SME
Piatok, 1. júl, 2022 | Meniny má Diana

Die Welt: Proti osýpkam či žltačke pomôže v budúcnosti miska ryže

Berlín 27. februára (TASR) - Odborníci na celom svete pracujú na vývoji očkovacích látok, ktoré by sa do organizmu dospelých a detí dostávali pomocou ...

Berlín 27. februára (TASR) - Odborníci na celom svete pracujú na vývoji očkovacích látok, ktoré by sa do organizmu dospelých a detí dostávali pomocou jedla. Možno, že už o niekoľko rokov bude obyvateľov tretieho sveta chrániť pred osýpkami či žltačkou miska ryže alebo zopár uvarených zemiakov, informuje nemecký denník Die Welt.

Očkovacia látka v jedle by pomohla napríklad v boji proti osýpkam, ktoré v rozvojových krajinách pripravia každý rok o život 900.000 detí.

Ku kurióznemu výsledku v tejto oblasti sa dopracoval kolektív odborníkov z rastlinno-technického výskumného ústavu v austrálskom Adelaide. Očkovacia látka proti osýpkam sa veľmi dobre zabývala v tabakových listoch. Takýto nosič vakcíny by však bol ťažko prijateľný aj pre dospelého človeka, nieto ešte pre dieťa, dodáva nemecký denník.

SkryťVypnúť reklamu

Princíp výroby očkovacej látky v potravinách je pritom veľmi jednoduchý. Dedičná informácia z bielkovinového obalu vírusu - pôvodcu ochorenia - sa "prepašuje" do génového vybavenia rastliny, ktorá začne produkovať dostatočný počet "naočkovanej" bielkoviny. Po tom, ako človek upravenú rastlinu skonzumuje, vyprovokujú spomínané proteíny jeho imunitný systém a organizmus sa začne brániť sám.

Na rozdiel od klasického očkovania, keď sa do tela dostávajú oslabené vírusy, očkovanie s bielkovinovým obalom, ktorý je súčasťou vírusu, nevyvolá samotnú chorobu, len obrannú reakciu.

V prípade osýpok použili austrálski vedci obalovú bielkovinu hemaglutinín. Podľa ich poznatkov by mala imúnna reakcia organizmu neutralizovať pôvodcu osýpok v dostatočnej miere.

SkryťVypnúť reklamu

Prvé pokusy na myšiach priniesli vynikajúce výsledky, odborníci budú teraz novú očkovaciu látku skúšať na opiciach.

Ďalšou úlohou je spojiť bielkovinový obal s vybraným druhom potravín, napríklad so šalátom alebo s ryžou. Vedci dávajú jednoznačne prednosť ryži - dá sa totiž ľahšie uskladňovať, transportovať, je nenáročná na prípravu a ako potravinu ju poznajú prakticky na celom svete, uzatvára Die Welt.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  3. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  4. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  5. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  7. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  2. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  3. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  4. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  5. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  6. Výlety na mieru pre celú rodinu
  7. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  8. WOOD & Company predstavuje po 30 rokoch novú vizuálnu identitu
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 607
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 309
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 103
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 7 354
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 787
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 595
  7. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 3 514
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu