Die Welt: Proti osýpkam či žltačke pomôže v budúcnosti miska ryže

Berlín 27. februára (TASR) - Odborníci na celom svete pracujú na vývoji očkovacích látok, ktoré by sa do organizmu dospelých a detí dostávali pomocou ...

Berlín 27. februára (TASR) - Odborníci na celom svete pracujú na vývoji očkovacích látok, ktoré by sa do organizmu dospelých a detí dostávali pomocou jedla. Možno, že už o niekoľko rokov bude obyvateľov tretieho sveta chrániť pred osýpkami či žltačkou miska ryže alebo zopár uvarených zemiakov, informuje nemecký denník Die Welt.

Očkovacia látka v jedle by pomohla napríklad v boji proti osýpkam, ktoré v rozvojových krajinách pripravia každý rok o život 900.000 detí.

Ku kurióznemu výsledku v tejto oblasti sa dopracoval kolektív odborníkov z rastlinno-technického výskumného ústavu v austrálskom Adelaide. Očkovacia látka proti osýpkam sa veľmi dobre zabývala v tabakových listoch. Takýto nosič vakcíny by však bol ťažko prijateľný aj pre dospelého človeka, nieto ešte pre dieťa, dodáva nemecký denník.

Princíp výroby očkovacej látky v potravinách je pritom veľmi jednoduchý. Dedičná informácia z bielkovinového obalu vírusu - pôvodcu ochorenia - sa "prepašuje" do génového vybavenia rastliny, ktorá začne produkovať dostatočný počet "naočkovanej" bielkoviny. Po tom, ako človek upravenú rastlinu skonzumuje, vyprovokujú spomínané proteíny jeho imunitný systém a organizmus sa začne brániť sám.

Na rozdiel od klasického očkovania, keď sa do tela dostávajú oslabené vírusy, očkovanie s bielkovinovým obalom, ktorý je súčasťou vírusu, nevyvolá samotnú chorobu, len obrannú reakciu.

V prípade osýpok použili austrálski vedci obalovú bielkovinu hemaglutinín. Podľa ich poznatkov by mala imúnna reakcia organizmu neutralizovať pôvodcu osýpok v dostatočnej miere.

Prvé pokusy na myšiach priniesli vynikajúce výsledky, odborníci budú teraz novú očkovaciu látku skúšať na opiciach.

Ďalšou úlohou je spojiť bielkovinový obal s vybraným druhom potravín, napríklad so šalátom alebo s ryžou. Vedci dávajú jednoznačne prednosť ryži - dá sa totiž ľahšie uskladňovať, transportovať, je nenáročná na prípravu a ako potravinu ju poznajú prakticky na celom svete, uzatvára Die Welt.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 139
  2. Vizuálny smog je problém 10 354
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 764
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 380
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 560
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 359
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 210
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 008
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 649
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 414

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Investigatíva Adama Valčeka

Kočner tentokrát svoj biznis nedokonal, od Unipharmy chcel 45 miliónov

Penta odmieta, že by sa spojila s Kočnerom, aby položili Unipharmu.

Neprehliadnite tiež

Praskáte si kĺby na rukách? Ako vzniká zvuk puknutia

Lekár si päťdesiat rokov praskal kĺby.