ANKETA

Jedia odborníci na výživu to, čo nám radia?

Stravujú sa odborníci na výživu podľa najnovších odporúčaní, alebo dokážu zhrešiť a dajú si chlieb s masťou a cibuľou? Ako vyzerá jedálny lístok ľudí, ktorí sa profesionálne zaoberajú výživou?

Profesor výživy Walter Willett, Harvardská univerzita: „Kým si ráno odbehnem svojich niekoľko míľ, uvarí sa dobrá kaša z rôznych obilnín, do ktorej si pridávam ovocie a orechy. Obed si nosím do práce z domu – zeleninový šalát, strukoviny, tofu, ovocie, orechy, olivy, chlieb alebo cestovinu. Na večeru jedávam dusenú, surovú alebo pečenú zeleninu, ovocie alebo cestovinu. Len výnimočne si dám kúsok kuracieho mäsa bez kože alebo kúsok ryby.“

Ing. Zuzana Salková, Výskumný ústav potravinársky: „Uprednostňujem zdravé oleje, ktoré striedam. Varím jednoduché jedlá, veľa zeleniny, ovocia, polievky robím bez zápražky, ale priznám sa, že ani masť nezavrhujem. Taký chlieb s masťou a cibuľou raz za čas určite neuškodí. Vyprážať na nej rezne je dokonca vhodnejšie ako na iných tukoch, lebo nevznikajú tie nebezpečné karcinogénne látky ako pri stužených tukoch.“

MUDr. Igor Bukovský, Fyziologický ústav Lekárska fakulta: „Napríklad pšeničné taštičky plnené červenou fazuľou pripravenou na mexický spôsob, k tomu jemne blanšírovanú brokolicu, skoro celú hlavičku, celozrnný chlieb so sójovou nátierkou a lahôdkovým tofu. A ako dezert mal cereálnu tyčinku a jahodový džem.“

Ing. Štefan Schmidt, vedúci katedry potravinárskej technológie: „Podľa najnovších výskumov by sme si mali dať dvakrát do týždňa rybu a aspoň raz do týždňa tzv. oily fisch – tučnú rybu, napríklad makrelu. Priznám sa, nie som veľkým ctiteľom rýb, ale tú makrelu si raz do týždňa dám.“

Mike Rudrum, vedec z Výskumného centra tukov v holandskom Vlaardingene: „Ak chcete zdravo žiť a vylúčiť riziká srdcovocievnych chorôb, vylúčte úplne chlieb s maslom, tobôž s masťou. Ja osobne jem len cereálie, vločky, žiadny chlieb s maslom. Priznám sa, že chuť masla mám síce radšej ako chuť margarínu, ale maslo si dovolím jesť len na Vianoce alebo na nejaké sviatky.“ (uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 139
  2. Vizuálny smog je problém 10 354
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 764
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 380
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 560
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 359
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 210
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 008
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 649
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 414

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Investigatíva Adama Valčeka

Kočner tentokrát svoj biznis nedokonal, od Unipharmy chcel 45 miliónov

Penta odmieta, že by sa spojila s Kočnerom, aby položili Unipharmu.

Neprehliadnite tiež

Praskáte si kĺby na rukách? Ako vzniká zvuk puknutia

Lekár si päťdesiat rokov praskal kĺby.