SME

Balené šaláty môžu byť príčinou salmonelózy

Baktérie je z lístkov náročné umyť, na lístky sa dostali hmyzom alebo trusom.

V obale sa na lístkoch tvorí povlak.V obale sa na lístkoch tvorí povlak. (Zdroj: Pixabay)

Baktérie je z lístkov náročné umyť, na šalát ich preniesol hmyz alebo trus.

Balené šaláty sú živnou pôdou pre baktérie salmonely. Hlavným problémom je šťava, ktorá uniká z poškodených lístkov. Pri skúmaní počtu baktérií zistili, že vďaka šťave z listov sa množstvo baktérií zvýšilo o 110 percent.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V šalátovej šťave sa zároveň baktériám darí vytvárať biofilmy, ktoré priľnú k povrchom listov. Britskí mikrobiológovia tvrdia, že takýto povlak je veľmi náročné zmyť.

Väčšina šalátov sa baktériám salmonely vystavila už na poli. Na listy sa dostali prostredníctvom hmyzu, vtáčieho trusu alebo hnojom.

SkryťVypnúť reklamu

Vedci odporúčajú balený šalát neskladovať v chladničke a zjesť ho čo najskôr, kým sa baktérie zbytočne nerozmnožia.

Prečítajte si tiež:Päť parazitov a ochorení, ktoré môžete dostať zo zlého jedlaČítajte 

Za bežných okolností bývajú zdrojom salmonelózy predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia, ako aj v nedostatočne tepelne upravené jedlá.

Kontaminované však môžu byť tiež potraviny neživočíšneho pôvodu ako naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.

Človek postihnutý salmonelózou pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 398
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 155
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 894
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 263
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 3 251
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 645
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 527
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 306
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu