SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Balené šaláty môžu byť príčinou salmonelózy

Baktérie je z lístkov náročné umyť, na lístky sa dostali hmyzom alebo trusom.

V obale sa na lístkoch tvorí povlak.V obale sa na lístkoch tvorí povlak. (Zdroj: Pixabay)

Baktérie je z lístkov náročné umyť, na šalát ich preniesol hmyz alebo trus.

Balené šaláty sú živnou pôdou pre baktérie salmonely. Hlavným problémom je šťava, ktorá uniká z poškodených lístkov. Pri skúmaní počtu baktérií zistili, že vďaka šťave z listov sa množstvo baktérií zvýšilo o 110 percent.

V šalátovej šťave sa zároveň baktériám darí vytvárať biofilmy, ktoré priľnú k povrchom listov. Britskí mikrobiológovia tvrdia, že takýto povlak je veľmi náročné zmyť.

Väčšina šalátov sa baktériám salmonely vystavila už na poli. Na listy sa dostali prostredníctvom hmyzu, vtáčieho trusu alebo hnojom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vedci odporúčajú balený šalát neskladovať v chladničke a zjesť ho čo najskôr, kým sa baktérie zbytočne nerozmnožia.

Prečítajte si tiež:Päť parazitov a ochorení, ktoré môžete dostať zo zlého jedlaČítajte 

Za bežných okolností bývajú zdrojom salmonelózy predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia, ako aj v nedostatočne tepelne upravené jedlá.

Kontaminované však môžu byť tiež potraviny neživočíšneho pôvodu ako naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.

Človek postihnutý salmonelózou pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu