Podľa odborníkov by sme mali obmedziť príjem takýchto jedál, pretože obsahujú veľa nasýtených tukov, cukrov a soli. Najlepší spôsob, ako sa chrániť pred chronickými chorobami, je strava bohatá na zeleninu a ovocie plus dostatok pohybu.
Tím medzinárodných vedcov, autorov tejto štúdie, vypracoval aj návod na zdravé stravovanie. WHO ho zaradí do svojej novej globálnej stratégie, ktorej cieľom je zredukovať choroby srdca, cukrovku, obezitu, osteoporézu a dentálne problémy.
Základom stratégie je vzorová skladba potravy a zmena životného štýlu. Dnešní ľudia, najmä vo vyspelých krajinách, sa totiž nielen prejedajú, ale konzumujú aj nesprávne potraviny. Okrem toho trpia nedostatkom pohybu, čo je zvlášť nebezpečné u detí, ktoré trávia voľný čas vysedávaním pre televízorom alebo počítačom.
Zdravá strava by podľa odborníkov mala obsahovať 55 až 75 percent uhľovodíkov, maximálne desať percent cukrov, 10 až 15 percent bielkovín, menej ako desať percent nasýtených a 15 až 30 percent nenasýtených tukov. Soľ treba obmedziť na menej ako päť gramov denne a príjem ovocia a zeleniny zvýšiť na 400 gramov denne.
Okrem toho by sme si mali každý deň nájsť aspoň hodinu na fyzickú aktivitu, ale "miernej intenzity".
Dr. Ricardo Uauy, predseda tímu expertov WHO a odborník na výživu, pripomína všetkým skeptikom, že úprava stravy dokáže skutočne zlepšiť zdravotný stav.
Podľa štatistík WHO trpí dnes viac ako miliarda ľudí nadváhou, z toho 300 miliónov možno označiť za klinicky obéznych. A stačí pritom znížiť príjem soli, ktorú napríklad obsahujú hotové potraviny a spotrebitelia si to ani neuvedomujú, a riziko infarktu klesne.