmotnosti, poruchy rastu, hnačky, citovú labilitu, podráždenosť a nervozitu. Šalát je bohatým zdrojom vitamínu C. „Pre deti a mládež má nezastupiteľnú úlohu pri tvorbe kostí, zubov a chrupavky. Zlepšuje vstrebávanie a využívanie železa aj vápnika, metabolizmus tukov a cukrov.
Stupňuje stresovú toleranciu najmä tým, že podnecuje fungovanie nadobličiek,“ vraví Minárik.
Až 95 percent vody
Kým klasický hlávkový šalát je svetlozelený, listový šalát má mnoho odrôd, ktoré sa líšia veľkosťou aj tvarom hlávok, farbou a kučeravosťou listov.