Zelenina a ovocie sú zdravé. Koľko ich však máme jesť, v akej úprave a kedy? Môžeme z veľkého množstva zeleniny a ovocia pribrať?Odborník na zdravú výživu Igor Bukovský vraví, že zeleninu by sme mali jesť s každým jedlom.
Odporúčanie lekárov a výživových poradcov, že máme jesť veľa zeleniny a ovocia, nie je žiadnou novinkou. No kedy a v akej podobe ju konzumovať, nám už vždy také jasné nie je. Podľa jedných treba jesť zeleninu len v surovom stave, aby si zachovala všetky vitamíny, podľa iných ju treba uvariť alebo podusiť, aby ju organizmus lepšie strávil, lebo inak nás bude nadúvať.
„V ambulancii klinickej výživy odporúčame konzumovať zeleninu alebo ovocie s každým denným jedlom. Dôležité je, aby toho bolo dosť. Dva kúsky paradajky a koliesko uhorky pri rezni veľkom ako atlas sveta je za celý deň naozaj málo,“ hovorí známy odborník na zdravú výživu doktor Igor Bukovský.
Koľko je denná dávka?
Denná dávka by mala byť okolo 100 gramov na každých 10 kilogramov hmotnosti dospelého človeka, čiže asi trištvrte kilogramu pre 75-kilového človeka. „To naozaj nie je veľa,“ vraví Bukovský. Pokiaľ ide o pomer zeleniny a ovocia, zelenina by mala prevažovať v pomere asi 60:40.
„Väčšina ľudí však uprednostňuje ovocie, čo súvisí s dvoma vecami: ovocie je sladké a zeleninové šaláty či rôzne iné moderné úpravy zeleniny, ako napríklad blanšírovanie či soté, nie sú silnou stránkou tradičnej slovenskej kuchyne. Takže väčšina detí si ešte stále myslí, že zelenina – to je uhorkový šalát v kyslej vode alebo vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou.