SME

Jedia odborníci na výživu to, čo nám radia?

Stravujú sa odborníci na výživu podľa najnovších odporúčaní, alebo dokážu zhrešiť a dajú si chlieb s masťou a cibuľou? Ako vyzerá jedálny lístok ľudí, ktorí sa profesionálne zaoberajú výživou?

Profesor výživy Walter Willett, Harvardská univerzita: „Kým si ráno odbehnem svojich niekoľko míľ, uvarí sa dobrá kaša z rôznych obilnín, do ktorej si pridávam ovocie a orechy. Obed si nosím do práce z domu – zeleninový šalát, strukoviny, tofu, ovocie, orechy, olivy, chlieb alebo cestovinu. Na večeru jedávam dusenú, surovú alebo pečenú zeleninu, ovocie alebo cestovinu. Len výnimočne si dám kúsok kuracieho mäsa bez kože alebo kúsok ryby.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ing. Zuzana Salková, Výskumný ústav potravinársky: „Uprednostňujem zdravé oleje, ktoré striedam. Varím jednoduché jedlá, veľa zeleniny, ovocia, polievky robím bez zápražky, ale priznám sa, že ani masť nezavrhujem. Taký chlieb s masťou a cibuľou raz za čas určite neuškodí. Vyprážať na nej rezne je dokonca vhodnejšie ako na iných tukoch, lebo nevznikajú tie nebezpečné karcinogénne látky ako pri stužených tukoch.“

SkryťVypnúť reklamu

MUDr. Igor Bukovský, Fyziologický ústav Lekárska fakulta: „Napríklad pšeničné taštičky plnené červenou fazuľou pripravenou na mexický spôsob, k tomu jemne blanšírovanú brokolicu, skoro celú hlavičku, celozrnný chlieb so sójovou nátierkou a lahôdkovým tofu. A ako dezert mal cereálnu tyčinku a jahodový džem.“

Ing. Štefan Schmidt, vedúci katedry potravinárskej technológie: „Podľa najnovších výskumov by sme si mali dať dvakrát do týždňa rybu a aspoň raz do týždňa tzv. oily fisch – tučnú rybu, napríklad makrelu. Priznám sa, nie som veľkým ctiteľom rýb, ale tú makrelu si raz do týždňa dám.“

Mike Rudrum, vedec z Výskumného centra tukov v holandskom Vlaardingene: „Ak chcete zdravo žiť a vylúčiť riziká srdcovocievnych chorôb, vylúčte úplne chlieb s maslom, tobôž s masťou. Ja osobne jem len cereálie, vločky, žiadny chlieb s maslom. Priznám sa, že chuť masla mám síce radšej ako chuť margarínu, ale maslo si dovolím jesť len na Vianoce alebo na nejaké sviatky.“ (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 306
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 393
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 029
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 785
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 615
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 559
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 045
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu