SME
Piatok, 29. máj, 2020 | Meniny má VilmaKrížovkyKrížovky
ANKETA

Jedia odborníci na výživu to, čo nám radia?

Stravujú sa odborníci na výživu podľa najnovších odporúčaní, alebo dokážu zhrešiť a dajú si chlieb s masťou a cibuľou? Ako vyzerá jedálny lístok ľudí, ktorí sa profesionálne zaoberajú výživou?

Profesor výživy Walter Willett, Harvardská univerzita: „Kým si ráno odbehnem svojich niekoľko míľ, uvarí sa dobrá kaša z rôznych obilnín, do ktorej si pridávam ovocie a orechy. Obed si nosím do práce z domu – zeleninový šalát, strukoviny, tofu, ovocie, orechy, olivy, chlieb alebo cestovinu. Na večeru jedávam dusenú, surovú alebo pečenú zeleninu, ovocie alebo cestovinu. Len výnimočne si dám kúsok kuracieho mäsa bez kože alebo kúsok ryby.“

Ing. Zuzana Salková, Výskumný ústav potravinársky: „Uprednostňujem zdravé oleje, ktoré striedam. Varím jednoduché jedlá, veľa zeleniny, ovocia, polievky robím bez zápražky, ale priznám sa, že ani masť nezavrhujem. Taký chlieb s masťou a cibuľou raz za čas určite neuškodí. Vyprážať na nej rezne je dokonca vhodnejšie ako na iných tukoch, lebo nevznikajú tie nebezpečné karcinogénne látky ako pri stužených tukoch.“

Skryť Vypnúť reklamu

MUDr. Igor Bukovský, Fyziologický ústav Lekárska fakulta: „Napríklad pšeničné taštičky plnené červenou fazuľou pripravenou na mexický spôsob, k tomu jemne blanšírovanú brokolicu, skoro celú hlavičku, celozrnný chlieb so sójovou nátierkou a lahôdkovým tofu. A ako dezert mal cereálnu tyčinku a jahodový džem.“

Ing. Štefan Schmidt, vedúci katedry potravinárskej technológie: „Podľa najnovších výskumov by sme si mali dať dvakrát do týždňa rybu a aspoň raz do týždňa tzv. oily fisch – tučnú rybu, napríklad makrelu. Priznám sa, nie som veľkým ctiteľom rýb, ale tú makrelu si raz do týždňa dám.“

Mike Rudrum, vedec z Výskumného centra tukov v holandskom Vlaardingene: „Ak chcete zdravo žiť a vylúčiť riziká srdcovocievnych chorôb, vylúčte úplne chlieb s maslom, tobôž s masťou. Ja osobne jem len cereálie, vločky, žiadny chlieb s maslom. Priznám sa, že chuť masla mám síce radšej ako chuť margarínu, ale maslo si dovolím jesť len na Vianoce alebo na nejaké sviatky.“ (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rastislav Velič: Vďaka našej novej zmenke sme opäť priekopníkmi
  2. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  3. Vyberte si tú správnu dezinfekciu šetrnú k pokožke
  4. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  5. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  6. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  7. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  8. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  9. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  10. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  1. 5 užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  2. Ako vyberať AKU techniku?
  3. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  4. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  8. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  9. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  10. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  1. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 18 975
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 14 516
  3. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 12 591
  4. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 11 094
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 377
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 273
  7. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 10 226
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 792
  9. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 684
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 632
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

A prečo len predavačky, súdruhovia?

Buďme radi, že nás nebudú kontrolovať, či sa venujeme rodinnému životu.

Peter Tkačenko

Vedci zmapovali miesta v mozgu, odkiaľ prichádza stres

Za odolnosťou ľudí môžu byť spomienky.

Ilustračná fotografia.