Cukry a tuky v jedle môžu spôsobovať podobnú závislosť ako heroín

Madison 25. februára (TASR) - Najnovšie vedecké výskumy naznačujú, že niektorí ľudia sa môžu stať závislými na produktoch rýchleho občerstvenia. Cukor ...

Madison 25. februára (TASR) - Najnovšie vedecké výskumy naznačujú, že niektorí ľudia sa môžu stať závislými na produktoch rýchleho občerstvenia. Cukor a tuk môžu ľudí zviazať rovnako ako heroín.

Ak sa dokáže pravdivosť kontroverznej teórie, vedci by vedeli vysvetliť extrémne ukazovatele obezity v západnom svete a fenomén úspechu rýchleho občerstvenia. Počas desať rokov trvajúceho výskumu odborníci zistili, že chuť je ovládaná komplexným systémom zahŕňajúcim aj hormóny a signálne molekuly.

Hormón leptín napríklad vylučujú tukové bunky a mozgu oznamuje stav "som plný". S narastajúcou hmotnosťou sa však ľudia stávajú voči leptínu rezistentní a čím sú tučnejší, tým hladnejší zostávajú.

Závislosť na cukre a tuku vzniká pri pretrvávajúcej túžbe po látke, ktorú musí jedinec skonzumovať v čoraz väčšom množstve na dosiahnutie rovnakej úrovne uspokojenia. Pri obmedzení prísunu látky vznikajú abstinenčné príznaky.

Čokoľvek návykové podľa vedcov v mozgu stimuluje centrá odmeny, ktoré sa stimulujú pri sexe a jedení a vyvinuli sa na zabezpečenie života a reprodukcie. Za normálneho stavu je systém pod kontrolou, avšak zlyháva pri spustení produkcie neurotransmitteru dopamínu pri aplikácii napríklad heroínu.

Na základe výskumov s potkanmi vedci získali dôkazy, že cukor a tuk má podobný efekt ako heroín pri stimulovaní uvoľňovania prirodzených opioidov v mozgu.

"Niektoré zvieratá a analogicky aj ľudia sa môžu stať nadmerne závislými na sladkom jedle," povedal John Hoebel, psychológ z princetonskej univerzity v New Jersey pre odborný časopis New Scientist.

Hoebel pri pokusoch s potkanmi zistil, že po odstránení prísunu cukru a tuku predtým podávaných v nadmernom množstve, sa u zvierat začali prejavovať symptómy podobné abstinenčným príznakom z nedostatku nikotínu alebo morfia - triaška a škrípanie zubami.

Niektorí vedci však zostávajú skeptickí a teóriu závislosti na jedle odmietajú. Podľa kanadskej psychiatričky Jeane Randolphovej z torontskej univerzity hamburgery spôsobujú prudký nárast cukru v krvi a jeho následný úpadok spôsobuje prirodzenú potrebu pre ďalšiu dávku.

3 han ari

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  4. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  10. Dva rekordy na druhý pokus
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 243
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 29 218
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 021
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 061
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 436
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 364
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 241
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 124

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Zimný alebo letný, aký čas bude mať Slovensko

Na čo je vlastne dobrá zmena času.

Komentár Petra Schutza

Len či nebola konečnou zadávateľkou veštica

Tóthovo svedectvo o sledovaní je na úrovni nepriameho dôkazu proti Kočnerovi.

DOMOV

Posúvali mu operáciu, dal vraj lekárovi peniaze a išiel hneď

Lekár odmieta, že by od pacienta zobral peniaze za uprednostnenie.

Neprehliadnite tiež