SME
Pondelok, 25. október, 2021 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Huby vás ochránia pred UV žiarením

Milovníci húb sú už vo svojom živle, konečne po ne nemusia chodiť do obchodu, ale do lesa.

(Zdroj: Fotolia)

Hubárska sezóna sa už od mája sľubne rozbehla. „Počasie hubám od začiatku roka praje. Pri miernej zime pomerne hojne rástli ešte v januári a februári najskôr plamienky zimné, neskôr aj smrčkovce a po nich čírovnice májové,“ zhodnotil začiatok sezóny pre TASR amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze.

Radí, aby sa hubári zamerali aj na brehy potokov. Väčšinou na starých vŕbach, ale aj iných listnatých stromoch a pňoch sa už objavili sírovce obyčajné. Majú krikľavo žltooranžové sfarbenie, takže ich vidieť zďaleka. Je to veľmi chutná a výdatná huba, pretože niektoré trsy majú aj niekoľko kilogramov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Aj pri sírovcovi, ako pri väčšine drevných hub platí, že na akúkoľvek kuchynskú úpravu, aj na sušenie a nakladanie do octu sa táto huba používa iba vtedy, ak jej dužina je ešte mladá, šťavnatá,“ upozornil Hložanský.

Podľa lekára Pavla Maloviča zo Združenia pre zdravie a výživu môžu byť huby za určitých okolností dobrou potravinou pre tých, ktorí si musia strážiť hmotnosť, no podotýka: „Ale nesmú sa pripravovať so smotanovou alebo inou omáčkou s vysokým obsahom tuku.“

Veľmi dôležitý je v hubách obsah minerálov, pričom v sušených sa vyskytujú vo vyšších koncentráciách. Nachádzame v nich draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, síru a mnohé významné stopové prvky - zinok, meď, mangán, titán, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné.

Skryť Vypnúť reklamu

V hubách sú prítomné aj vitamíny skupiny B - tiamín, riboflavín, niacín, biotín, kyselina pantoténová, kyselina listová - a v čerstvých aj vitamín C. „Niektoré žlto sfarbené huby obsahujú ochrannú látku – karotén, dôležitý antioxidant. Veľmi dobré chuťové vlastnosti a typická vôňa sú podmienené prítomnosťou vzácnych aromatických látok.

Sú mierne zásadité,“ vraví Malovič.

Chránia kožu

Podľa odborníka na výživu lekára Igora Bukovského sú huby jednou z najlepších potravín na ochranu kože v lete. „Obsahujú veľmi špecifickú aminokyselinu L-ergothioneín, ktorá má silné a špecifické antioxidačné účinky a poskytuje silnú ochranu proti negatívnemu účinku UV žiarenia. Táto látka sa nachádza takmer výlučne iba v hubách – v pestovaných šampiňónoch aj v lesných hubách,“ vraví Bukovský.

Skryť Vypnúť reklamu

Šampiňóny v obchode si môžeme smelo nakladať do košíka, tam si ich s jedovatými hubami určite nepomýlime. Majú vysokú nutričnú hodnotu, sú plné vitamínov a minerálnych látok. Zastúpené sú v nich vitamíny A, B komplex (B1, B2, B6, B12), C, D, E aj K. Obsahujú zároveň pomerne vysoké množstvo draslíka, sodíka, fosforu, no obsahujú aj horčík, vápnik, železo, zinok, jód, chróm, selén či nikel.

Patria medzi nízkokalorické jedlá. Zo šampiňónov nemusíte robiť len klasickú praženicu, ktorá je pomerne ťažká na žalúdok, dajú sa z nich pripravovať iné skvelé, zdravé recepty. Ideálne sú takmer do všetkých zeleninových či mäsových polievok. Ak sú malé, stačí ich dobre umyť v teplej vode kefkou a nemusíte ich ani šúpať.

Pokrájané na plátky a osmažené na olivovom oleji dodajú chuť každému sendviču v kombinácii so zeleninou.

Alergici pozor

Na huby by si však mali dávať pozor alergici. „Hoci samotné huby nemusia pôsobiť ako alergén, pri ich sušení sa z plodníc uvoľňujú aromatické látky, ktoré môžu spôsobiť zhoršenie dýchacích ťažkostí, najmä u astmatikov na alergickom podklade.

Rovnako môžu pôsobiť spóry plesní, ktoré sa často nachádzajú aj na povrchu čerstvých plodníc. Tieto problémy pripomínajú klasickú sennú nádchu a niekedy sa dostaví astmatický záchvat vyžadujúci lekársku pomoc,“ upozorňuje Malovič.

Podľa Maloviča môžeme mať za určitých okolností výrazné ťažkosti, ktoré sa podobajú otrave jedom, aj po zjedení jedlých húb. „Stáva sa to, ak huby počas zbierania alebo po ňom nesprávne skladujeme v igelite alebo v mikroténe a zaparia sa. V tomto stave u nich dochádza k prudkému zmnoženiu patogénnych mikróbov, ktoré majú mimoriadne nepriaznivý vplyv na tráviaci trakt.“

Dnes sa podľa lekára stalo módou používať surové jedlé huby aj ako prímes do šalátov. No Malovič pripomína, že pre chitín, z ktorého sú zložené ich bunkové steny, je trávenie húb v surovom stave veľmi problematické a môže spôsobiť závažné črevné problémy spojené s bolesťami.

Medzi najzdravšie huby patrí hliva ustricová, ktorá je dostupná po celý rok a veľmi kladne ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu, hladinu krvných tukov a cholesterolu.

fotolia_93631699.jpg

Hubový paprikáš

Rozpis na 4 porcie

3 balíčky čerstvých húb (asi 750 g), očistených a pokrájaných na štvrtiny

3 polievkové lyžice oleja

2 veľké cibule očistené a pokrájané najemno

1 polievková lyžica mletej sladkej papriky

1 čajová lyžička octu

½ šálky sójového mlieka

1 polievková lyžica petržlenovej vňate posekanej najemno

morská soľ

Postup

Olej zohrejeme v hlbokej panvici a cibuľu na ňom opečieme do zlata.

Pridáme mletú papriku, premiešame a ihneď pridáme ocot.

Pridáme huby, premiešame, posolíme, pokoreníme a prikryté dusíme asi 10 minút.

Pridáme sójové mlieko, tri minúty povaríme.

Ak je pokrm veľmi riedky, zahustíme ho čajovou lyžičkou škrobu, rozmiešanou v pol pohári vody a pridáme do vriaceho pokrmu.

Zdroj: Ambulancia klinickej výživy www.akv.sk

Lekár Pavel Malovič radí

Pri príprave pokrmov musíme dodržiavať tieto zásady

- Používame čerstvé a zdravé plodnice, vyhýbame sa prestarnutým, zmäknutým alebo splesniveným.

- V chladničke môžeme uchovať huby celé alebo prekrojené maximálne týždeň. Rozkrájané len do druhého dňa.

- Hubový pokrm z neškodných húb, ak bol uložený v chlade, môžeme bez obáv zohriať. Lepšie je však konzumovať ho čerstvý.

- Huby vždy dostatočne dlho tepelne upravujeme a krájame radšej na menšie kúsky. Jesť ich v surovom stave sa neodporúča, hoci to niektoré recepty na šaláty predpisujú.

- Hubové pokrmy patria k ťažšie stráviteľným, preto sa neodporúča jesť ich v nadmernom množstve, večer a pred akýmkoľvek výkonom. Ani mnoho vajíčok a tuku, keď si robíme praženicu, neprispieva k ich stráviteľnosti.

- Huby by nemali jesť deti mladšie ako päť rokov a ľudia, ktorí majú ťažkosti s obličkami, pečeňou, so žlčníkom alebo žalúdkom.

- Sušené huby by sa mali používať iba ako dochucovadlo, nemali by byť ťažiskovou zložkou jedla.

- Sušené huby môžu byť nebezpečné pre alergikov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  4. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  7. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  8. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  9. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  10. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  1. Počúvali ste na cestách kazety v aute? Vieme, kto za tým stál
  2. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  3. 365.invest prináša investíciu s garantovaným výnosom
  4. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  7. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  8. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  9. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  10. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 15 060
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 317
  3. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 6 734
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 346
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 3 996
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 644
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 639
  8. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 3 332
  9. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 229
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 813
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Aktuality.sk získali zábery z chaty, kde sa stretával Robert Fico (vpravo hore), Miroslav Bödör (vpravo hore), advokát Marek Para (vľavo dole) a syn Tibora Gašpara (vpravo dole).

Záznamy podľa prokuratúry potvrdzujú snahy ovplyvňovať najzávažnejšie kauzy.


a 2 ďalší 3 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Stretnutia, ktoré opisuje Gorila 2, sú víziou toho, čo by Ficov prípadný návrat znamenal pre Slovensko


1 h
Harry Maguire (v červenom) nestíha na Salaha (v bielom).

Najdrahší obranca v dejinách futbalu podal hororový výkon, píšu v Anglicku.


4 h

Neprehliadnite tiež

Magdaléna Varcholová sa špecializuje hlavne na terapiu detí s poruchou motorickej ontogenézy do jedného roka.

Rodičia môžu pohybovému vývoju dieťaťa aj nechcene uškodiť.


20. okt
Traumatológ Daniel Knapp

Náhrada kĺbu vydrží približne pätnásť rokov.


18. okt
Materiál Nanotardis.

Materiál sa na pokožke sám rozloží.


20. okt
Skryť Zatvoriť reklamu