Jeden z autorov novej pyramídy, profesor výživy Walter Willet tvrdí: „Ak budú na vašom tanieri zastúpená zelenina, zdravé tuky a zdravé cukry, nemusíte sa ani príliš starať o to, koľko kalórií potravina obsahuje.“
odborníci určujú pravidlá zdravej výživy. Lenže tá sa opäť zmenila.
Vedci z Harvardovej univerzity minulý mesiac zverejnili novú potravinovú pyramídu. Vzorom je tradičná grécka kuchyňa, ktorá sa pre srdce ukázala vhodnejšia ako tradičná nízkotučná strava Japoncov.
Už teda neplatí, že ľudia by mali výrazne obmedziť tuky a oleje a štedro konzumovať mliečne výrobky. Podľa zrevidovanej pyramídy dospelým stačí jeden pohár mlieka denne a vôbec sa netreba báť zdravých tukov, ako je olivový, sójový, kukuričný, repkový a slnečnicový olej. Jedálny lístok by mal obsahovať zdravé sacharidy – celozrnné potraviny, ovsené vločky a hnedú ryžu. K tomu hojná konzumácia ovocia a zeleniny.
Jeden z autorov novej pyramídy, profesor výživy Walter Willet, na základe rozsiahleho výskumu tvrdí: „Ak budú na vašom tanieri zastúpené zdravé tuky a zdravé sacharidy, nemusíte sa ani príliš starať o to, koľko kalórií potravina obsahuje.“
Keď bol profesor Walter Willett v lete tohto roka na návšteve v Bratislave, siahol Slovákom na ich tradičné jedlo – zemiaky. „Bolo to prekvapením aj pre nás vedcov. Veľká spotreba zemiakov zvyšuje riziko infarktu a cukrovky. Konzumovanie varených zemiakov zvyšuje hladinu krvného cukru viac ako zjedenie rovnakého množstva cukru.“
Sem-tam médiami prebehne správa, že masť ani maslo nie sú také škodlivé, ako sa tvrdilo. Pred týždňom vedci zverejnili, že jedno vajce denne neškodí tak, ako tvrdili, a dokonca ich odporúčajú ako prevenciu proti rakovine prsníka. Nebude to tak aj s maslom či bravčovou masťou?
Profesor Willett z Harvardskej univerzity, jeden z najznámejších odborníkov sveta na epidemiológiu výživy, je v tomto nekompromisný: „Zásadný obrat vedcov k propagovaniu masla či masti už nemožno očakávať. Ak vymeníte živočíšne a stužené tuky rastlinným olejom, dosiahnete až 50-percentné zníženie rizika chorôb srdca – napríklad infarktu.“
Čo už neplatí?
že všetky tuky sú škodlivé a treba ich obmedzovať že by sme mali jesť 6– až 8-krát denne chod z obilnín, zemiakov či cestovín že nadmerné konzumovanie mliečnych výrobkov nám len prospieva Čo je nové?
umiernená konzumácia zdravých orechov, strukovín, rýb, hydiny a vajec obmedzenie mliečnych výrobkov na 1 až 2 denne čo najmenší príjem červeného mäsa, masla, bieleho chleba, špagiet, bagiet, zemiakov a cukru úplne vylúčiť stužené tuky