Washington 1. apríla (TASR) - Zníženie rizika srdcových ochorení si nevyžaduje veľkú námahu - postačí vám za hrsť lieskovcov týždenne, upozorňujú americkí vedci.
Podľa najnovšej štúdie sa u mužov, ktorí konzumovali oriešky najmenej dvakrát týždenne, znížilo riziko náhleho úmrtia na srdcový infarkt až o 46 percent.
Zdraviu najprospešnejšie sa ukázali lieskovce, mandle, vlašské orechy a paraorechy: obsahujú nenasýtené tuky. Práve tie pomáhajú znížiť hladinu "zlého" cholesterolu (LDL) v krvi a naopak zvyšujú hladinu "dobrého" cholesterolu (HDL).
Orechy sú dôležitou súčasťou tzv. stredomorskej diéty, ktorá pôsobí na redukciu rizika srdcových príhod u ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Oriešky sú však veľmi kalorické a preto je potrebné konzumovať ich v malých množstvách ako náhradu za iné občerstvenie.
Mononenasýtené tuky chrániace srdce obsahuje napríklad aj olivový olej, avokádo či ľanové semená.