ANKETA

Jedia odborníci na výživu to, čo nám radia?

Stravujú sa odborníci na výživu podľa najnovších odporúčaní, alebo dokážu zhrešiť a dajú si chlieb s masťou a cibuľou? Ako vyzerá jedálny lístok ľudí, ktorí sa profesionálne zaoberajú výživou?

Profesor výživy Walter Willett, Harvardská univerzita: „Kým si ráno odbehnem svojich niekoľko míľ, uvarí sa dobrá kaša z rôznych obilnín, do ktorej si pridávam ovocie a orechy. Obed si nosím do práce z domu – zeleninový šalát, strukoviny, tofu, ovocie, orechy, olivy, chlieb alebo cestovinu. Na večeru jedávam dusenú, surovú alebo pečenú zeleninu, ovocie alebo cestovinu. Len výnimočne si dám kúsok kuracieho mäsa bez kože alebo kúsok ryby.“

Ing. Zuzana Salková, Výskumný ústav potravinársky: „Uprednostňujem zdravé oleje, ktoré striedam. Varím jednoduché jedlá, veľa zeleniny, ovocia, polievky robím bez zápražky, ale priznám sa, že ani masť nezavrhujem. Taký chlieb s masťou a cibuľou raz za čas určite neuškodí. Vyprážať na nej rezne je dokonca vhodnejšie ako na iných tukoch, lebo nevznikajú tie nebezpečné karcinogénne látky ako pri stužených tukoch.“

MUDr. Igor Bukovský, Fyziologický ústav Lekárska fakulta: „Napríklad pšeničné taštičky plnené červenou fazuľou pripravenou na mexický spôsob, k tomu jemne blanšírovanú brokolicu, skoro celú hlavičku, celozrnný chlieb so sójovou nátierkou a lahôdkovým tofu. A ako dezert mal cereálnu tyčinku a jahodový džem.“

Ing. Štefan Schmidt, vedúci katedry potravinárskej technológie: „Podľa najnovších výskumov by sme si mali dať dvakrát do týždňa rybu a aspoň raz do týždňa tzv. oily fisch – tučnú rybu, napríklad makrelu. Priznám sa, nie som veľkým ctiteľom rýb, ale tú makrelu si raz do týždňa dám.“

Mike Rudrum, vedec z Výskumného centra tukov v holandskom Vlaardingene: „Ak chcete zdravo žiť a vylúčiť riziká srdcovocievnych chorôb, vylúčte úplne chlieb s maslom, tobôž s masťou. Ja osobne jem len cereálie, vločky, žiadny chlieb s maslom. Priznám sa, že chuť masla mám síce radšej ako chuť margarínu, ale maslo si dovolím jesť len na Vianoce alebo na nejaké sviatky.“ (uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 216
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 913
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 295
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 707
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 899
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 505

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Komentár Zuzany Kepplovej

Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

Neprehliadnite tiež