SME

Stopercentné stužené tuky – radšej nie

Potravinársky priemysel podľa amerického profesora výživy Willeta míňa ročne desiatky miliónov dolárov na reklamu a ďalšie obrovské prostriedky na utajenie informácií o škodlivosti svojich výrobkov.

„Ako príklad by som mohol uviesť obsah tzv. transmastných kyselín v stužovaných rastlinných tukoch. Pri stužovaní tekutých olejov na tuhý tuk dochádza k priestorovým zmenám v molekulách mastných kyselín – vznikajú transmastné kyseliny. Na výrobkoch však informácie o tom, že obsahujú tieto látky, väčšinou chýbajú.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pozor na keksy!

Profesor Willett, ktorý nedávno navštívil Slovensko, nás utešuje, že margaríny (Rama), ktoré sa predávajú v Európe, obsahujú len málo transmastných kyselín a niektoré dokonca riziko srdcovo-cievnych ochorení znižujú (Flora).

SkryťVypnúť reklamu

„Rozhodne sa však vyhýbajte polotovarom a potravinám, ktoré obsahujú čiastočne stužené a stužené pokrmové tuky, pretože obsah transmastných kyselín je v týchto prípadoch zvlášť vysoký.“ Tieto lacné tuky sú vo všetkých keksoch, napolitánkach, lacnejších čokoládach, pečive.

„Ak si kupujete hranolčeky a vyprážané jedlá, je dobré mať na pamäti, že môžu byť pripravované práve na takýchto najlacnejších hydrogénovaných tukoch.“

Ktoré tuky radšej nepoužívať?

Zo slovenských odborníkov na výživu sa nám nepodarilo vylákať názvy tukov či olejov, ktoré by sme mali v každom prípade vylúčiť, avšak pravidlo je: Určite nepoužívať stopercentné stužené tuky na vyprážanie.

Potravinárka a výskumníčka Ing. Z. Salková radí gazdinkám, že ak môžu, nech sa aj pri pečení zákuskov vyhnú stuženým margarínom, ktoré sú určené na pečenie. „Ak môžete do cesta naliať rastliný olej, urobte to.“

SkryťVypnúť reklamu

Nátierkové rastlinné tuky na chlieb, ktoré sa u nás predávajú, sú vraj v pohode. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 306
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 393
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 029
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 785
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 615
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 559
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 045
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu