Balené šaláty môžu byť príčinou salmonelózy

Baktérie je z lístkov náročné umyť, na lístky sa dostali hmyzom alebo trusom.

V obale sa na lístkoch tvorí povlak.(Zdroj: Pixabay)

Baktérie je z lístkov náročné umyť, na šalát ich preniesol hmyz alebo trus.

Balené šaláty sú živnou pôdou pre baktérie salmonely. Hlavným problémom je šťava, ktorá uniká z poškodených lístkov. Pri skúmaní počtu baktérií zistili, že vďaka šťave z listov sa množstvo baktérií zvýšilo o 110 percent.

V šalátovej šťave sa zároveň baktériám darí vytvárať biofilmy, ktoré priľnú k povrchom listov. Britskí mikrobiológovia tvrdia, že takýto povlak je veľmi náročné zmyť.

Väčšina šalátov sa baktériám salmonely vystavila už na poli. Na listy sa dostali prostredníctvom hmyzu, vtáčieho trusu alebo hnojom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vedci odporúčajú balený šalát neskladovať v chladničke a zjesť ho čo najskôr, kým sa baktérie zbytočne nerozmnožia.

Prečítajte si tiež:Päť parazitov a ochorení, ktoré môžete dostať zo zlého jedla

Za bežných okolností bývajú zdrojom salmonelózy predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia, ako aj v nedostatočne tepelne upravené jedlá.

Kontaminované však môžu byť tiež potraviny neživočíšneho pôvodu ako naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.

Človek postihnutý salmonelózou pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 879
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 618
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 218
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 026
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 634
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 949