Kuopio 30. apríla (TASR) - Svoje srdce si môžete udržať mladé veľmi jednoduchým spôsobom - ak si nabudúce budete kupovať sendvič či bagetu, požiadajte o extra dávku paradajok, odporúčajú fínski vedci.
Najnovšia štúdia vedcov z Výskumného ústavu verejného zdravia na fínskej University of Kuopio dokázala, že hladina lykopénu v krvi súvisí so zdravím srdca. Práve paradajky sú bohatým zdrojom lykopénu, karoténového pigmentu.
Výskumníci zistili, že osoby s nízkou koncentráciou lykopénu v krvi majú hrubšie steny ciev v porovnaní s ľuďmi, čo mali v krvi vysoký obsah tejto látky. Zhrubnuté steny ciev môžu byť prvým príznakom aterosklerózy.
Aby ste do stravy zakomponovali čo najviac lykopénu, mali by ste konzumovať okrem surových paradajok čo najviac paradajkových produktov - či už paradajkovú omáčku alebo polievku. Spracované paradajky totiž zvyčajne obsahujú viac lykopénu ako surové.
Ďalšími vynikajúcimi zdrojmi lykopénu sú melóny a červené grapefruity, uzatvárajú fínski vedci.